Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Ο κόσμος ψηφίζει αυτόν που μισεί λιγότερο!

Ο κ. Βορίδης "παρουσιάζεται" ως ένας πιθανός μελλοντικός ηγέτης της κεντροδεξιάς παράταξης. 
Η δήλωσή του, όμως, περί εμφυλίου βγάζει από την προοπτική αυτή το "κέντρο" και τον αφήνει μόνο με την "δεξιά".  
Ο κ. Σαμαράς έχει επιχειρήσει τον τελευταίο καιρό ένα ουσιαστικό άνοιγμα προς το κέντρο, γνωρίζοντας ότι χωρίς αυτό είναι αδύνατο να κερδίσει τις εκλογές. 
Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Καραμανλής κέρδισαν το τότε πανίσχυρο ΠΑΣΟΚ μόνο όταν κατόρθωσαν να ρίξουν γέφυρες προς το κέντρο.
Ο κ. Σαμαράς χρειάζεται να κάνει αυτό που δεν έκανε έγκαιρα με τον κ. Μπαλτάκο: Να ξεκαθαρίσει την κατάσταση! 
Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει την πολυτέλεια να εισέλθει σε...
έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας.  Ανεξάρτητα από το ποιό θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, η Νέα Δημοκρατία πρέπει να παραμείνει ένα σταθερό σημείο αναφοράς για όλους τους φιλοευρωπαϊστές. Η Νέα Δημοκρατία χωρίς το κέντρο θα είναι ένα μικρό κόμμα. Η κεντροδεξιά χρειάζεται το κέντρο, όσο  και το κέντρο χρειάζεται την κεντροδεξιά.

Αν ο κ. Σαμαράς κερδίσει τις εκλογές θα πρέπει να αποδείξει ότι το άνοιγμά του προς το κέντρο ήταν ειλικρινές. Είναι και ο μοναδικός δρόμος για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση. Η Ελλάδα χωρίς ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις θα υποχρεωθεί αργά ή γρήγορα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Ποιός θα κάνει τις μεταρρυθμίσεις; Σίγουρα όχι οι κκ Γιακουμάτος και Ντινόπουλος.

Ο κόσμος δεν ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ επειδή έγινε ξαφνικά οπαδός της συνιστώσας της Ρόζας! Εδώ και χιλιάδες χρόνια οι Έλληνες ψηφίζουν με βάση το ποιόν μισούν λιγότερο! Οι Έλληνες δεν εξέλεγαν τον αντιπρόσωπό τους με βάση τις ικανότητές του να τους εκπροσωπήσει καλύτερα, αλλά εκείνον που φθονούσαν λιγότερο ή που μισούσαν λιγότερο. Σε ποιό άλλο μέρος του κόσμου, αλήθεια, οι άνθρωποι εξόριζαν για δέκα χρόνια τους δημοφιλείς και μάλιστα αυτό το θεωρούσαν και απόλυτα φυσιολογικό;

Ο κόσμος δεν ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ γιατί αγάπησε την αριστερά, αλλά διότι μίσησε αυτή την κυβέρνηση περισσότερο απ΄ ό,τι μίσησε στο πρόσφατο παρελθόν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βρήκαν καταφύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πίστεψε ο κόσμος στην κυβέρνηση Σαμαρά. Ίσως γιατί η ίδια η κυβέρνηση Σαμαρά δεν πίστεψε στον εαυτό της. Δεν μπορεί μία κυβέρνηση που πιστεύει στον εαυτό της να θέλει να εκπροσωπείται από την κα Βούλτεψη.

Ο κ.  Σαμαράς αποφάσισε το καλοκαίρι και κάτω από την πίεση που του άσκησε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να ζητήσει στήριγμα στην λεγόμενη λαϊκή δεξιά. Κι ιδού το αποτέλεσμα! Φυσικό είναι μετά από αυτό οι κεντρώοι ψηφοφόροι να είναι καχύποπτοι. Κι όταν ακούν τον κ.  Βορίδη να θυμάται τον εμφύλιο, κουμπώνονται ακόμη περισσότερο. Εννοεί ο κ. Σαμαράς την στροφή στο κέντρο;

Αν ο κ. Σαμαράς κερδίσει αυτή την εκλογική μάχη θα πρέπει η επόμενη κυβέρνησή του να στηριχτεί σε μεταρρυθμιστές. Για να φτάσει όμως να τις κερδίσει χρειάζεται πρώτα να πείσει το κέντρο ότι το θέλει πράγματι για σύμμαχο και όχι για έναν ευκαιριακό σύντροφο στην προεκλογική περίοδο.

Η Νέα Δημοκρατία θα χάσει τις εκλογές, αν τις χάσει, επειδή πυροβόλησε τα πόδια της. Πρώτον με τους ιδιώτες ομολογιούχους, δεύτερον με τον ΕΝΦΙΑ και τρίτον με τον ΟΑΕΕ. Κατόρθωσε να απογοητεύσει όλη την μεσαία τάξη. Αν δεν κάνει  κάτι για να επανασυνδεθεί άμεσα με αυτό τον χώρο, η Νέα Δημοκρατία θα μετατραπεί σε ένα κόμμα με εθνικιστικά χαρακτηριστικά.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς δεν υποχώρησε στις έντονες πιέσεις  των επιτελών του να τους... στριμώξει  όλους στις εκλέξιμες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Τόσο πολύ πιστεύουν αυτά τα στελέχη στην αντιστροφή της τάσης που αναζήτησαν την σιγουριά του Επικρατείας και απέφυγαν την έκθεση στον σταυρό προτίμησης! Στο τέλος  έμεινε στο Επικρατείας μόνο ο κ. Σταμάτης. Κακώς, κατά την ταπεινή μας άποψη, αλλά αυτή η εξέλιξη είναι σίγουρα καλύτερη από το να ήταν και οι υπόλοιποι στην κορυφή της λίστας...

Είναι εξίσου σημαντικό να αποδείξει τώρα ο κ. Σαμαράς ότι δεν συμμερίζεται απόψεις τύπου Βορίδη. Ο κ. Βορίδης μπορεί να αδίκησε τον εαυτό του. Δικαίωμά του. Το θέμα είναι τι θα κάνει ο κ. Σαμαράς, ο οποίος εξακολουθεί ακόμη να είναι ο αρχηγός του κόμματος και διεκδικητής της πρωθυπουργίας. Εκτός κι αν  ξεκίνησε πρόωρα η κούρσα της εκλογής του ... επόμενου αρχηγού και έσπευσε ο κ. Βορίδης να δηλώσει υποψηφιότητα...

Μία τελευταία παρατήρηση: Ο κ. Σαμαράς πρέπει να επιμείνει στην στροφή του προς το κέντρο. Μόνο έτσι  θα διασφαλίσει ότι ακόμη κι ύστερα από μία ήττα η Νέα Δημοκρατία δεν θα παρασυρθεί προς τα δεξιά, βυθιζόμενη σε ένα κλίμα εσωστρέφειας. Όσο απομακρύνεται από το κέντρο, τόσο μεγαλύτερο ζωτικό χώρο προσφέρει στην αριστερά!


Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: