Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Το κρυφό σχέδιο του Μάριο Ντράγκι για τα ελληνικά ομόλογα

Το κρυφό σχέδιο του Μάριο Ντράγκι για τα ελληνικά ομόλογα
  • Πετάει το μπαλάκι στην Αθήνα ο πρόεδρος της ΕΚΤ
  • Θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα μόνο εάν η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα
  • Τον Φεβρουάριο λήγει η παράταση για τη χώρα, αλλά η ποσοτική χαλάρωση θα ξεκινάει από τον Μάρτιο
  • Πόσα χρήματα δικαιούται η ελληνική πλευρά
  • Χαρδούβελης: Η χώρα αυτή τη στιγμή πληροί τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα
  • ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκρούονται και επιρρίπτουν ευθύνες

Τη δική του... μέθοδο φαίνεται πως θα ακολουθήσει ο Μάριο Ντράγκι αναφορικά με την αγορά ελληνικών ομολόγων, πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να εξαγγείλει την προσεχή Πέμπτη.

Η ντρίμπλα και το μπαλάκι στην Αθήνα...


Οι πληροφορίες από την ΕΚΤ και την ΤτΕ αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να ξεπεράσει τον... σκόπελο της Ελλάδας με μια ντρίμπλα. Ακόμα κι αν ανακοινώσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων την Πέμπτη, είναι πολύ πιθανόν η εφαρμογή του προγράμματος να ξεκινήσει το Μάρτιο. Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα που δεν θα έχει εξαιρεθεί κατ' αρχήν από το πρόγραμμα, θα μπορεί να το αξιοποιήσει μόνο εάν βρίσκεται υπό ευρωπαϊκή «ομπρέλα», όπως αναμένεται να ανακοινώσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Συνεπώς, ο επικεφαλής της ΕΚΤ πετάει το μπαλάκι στην Αθήνα, ξεφορτώνεται το βάρος και τους... Γερμανούς και η 1η Μαρτίου αναδεικνύεται σε ημερομηνία κλειδί.

Χαρδούβελης: Η ΕΚΤ θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα

Την ίδια στιγμή ο Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση του Economist, εμφανίστηκε αισιόδοξος δηλώνοντας ότι «Υπάρχει η προειδοποίηση της ΕΚΤ για μη χρήση του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης αν η χώρα πάψει να βρίσκεται υπό πρόγραμμα. Σήμερα, όμως βρίσκεται σε πρόγραμμα». Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει λάβει παράταση του ισχύοντος προγράμματος ως το τέλος Φεβρουαρίου, δεν μπορεί να εξαιρεθεί από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

Ως προς τις υπόλοιπες προϋποθέσεις, που αναμένεται να τεθούν από το Μάριο Ντράγκι για όλα τα κράτη- μέλη, ο Γκίκας Χαρδούβελης ήταν σαφής, λέγοντας ότι «η Ελλάδα που έχει τον υψηλότερο αποπληθωρισμό στην Ευρώπη, το υψηλότερο Χρέος και τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού είναι θεωρητικά και πρακτικά ο ιδανικός αποδέκτης του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης και επομένως, δεν θα πρέπει το ποσό ομολόγων να περιοριστεί, δηλαδή να τεθούν επιπλέον όροι όπως π.χ. η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας».

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο υπολογισμού του ποσού που «δικαιούται» η Ελλάδα, με βάση το ποσοστό συμμετοχής στην ΕΚΤ, το συνολικό ύψος των ελληνικών ομολόγων που θα αγόραζε η ΕΚΤ ανέρχεται σε περίπου 15,9 δισ ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομιών απηύθυνε για μια ακόμα φορά έκκληση στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, να κλείσει γρήγορα τη διαπραγμάτευση, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου, αφού θα πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για την αποκαλούμενη «επόμενη ημέρα».

Στα άκρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τις ανακοινώσεις της Πέμπτης

Οι κρίσιμες αποφάσεις που καλείται να λάβει η ΕΚΤ, όπως ήταν αναμενόμενο, βρέθηκαν και στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ με τα δύο κόμματα να αλληλοκατηγορούνται. Η Συγγρού επισημαίνει ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνο που προκαλεί ανησυχία στην ΕΚΤ, ενώ, από την Κουμουνδούρου απαντάνε ότι εάν η Ελλάδα βρεθεί εκτός προγράμματος αυτό θα σημαίνει αποτυχία της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά.

Την Τρίτη, πάντως, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα αποκαλύπτοντας ότι είχε τηλεφωνικές επαφές με τον Μάριο Ντράγκι αλλά και με άλλους ηγέτες στο εξωτερικό.

«Αυτή την ώρα πρωταρχική μου μέριμνα είναι η θωράκιση του τραπεζικού μας συστήματος και βεβαίως της Ελληνικής »οικονομίας είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε πως οι πολίτες «όπως με εμπιστεύτηκαν σε αυτά τα 2,5 χρόνια τα δύσκολα, θέλω να είναι βέβαιοι ότι και σήμερα αλλά και στις 26 Ιανουαρίου θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για την Πατρίδα, με σιγουριά και χωρίς παχιά λόγια και υπερβολές, που αυτή την στιγμή μόνο κακό κάνουν στην οικονομία και στις αγορές».

Ζήτησε δε ενόψει της πολύ σημαντικής αυτής συνεδρίασης, «να υπάρχει σε αυτό τον τόπο σοβαρότητα απ’ όλους».

Στον αντίποδα ο Πάνος Σκουρλέτης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως σε περίπτωση που τα ελληνικά ομόλογα δεν γίνουν αποδεκτά από την ΕΚΤ, αυτό θα είναι ένα γεγονός που θα πιστοποιεί την πλήρη αποτυχία της διακυβέρνησης Σαμαρά και θα τον βαραίνει εξ ολοκλήρου.

«Εστω και τώρα ανακάλυψε τη διαφοροποίηση του κ. Ντράγκι στα ζητήματα της ποσοτικής χαλάρωσης έναντι της συμμάχου του κ. Μέρκελ» σημείωσε για τον πρωθυπουργό ο Πάνος Σκουρλέτης.

Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: