Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Ο Ευ. Μεϊμαράκης: «Η ΝΔ μπορεί να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις!»

Vaggelis-Meimarakis
Ο πρόεδρος της Βουλής προβλέπει επανάληψη του εκλογικού θρίλερ του 2000: «δημοσκοπήσεις και exit polls έδειχναν την Ν.Δ. μπροστά αλλά χάσαμε από το ΠΑΣΟΚ»
Αισιόδοξος για ανατροπή της διαφοράς υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ που δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις δηλώνει ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, σε...
αποκλειστική του συνέντευξη στο ie.
Ο κ. Μεϊμαράκης, που δίνει τη «μάχη του σταυρού» στην Β’ Αθηνών, επικαλείται, δικαιολογώντας την αισιοδοξία του, το προηγούμενου του εκλογικού θρίλερ του 2000, όταν όλες οι δημοσκοπήσεις και τα exit polls έδειχναν νίκη της ΝΔ, αλλά τελικά επικράτησε το ΠΑΣΟΚ με μικρή διαφορά.
Ο κ. Μεϊμαράκης αρνείται ότι η ΝΔ διαμορφώνει κλίμα φόβου για να κερδίσει τις εκλογές. «Το κλίμα φόβου», τονίζει, «συντηρείται δυστυχώς από τις δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και από τις ασάφειες των προτάσεών του».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αποκλειστικής συνέντευξης του κ. Μεϊμαράκη στο ie:
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σημαντικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ. Μπορεί να ανατραπεί αυτή η κατάσταση στις λίγες ημέρες που έχουν απομείνει;
Η εικόνα που λέτε προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες είναι σημαντικά εργαλεία, αλλά δεν βγάζουν Κυβέρνηση. Δεν αποφασίζουμε με τις δημοσκοπήσεις ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα. Το αντίθετο θα έλεγα. Πρέπει να τις αναλύουμε για να τις ανατρέψουμε. Άλλωστε όλα κρίνονται όπως πολύ καλά ξέρετε στις κάλπες. Και οι κάλπες κλείνουν την Κυριακή το βράδυ. Μέχρι τότε πρέπει να δώσουμε τη μάχη και να πείσουμε αυτούς που από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι σήμερα είναι αναποφάσιστοι, αλλά και τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. που το 2012 επέλεξαν ψήφο διαμαρτυρίας στηρίζοντας ευκαιριακά κόμματα. Να τους πείσουμε ότι μια κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ. μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση και να υλοποιήσει το σχέδιο ανάκαμψης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών. Η εικόνα μπορεί να αντιστραφεί. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι διαφορετικό από αυτό που βλέπουμε. Το ίδιο δεν έγινε και το 2000 όταν όλες οι δημοσκοπήσεις αλλά και τα exit polls την Κυριακή των εκλογών έδειχναν την Ν.Δ. μπροστά αλλά χάσαμε με 1,5% από το ΠΑΣΟΚ;
Έχετε πει στο παρελθόν σε συνεντεύξεις σας ότι το επίπεδο και η ποιότητα της Βουλής εξαρτώνται από τα κριτήρια με τα οποία ψηφίζουν οι πολίτες. Η εκτίμηση σας είναι ότι σε αυτές τις εκλογές οι ψηφοφόροι έχουν το επίπεδο ώστε να μην παρασυρθούν από τις παγίδες του λαϊκισμού και της παροχολογίας, εργαλεία που χρησιμοποιούν τα κόμματα….
Οι ψηφοφόροι είναι πιο ώριμοι. Και πιο καχύποπτοι. Δεν πιστεύω ότι θα παρασυρθούν από υποσχέσεις ανάλογες με αυτές του 2009 και του συνθήματος «λεφτά υπάρχουν». Δεν θα πιστέψουν αυτούς που τους τάζουν τα πάντα. Πλέον γνωρίζουν. Γνωρίζουν τι πρεσβεύουν τα κόμματα, γνωρίζουν όμως και τον ρόλο που παίζουν στη Δημοκρατία τα πρόσωπα που επιλέγουν. Γνωρίζουν ακόμη ότι ψήφος σε κόμματα ευκαιρίας δεν είναι ψήφος δημιουργίας, δεν είναι ψήφος που στηρίζει τις προσπάθειες για έξοδο από την κρίση. Δεν είναι ψήφος Ελπίδας και Προοπτικής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί ότι το πρόγραμμα σας είναι το μνημόνιο και η προεκλογική σας καμπάνια στηρίζεται στον φόβο. Αλήθεια κύριε Πρόεδρε αν κερδίσετε τις εκλογές θα επιβάλλετε κι άλλα μέτρα;
Το κλίμα φόβου συντηρείται δυστυχώς από τις δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και από τις ασάφειες των προτάσεών του. Απειλούν πως θα προχωρήσουν σε κινήσεις που τρομοκρατούν στο τέλος τους πολίτες. Και δεν αποσαφηνίζουν τις προθέσεις τους. Δεν κάνουν τίποτα για να αλλάξει αυτή η εικόνα. Σχετικά με τα μέτρα το πρόγραμμα της Ν.Δ. όπως το παρουσίασε ήδη ο Πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρο. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε κύριες συντάξεις και μισθούς ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξουν ελαφρύνσεις και μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές. Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε και όσα έγιναν μέχρι τη στιγμή που ανεκόπη η πορεία αυτής της Κυβέρνησης. Δηλαδή την μείωση του φόρου στα καύσιμα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, την αύξηση των δόσεων στις εκατό για χρέη σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, την μείωση του ΕΝΦΙΑ που σταδιακά θα μειωθεί περαιτέρω αλλά και την αύξηση που προκύπτει στους μισθωτούς από την μείωση της έκτακτης εισφοράς.
Πιστεύετε ότι η αύξηση της συσπείρωσης της βάσης της παράταξης σας αρκεί για να είναι η Ν.Δ πρώτο κόμμα;
Οι αναλύσεις των δημοσκοπήσεων δείχνουν μια μείωση της διαφοράς. Δεν αρκεί. Η εβδομάδα που μένει είναι κρίσιμη. Ευελπιστώ ότι η συσπείρωση θα αυξηθεί και άλλο.
Είστε ξανά υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών με σταυρό προτίμησης…
Είμαι στη μάχη με σταυρό προτίμησης γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι τους πολιτικούς τους κρίνους οι πολίτες. Τους κρίνουν οι ψηφοφόροι και θέλω να με κρίνουν και πάλι οι πολίτες που τόσα χρόνια με στηρίζουν ώστε να συνεχίσουμε μαζί με υπευθυνότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: