Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Οι ανεκπλήρωτες προφητείες Βαρουφάκη και οι θανάσιμες συμβουλές στον Τσίπρα! (BINTEO)

varoufakis_978287375Σε πρόσωπο των ημερών έχει εξελιχθεί κατά την προεκλογική περίοδο ο Γιάννης Βαρουφάκης, γνωστός οικονομολόγος και υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης έγινε ευρύτερα γνωστός στην κοινή γνώμη μέσα από τις δημόσιες παρεμβάσεις του στα ΜΜΕ και την αρθρογραφία του, τα χρόνια της οικονομικής κρίσης...

Είναι αυτός που τα πρώτα χρόνια των μνημονίων μίλησε ανοικτά υπέρ της χρεoκοπίας της Ελλάδας και την έξοδο της χώρας από το ευρώ προκειμένου να γλυτώσουμε από την οικονομική κρίση. Μάλιστα έχει προβλέψει αρκετές φορές την οριστική και τυπική χρεωκοπία της Ελλάδας χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα.
Με τον καιρό οι θέσεις του έχουν στρογγυλέψει και έχει μετακινηθεί σε ποιο μετριοπαθείς αναλύσεις τόσο για το ευρώ όσο και για την στάση της Ελλάδας απέναντι στα μνημόνια και τους δανειστές.
Ωστόσο ακόμα και σήμερα οι θέσεις του προκαλούν έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις, όταν μάλιστα είναι και ένας από τους στενούς συμβούλους του Αλεξη Τσίπρα στην χάραξη της οικονομικής πολιτικής.
Η πιο πρόσφατη περίπτωση είναι η συνέντευξη που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα «La Tribune και είπε: «Προτιμότερος ο θάνατος, αν δεν βρεθεί συμφωνία – Ηλιθιότητα το πακέτο Γιούνκερ – Όχι στην ποσοτική χαλάρωση»
Ας θυμηθούμε λίγα από τα όσα έχει πει κατά καιρούς στο παρελθόν ο Γιάννης ΒαρουφάκηςΣτις 28 Απριλίου 2010 έγραφε στο protagon.gr για την «αισιόδοξη πλευρά της χρεοκοπίας» σημειώνοντας: «Για μέρες τώρα βαραίνουμε τις ψυχές μας με μια μόνιμη αγωνία: Θα χρεοκοπήσει το κράτος μας; Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να αγκαλιάσουμε αυτό που φοβόμαστε. Αν οι φίλοι μας οι Γερμανοί δεν έχουν πρόβλημα να χρεοκοπήσουμε, καιρός είναι να το κάνουμε. Χωρίς δεύτερη κουβέντα. Όχι ως διαπραγματευτική μπλόφα και ούτε μόνο γιατί το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί είναι να χρεοκοπήσουμε σε ένα χρόνο αλλά επειδή ήρθε η ώρα να στρέψουμε το βλέμμα στην αισιόδοξη πλευρά της χρεοκοπίας». Μάλιστα το άρθρο του τελείωνε ως εξής: «Στάση πληρωμών λοιπόν! Τώρα! Με χαμόγελο και αισιοδοξία
Στις 14 Νοεμβρίου 2012 έγραφε στη Lifo για « Το δικαίωμα στη χρεοκοπία» σημειώνοντας ότι «Όσο η ευρωζώνη αρνείται το δικαίωμα στη χρεοκοπία εντός των τειχών της κι όσο εξισώνει τη χρεοκοπία των ατόμων με την απαξίωση και τη χρεοκοπία των κρατών-μελών με την εκπαραθύρωση από το ευρώ, θα παραμένει πιασμένη στα πλοκάμια μιας γενικευμένης κρίσης που θα την καθιστά καθημερινά όλο και λιγότερο ανταγωνιστική, και περισσότερο μισανθρωπική, σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο».
Πριν ένα χρόνο στις 29/1/2014 ζητούσε την άμεση διακοπή κάθε συζήτησης με την τρόικα σε πρώτη φάση και τη μη αποπληρωμή ομολόγων ελληνικού χρέους ύψους 50 δισ. τα οποία βρίσκονται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξή του στο ρ/σ «στο Κόκκινο» και τον Στάθη Σχινά.
Με συνένετυξή του στο Πρώτο Θέμα τον Σεπτέμβριο του 2014, καλούσε τον Αλέξη Τσίπρα να μην υποσχεθεί παροχές αλλά «αίμα και δάκρυα». Και σε περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία με του δανειστές, ως Πρωθυπουργός πλέον να πει ο Αλέξης Τσίπρας ότι «παύει να ισχύει ότι έχει συμφωνηθεί μέχρι τώρα». «Πρώτο σε αυτό το πλαίσιο θα ήταν η μη αποπληρωμή από το Ελληνικό Δημόσιο των παλαιότερων ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεν είναι δυνατόν τρία χρόνια συνεχώς τώρα να δανειζόμαστε από τη μία τσέπη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να τα δίνουμε στην άλλη, αυτήν της ΕΚΤ, την ώρα που το χρέος γίνεται όλο και πιο μη βιώσιμο. Φτάνει να είσαι διατεθειμένος για την πιθανότητα να πεις ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία και ό,τι έχει συμφωνηθεί έως τώρα παύει να ισχύει. Αν δεν μπεις στο αεροπλάνο της επιστροφής, τότε δεν διαπραγματεύεσαι.
- Σας έχει πείσει ο κ. Τσίπρας ότι είναι αποφασισμένος να το πράξει αυτό; Με μία λέξη, ναι.»
Δείτε εδώ συνέντευξη στον ΑΝΤ1 τον Αύγουστο του 2012 να προβλέπει την χρεοκοπία της Ελλάδας τους επόμενους μήνες:

Το είχε ξαναπεί το 2011




Δεν υπάρχουν σχόλια: