Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

CNBC: Τέσσερα σενάρια για την επόμενη ημέρα των εκλογών στην Ελλάδα

Tέσσερα σενάρια για την επόμενη ημέρα των εκλογών της Κυριακής στην Ελλάδα, εξετάζει το CNBC.

Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ και νέες εκλογές τον Μάρτιο, είναι τα επικρατέστερα σενάρια.

Αναλυτικά:

1) Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Το CNBC δεν αποκλείει την επίτευξη αυτοδυναμίας για τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ωστόσο με βάση τις δημοσκοπήσεις προς το παρόν δεν διαφαίνεται.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται 42% για την αυτοδυναμία, αλλά αν κάποια μικρά κόμματα δεν μπουν στη Βουλή, το ποσοστό μπορεί να πέσει στο 34%.
Ωστόσο ενδεχόμενη αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εύθραυστη και η Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες εκλογές.
2) Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ
Αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο σύμφωνα με το CNBC, το οποίο θα δώσει χώρο στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να ανασάνει και να υποχωρήσει από κάποιες προεκλογικές δεσμεύσεις.
Όπως τονίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τη δημοφιλία του λόγω στην αντιμνημονιακή του ρητορική, η οποία όμως δεν είναι εύκολο να γίνει πράξη.
3) Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ
Το λιγότερο πιθανό σενάριο, καθώς η Νέα Δημοκρατία θα χρειαστεί τη στήριξη όλων των υπόλοιπων κομμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ.
Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, αν και το δεύτερο κόμμα δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, η Τρίτη διερευνητική εντολή θα πάει στο τρίτο κόμμα, το οποίο δεν αποκλείεται να είναι η Χρυσή Αυγή.
4) Νέες εκλογές τον Μάρτιο
Αν τα κόμματα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποτύχουν να σχηματίσουν κυβέρνηση τότε θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.
Το Ανώτατο Δικαστήριο θα ορίσει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση και θα αρχίσει η προεκλογική περίοδος, διάρκειας τουλάχιστον 30 ημερών.
Μια τέτοια εξέλιξη θα επιτείνει την πολιτική αβεβαιότητα και την αναταραχή στις αγορές, τονίζει το CNBC.

Δεν υπάρχουν σχόλια: