Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Αποκάλυψη – σοκ! Το 44% θα «σηκώσει» τα λεφτά του μετά τις εκλογές!

ATM2

Με τις εκροές να υπολογίζονται από το Δεκέμβριο μέχρι τώρα στα 7 δισ. Ευρώ, είναι πιθανή η εντατικοποίηση των εκροών το επόμενο τρίμηνο, προειδοποιεί η Morgan Stanley σε ειδική έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες.

Ο οίκος μέσω δημοσκόπησης που πραγματοποίησε σε πελάτες τραπεζικών ιδρυμάτων διαπιστώνει ότι ενώ ποσοστό άνω του 50% εκτιμά ότι θα διατηρήσει τις καταθέσεις στην τράπεζά του, το υπόλοιπο 44% εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει ποσά κατά το α” τρίμηνο...

Οι εκροές καταθέσεων είναι ένα από τα μεγαλύτερα ρίσκα για τα ελληνικά ιδρύματα, λέει η Morgan Stanley σημειώνοντας ότι την περίοδο 2009-2012 είχε χαθεί το 33% των καταθέσεων, με το 17% να εξαφανίζεται το 2012, όταν και είχαν εντατικοποιηθεί οι ανησυχίες για πιθανή έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Σε σχετική ερώτηση του οίκου το 57% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν είναι πολύ πιθανό να αιτηθούν νέο δάνειο μέσα στους επόμενους 3 μήνες ενώ το 27% το θεωρεί σχεδόν απίθανο.
Ανησυχητικό όμως είναι και το αρνητικό κλίμα αναφορικά με τα επίπεδα χρέους δείχνοντας προς μια πιθανή επιτάχυνση στο σχηματισμό των επισφαλειών.
Σχεδόν το 30% των πελατών εκτιμά ότι δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τις δόσεις των δανείων του το επόμενο τρίμηνο – σε ευθυγράμμιση με τον δείκτη επισφαλών δανείων του κλάδου.
Πάντως, παρόλο που ο οίκος λαμβάνει ουδέτερη στάση απέναντι στις ελληνικές τράπεζες λόγω των πολιτικών εξελίξεων, θεωρεί ότι τελικά, οι εξελίξεις ενδέχεται να μην είναι τόσο κακές όσο πολλοί πιστεύουν. Με βάση αυτό, βλέπει περιθώριο ανόδου 20-30% σε σχέση με τις δίκαιες αξίες που θέτει στο βασικό της σενάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: