Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Associated Press: Στην Ελλάδα παραμονεύει ο… ανεμοστρόβιλος

podemos_tsipras_twitter

«Ένας άνεμος αλλαγής πνέει στην κουρασμένη από τη λιτότητα Ελλάδα, αλλά στη γωνία παραμονεύει ο οικονομικός ανεμοστρόβιλος»

Με αυτή την εισαγωγή το Associated Press σε άρθρο του με τίτλο: «Οι “κακοποιημένοι” από τη λιτότητα Έλληνες δείχνουν την προτίμησή τους στη ριζοσπαστική αριστερά», αναφέρεται στις κρίσιμες ελληνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου...

Το πρακτορείο σημειώνει πως «η ριζοσπαστική αριστερά βρίσκεται πλέον πολύ κοντά σε ιστορική πρωτιά, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν πλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά από τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία με τέσσερις τουλάχιστον μονάδες».
Μάλιστα το ΑP υπογραμμίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ για να κυβερνήσει θα χρειαστεί και την υποστήριξη ενός μικρότερου κόμματος.
Στο άρθρο φιλοξενείται και η δήλωση του 41χρονου Μπάμπη Λιμναίου, ηλεκτρολόγου από την Αθήνα, ο οποίος λέει στο πρακτορείο: «Θέλω να φύγει αυτή η κυβέρνηση, με απογοήτευσε. Θέλω ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει τα πάντα. Στους φόρους, την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση».
Η αλήθεια είναι, σημειώνει το άρθρο, πως η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανησυχήσει τους επενδυτές και τις αγορές, ειδικά λόγω της συζήτησης για τη διαγραφή του χρέους, ωστόσο το κλίμα δεν είναι τόσο φορτισμένο όπως στις εκλογές του 2012 τότε που το Grexit ήταν πιο πιθανό.
Ίσως γιατί πλέον η Ευρωζώνη διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία για να αποτρέπει κινδύνους που μπορούν να προκληθούν από την έξοδο της Ελλάδας, εξηγεί το ΑP.
Πάντως η επόμενη κυβέρνηση έχει πολλά πράγματα που οφείλει να πράξει, υπογραμμίζεται: Να εδραιώσει τις μεταρρυθμίσεις, να συνεχίσει να τρέχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, να ενισχύσει την ανάπτυξη, να επαναρχίσει τις «παγωμένες» συνομιλίες με την Τρόικα έτσι ώστε να εξασφαλίσει τη δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και τέλος να διαπραγματευτεί την πιθανότητας μιας ελάφρυνσης του χρέους.
Από την πλευρά τους, οι πιστωτές τονίζουν πως η Ελλάδα οφείλει να τηρήσεις τις δεσμεύσεις της εάν πρόκειται να συνεχίσει να δέχεται την υποστήριξη των Ευρωπαίων.
Αν όμως τα πράγματα πάνε στραβά, τότε ο κίνδυνος της χρεοκοπίας θα εμφανιστεί ξανά και δεν θα υπάρξει στήριξη από τα μέλη της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: