Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Βλάχος: "Η ΑΕΚ δεν φοβόται κανέναν"


Ο Βαγγέλης Βλάχος  αποκαλύπτεται και αποκαλύπτει τα μυστικά της φετινής ΑΕΚ. 
Ο προπονητής του δικεφάλου μιλάει για το υπάρχον ρόστερ, αυτούς που έφυγαν, αυτούς που θέλει να έρθουν και εκτιμά ότι οι κιτρινόμαυροι θα αποτελέσουν φέτος μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις του ελληνικού πρωταθλήματος.
Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο Έλληνας προπονητής  στους εκπροσώπους του Τύπου που βρίσκονται στην Αγγλία και καταγράφουν την προετοιμασία της ΑΕΚ:

-Λίγο πριν το τέλος της προετοιμασίας, έχοντας ολοκληρωμένη άποψη για τα παιδιά και με τις πρώτες κινήσεις από την Αθήνα, το ερώτημα είναι: τι κάνει η ΑΕΚ του χρόνου;
«Το είπα από τη πρώτη μέρα, χωρίς να ξέρω τι θα μου συμβεί στην πορεία καθώς ανέμενα να είχα ένα βασικό κορμό με παίκτες που θα είχαν παραστάσεις στην Superleague και την ΑΕΚ και θα προσθέταμε κάποιους νέους, ώστε να είμαστε μια ομάδα όχι απλά αξιόμαχη, αλλά που θα πάει για όλα. Ως ΑΕΚ που είμαστε, για πρωτάθλημα, κύπελλο και Τσάμπιονς Λιγκ. Μετά άρχισαν να φεύγουν παίκτες όπως οι Λεονάρντο και Μάκος, για τους οποίους πίστευα πως θα μείνουν στην ομάδα. Με κάποιες προσθήκες που θα γίνουν, οι οποίες σε άλλες εποχές δεν θα ήταν μεγαλοπρεπείς για την ΑΕΚ, αλλά για τώρα είναι πολύ σπουδαίες καθώς έχουν παραστάσεις, έχουν παίξει παιχνίδια και έχουν δώσει μάχες. Εάν γίνουν όλες αυτές οι προσθήκες, θα είμαστε μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις του πρωταθλήματος. Το πιστεύω ακράδαντα. Δεν φοβόμαστε κανέναν. Η δύναμη του σήματος, του κόσμου, της αγάπης και της προσπάθειας, με κάνουν όχι μόνο αισιόδοξο, αλλά να ξέρουν οι αντίπαλοι πως θα βρίσκουν μπροστά τους μια ΑΕΚ όπως τη θέλει ο κόσμος της».
-Τι προσδοκίες υπάρχουν από τις μεταγραφές; Ποιες είναι οι επόμενες μεταγραφικές επιδιώξεις;
«Για το διάστημα των 20 ημερών με μια ολοκαίνουργια ομάδα, άσχετα αν εγώ είμαι έντονος με τα παιδιά για το καλό τους, τους έχουμε “ανάγκη” όλους, αλλά και κανέναν. ΑΕΚ είμαστε δεν έχουμε ανάγκη κανέναν σε άλλα κομμάτια, αλλά αγωνιστικά τους χρειαζόμαστε όλους. Εάν ενσωματωθούν αυτά τα παιδιά θα είμαστε μια χαρά. Πρώτα απ’ όλα θα δέσουμε την άμυνα μας. Θα έχουμε τέσσερις αξιόπιστες λύσεις και κάποιους άλλους που μπορούν εκ των έσω να βοηθήσουν και να λέμε πως είμαστε καλά για όλες τις καταστάσεις. Εκείνο που με φοβίζει περισσότερο είναι εάν λείπουν παίκτες όπως συμβαίνει τώρα με τον Γκερέιρο, ο οποίος τώρα για εμένα είναι όαση με την ικανότητα του να περνά μπάλες. Υπάρχουν 2-3 πιτσιρικάδες, με τους οποίους στη πορεία θα τρελαθεί όλη η Ελλάδα. Θα μπορέσουμε στη μεσαία γραμμή, γιατί από τη ποιότητα του κέντρου εξαρτάται η ποιότητα όλης της ομάδας, να έχουμε δύναμη; Αν τα καταφέρουμε εκεί, δεν φοβάμαι τίποτα για τη φετινή ΑΕΚ. Με την απόκτηση του Φουρτάδο φαινόμαστε πλέον δυνατοί και επιθετικά, μπορούμε να παίξουμε και 4-4-2. Εχουμε τα δύο νέα παιδιά, τον Σταματά και τον Τσίτα. Ο Σταματής με έχει εκπλήξει ευχάριστα, ενώ αν ο Θωμάς καταλάβει πως πρέπει να δουλέψει λίγο περισσότερο μπορεί να προσφέρει απεριόριστα πράγματα γιατί έχει το γκολ. εχουμε τον Φουρτάδο, τον Σιαλμά, τον Παυλή, τον Παπαδημητρίου. Εχουμε λύσεις πια. Είναι πολύ καλοί παίκτες. Στο πρωτάθλημα το δικό μας, με 1-2 εξαιρέσεις όλοι έτσι θα είμαστε. Αν βρούμε λύσεις στο κέντρο, όλα θα πάνε τέλεια για την ΑΕΚ, όσο κι αν ακούγεται ακραίο».
-Πως θα γίνει η διαφορά στη μεσαία γραμμή;
«Δύο πιτσιρικάδες έχουν ξεχωρίσει στο χώρο αυτό. Ο ένας είναι ο Γροντής, που δείχνει τρομερή σοβαρότητα, πολύ μυαλό. φαίνεται πως μπορεί να οργανώσει το παιχνίδι, δείχνει πως μπορεί να περάσει πάσες, να διεισδύσει, να βάλει γκολ. τα στοιχεία που χρειαζόμαστε. Αν έρθει ο Τσουκαλάς, κερδίζω ακόμα έναν παίκτη μπροστά από τα στόπερ, αν και στο παρελθόν αγωνιζόταν ως επιτελικός μέσος. Εχω έναν παίκτη με παραστάσεις, που έχει παίξει με έναν φοβερό παίκτη όπως ο Γκαρσία. Είναι νέος, φιλόδοξος και μαζί με τον Ρίκκα έχω δύο παίκτες που είναι καθαρά αμυντικά χαφ. Είναι άλλο να είσαι επιτελικός χαφ και να χρειάζεται διάθεση για να αμυνθείς και άλλο να παίζεις μόνο αυτή τη θέση. Ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουμε εκεί και τον Γιάγκο, που ξέρει μπάλα. αλλά χρειαζόμαστε παίκτες που να ξέρουν τη θέση. Και με τον Τσουκαλά, συν τους υπόλοιπους, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Είμαι μια χαρά εκεί. Και ο Κουτρουμπής αν έρθει, μπορεί να παίξει σε αυτή τη θέση».
-Σας προβληματίζει πως θα έρθουν μετά την προετοιμασία;
«Θα ήθελα να τους είχα εδώ, αλλά επειδή πιστεύω στο ταλέντο τους, νομίζω πως θα αφομοιώσουν γρήγορα. Η ποιότητα των παικτών στις 20 μέρες που είμαστε εδώ είναι εξαιρετική και ας μη τους το λέω. Όταν βλέπω το βίντεο, δεν δείχνει πως είμαστε 30 νέοι ποδοσφαιριστές. Κάτι λείπει, αλλά θα το βρούμε. Είμαστε μια πολύ ωραία οικογένεια. Το καλό κλίμα διαμορφώνουν οι παλιοί παίκτες της ομάδας. Αυτοί είναι που δίνουν τον ρυθμό και στα πιτσιρίκια μας. Είμαστε σε καλό δρόμο. Όταν το κλίμα είναι θετικό και όλοι είναι φιλόδοξοι, αυτό δείχνει υγεία και είναι εύκολο να προσαρμοστεί κάποιος έστω και αν έρθει».
-Πέραν των τεσσάρων, απαιτείται άλλη μεταγραφική κίνηση;
«Νομίζω πως με Φουρτάδο, Τσουκαλά, Ιωαννίδη και Κουτρουμπή, είμαι καλά. Για τη θέση του επιτελικού χαφ έχουμε τους Γροντή και Κουρέλλα. Εχουμε τον Φούντα, που θα είναι τρομερή έκπληξη. Διαθέτει απίστευτο θράσος, δεν το έχω ξαναδεί αυτό. Ούτε εγώ δεν ήμουν τόσο θρασύς. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην παίξει. Σουτάρει με τα δύο πόδια, μπαίνει μέσα, κόβει, πηδάει στον Θεό και ας είναι «νάνος». Ο Καλογέρης, μπορεί να παίξει τόσο στα άκρα, όσο και στον άξονα. Το πρόβλημα μου είναι ένα: θα αντέξουν; Γι’ αυτό ζητάω παίκτες με εμπειρία, ώστε να μπορούν να αντέξουν τον κόσμο. Όχι τον αντίπαλο, αλλά τον δικό μας. Δεν είναι τίποτα να παίξεις εκτός έδρας. Το πρόβλημα είναι στην έδρα σου, που πρέπει να κερδίσεις, όποιον και αν έχεις αντίπαλο. Τον Ολυμπιακό; Πρέπει να χάσει. Την Μπαρτσελόνα; Πρέπει να χάσεις. Εκεί είναι το δύσκολο. Γι’ αυτό τους έχω στην τσίτα. Έχω μάθει να δουλεύω με επαγγελματίες, δεν με ενδιαφέρει να δουλεύω με παιδιά. Αλλά μου έτυχε να δουλεύω με παιδιά. Η εικόνα της ομάδας εξαρτάται από τον προπονητή. Εάν εγώ φοβάμαι, θα είναι μια φοβισμένη ομάδα. Εγώ είμαι στρατηγός, αυτός που καθορίζει τα πάντα. Αλλά εγώ δεν φοβάμαι. Ερχόμενοι εδώ, λέγαμε πως θα τρώμε 6-7 γκολ και όλοι μου έλεγαν γύρω πως δεν μετράει το αποτέλεσμα. Έγιναν επιλογές οικονομικότατες. Δεν μπορούσαν να γίνουν πιο οικονομικές. Έχω μάθει να δουλεύω με ήθος και τιμιότητα. Δεν θα με βρείτε πουθενά πίσω από τίποτα. Είμαι ο μόνος που είμαι επαγγελματίας εδώ. Όλοι έχουν δουλειές. Εγώ ζω από το ποδόσφαιρο».
-Έχετε καταλήξει για το ρόστερ;
«Τώρα πια θα πάω σε 25. Ήθελα 25 με τρεις τερματοφύλακες ή με κάποιους από τους μικρούς. Όταν είδα πως εργομετρικά και από άποψη δυνάμεων μπορεί να μην αντέξουν, είπα να κάνω 25 τους παίκτες και τρεις τους τερματοφύλακες. Τώρα θα δούμε, αν έρθουν οι μεταγραφές, μπορεί και να ξαναγίνουμε 25»
-Για το σύστημα έχετε καταλήξει;
«Τα συστήματα τα φτιάχνουν οι παίκτες. Το αγαπημένο μου είναι το 4-3-3. Έχω δουλέψει εδώ με το 4-2-3-1, μπορούμε όμως να δούμε και το 4-4-2. Τα νέα παιδιά που έχω στην ομάδα, τα έχω βάλει παντού. Και μπορούν να παίξουν παντού. Ειδικά τα νέα παιδιά είναι σούπερ. Και μπορούν να παίξουν σε πολλές θέσεις. Δυο – τρεις εύκολα. Ο Γροντής μπορεί να παίξει σε τρεις θέσεις. Ο Κουρέλλας και ο Φούντας και πολλοί άλλοι το ίδιο. Και υπάρχουν και άλλοι που έρχονται από πίσω. Όπως ο Νικολόπουλος. Τον έφερε ο Τσιάρτας να τον δοκιμάσω. Είναι εξαιρετική περίπτωση. Θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία του. Όπως όλων. Θα πρέπει να μπουν στην λογική της προετοιμασίας μιας μεγάλης ομάδας. Δεν μπορεί να μην έχεις παπούτσια ή δεν μπορεί να μην τρως με την πρώτη ομάδα. Φοράνε μεγαλύτερο παπούτσι γιατί ντρέπονται να ζητήσουν κανονικό νούμερο από τον φροντιστή. Αυτά τώρα όποιος τα ακούσει, θα μας πει που πάνε αυτοί. Αλλά όχι. Δεν μας φοβίζει».
-Αυτές τις 15 μέρες εδώ, πόσο «μεγάλωσαν» αυτά τα παιδιά;
«Είναι σε καλό δρόμο. Δεν έχουν γίνει ακόμα άνδρες όμως. Άνδρες θα γίνουν μόλις ακούσουν για πρώτη φορά την εξέδρα της ΑΕΚ. Τότε θα καταλάβουν τι σημαίνει να είσαι εκεί και να παίζεις για μια ομάδα όπως είναι η ΑΕΚ. Εκεί αντέχεις αυτή την πίεση; Δεν φτάνει να είσαι καλός παίκτης. Πρέπει να αντέχεις και την πίεση που η ομάδα σου επιβάλλει. Πρέπει να κερδίσεις. Μπορείς να αντέξεις την πίεση της ίδιας της ομάδας. Μπορείς να σηκώσεις το φορτίο; Αυτό είναι το δυσκολότερο. Και είναι το μόνο ερωτηματικό που έχω. Γι αυτό ορισμένες φορές τους φέρομαι σκληρά και απαξιωτικά. Τους τα λέω. Θα πρέπει να αντέξουν».
-Προφανώς αυτό θα φανεί στο γήπεδο, όμως τα δείγματα;
«Φυσικά, αυτό θα φανεί στο γήπεδο. Όμως η μόνη έκκληση που κάνω στον κόσμο, είναι να είμαστε ενωμένοι, να δείξουν σε αυτά τα παδιά –δεν μιλάω για μένα, για μένα να λένε ό,τι θέλουν- να δείξουν σε αυτά τα παιδιά ότι τους πιστεύουν, ότι είναι αυτοί που πραγματικά περπατάνε μαζί τους στο γήπεδο και δεν είστε μόνοι σας και αυτοί που θα σας εμπιστευόμαστε γιατί θα είστε αύριο εσείς που θα μας δίνεται τις χαρές που θέλουμε. Ο κόσμος, μόνο αυτοί. Και νομίζω πως θα το κάνει».
-Φοβάσαι μήπως απογοητευτείς από τα παιδιά στη διάρκεια της σεζόν;
«Αν δεν απογοητευτώ, τότε είμαι τελείως αλλού. Έχουμε μιλήσει όλοι εδώ. Από τον οδηγό, τον φροντιστή, όλους. Όλοι δουλεύουμε πάρα πολύ. Έχουμε εντοπίσει 2-3. Κάνουν όλοι την προσπάθειά τους, είναι όλα τα παιδιά εντάξει. Θέλουν δεν θέλουν θα πάνε όπως ζητάμε. Αν είναι οι πολλοί λάθος, τότε χαλάει. Δεν είναι οι πολλοί, οι λίγοι είναι λάθος. το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι όταν θα φύγουμε από εδώ. Θα πρέπει να μάθουν να τρώνε, να ξεκουράζονται και να προπονούνται. Θα πρέπει να μάθουν να προστατεύονται για να αποφύγουν τραυματισμούς. Για παράδειγμα είπα στον Μπουγαΐδη να μην προπονηθεί και εκείνος το έκανε και τραυματίστηκε. Το ίδιο και με τον Γιάγκο. Όχι, θα παίξω… Δεν με νοιάζει το ματς, τι άλλο να πω; Γιατί να χάσουν προπονήσεις. Εμείς θα τους δώσουμε διαιτολόγιο. Να τρώνε σε ένα συγκεκριμένο εστιατόριο –και μπράβο στη διοίκηση- συγκεκριμένα πράγματα. Πρέπει να το μάθουν. Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να τους ψάχνω. Και εγώ έκανα προπόνηση με ένα τοστ. Ήταν κακό, όμως άλλα τα χρόνια. Αυτοί ξέρουν. Αν μπορέσουν και καταλάβουν το κομμάτι αυτό, δεν θα έχουμε προβλήματα. Είμαστε η ΑΕΚ. Θα βγαίνουμε ομάδα, θα είμαστε αξιοπρεπείς. Θα είμαστε όπως πρέπει να είναι μία μεγάλη ομάδα. τουλάχιστον σε αυτό το κομμάτι θα είμαστε όπως πρέπει να είμαστε. Εμένα δεν με νοιάζουν τα διοικητικά. Εδώ όλα είναι άψογα. Δουλεύουμε καλά και είμαστε μία οικογένεια. Οι προετοιμασίες και τα ξενοδοχεία είναι για δύο λόγους. Βρίσκεις έναν άλλο καιρό από ότι στην Ελλάδα και γίνεσαι οικογένεια. Γίνεσαι γκρουπ, τρώμε μαζί, κοιμόμαστε μαζί, ξυπνάμε μαζί. Το ίδιο και πριν τα παιχνίδια. δεν χρειάζεται να πας στο ξενοδοχείο για να φας. Γίνεσαι οικογένεια. Αυτός είναι ο ρόλος του ξενοδοχείου. Όλοι μαζί για να πας να δώσεις τη μάχη σου. Αυτό στηρίζεται στα βασικά πράγματα. Ομάδα, πάνω από όλα, κοινός στόχος –ποιος είναι ο στόχος; Να πάρουμε το πρωτάθλημα- από όλους και τρίτο κοινός ορίζοντας ζωής. Όπως δηλαδή μία οικογένεια. Αυτά τους τα έχω δώσει και γραπτώς. Εκεί στηρίζεται η φιλοσοφία μας. Μιλάτε στους δημοσιογράφους. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Όμως δεν χρειάζεται να πεις πως ο Βλάχος σου πέταξε πέτρα. Θα το γράψουν και κάνεις κακό στην ομάδα. Δεν θα το γράψουν επειδή θέλουν να κάνουν κακό, αλλά επειδή θέλουν να κάνουν τη διαφορά, γιατί αυτή είναι η δουλειά τους. Δεν είναι κανείς κακοπροαίρετος. Τι λέμε; Ότι πλακωθήκατε στις μπουνιές. Μα αν δεν πλακωθείτε, κάτι σημαίνει. Δεν γίνεται όλα να είναι ρόδινα. Ο Νικολιάς δεν έχει νευριάσει μια φορά. Πως γίνεται αυτό;
Μου λέει η κόρη μου, που της λένε στο σχολείο για την ΑΕΚ. Που πήγες ρε μπαμπά; Της είπα και εγώ πως θα τα καταφέρω. Μιλάμε προχθές στο τηλέφωνο και με ακούει στεναχωρημένο. Με ρωτάει λοιπόν, εσύ μπαμπά δεν είπες πως θα τα καταφέρεις; Γιατί είσαι στεναχωρημένος και προβληματισμένος; Λέω, έχεις δίκιο. Θα τα καταφέρω».
-Έχεις κάνει «εκπτώσεις» στο πρόγραμμα της προετοιμασίας;
«Φυσικά και έχω κάνει. Να τα λέμε όλα. Όχι εκπτώσεις. Δεν είναι προετοιμασία αυτό που κάνω εγώ. Αλλά δεν θα άντεχαν αυτά τα παιδιά και προκειμένου να αντέξουν, δεν κάνω άλλα πράγματα. Δεν έχουν βάσεις αυτά τα παιδιά και προκειμένου να τους χάσεις στην πορεία… για αυτό ζήτησα πολλούς, για να τους αλλάζουμε και να προλαβαίνω μία κατάσταση που μπορεί να προκύψει. Βλέπω μακριά, πείτε το έτσι».
-Όμως ήδη έχουν ξεχωρίσει κάποιοι που είναι ίσως και δύο βήματα μπροστά, όχι απλά ένα. Με αυτούς τα γίνεται;
«Ναι, είναι. Αυτούς τους βάζουμε σε ειδικές προπονήσεις. Θέλουν δύναμη. Το ποδόσφαιρο σήμερα είναι δύναμη, βγάζει τη μπλούζα ο άλλος και είναι χτιστός. Δυστυχώς ή ευτυχώς έτσι είναι. Θέλει δύναμη, ταχύτητα, γρήγορη σκέψη. Πρέπει να δυναμώσουν λοιπόν. Η δύναμη  είναι πρώτα στην καρδιά, αλλά θέλεις… Είδατε προχθές του έκανε τζαρτζάρισμα ο άλλος και τον πέταξε στα σίδερα. Θα στην κάνει στη φάση, θα πηδήξει, θα σε βάλει στο τέρμα και θα στο κάνει γκολ. Είδατε το ποδόσφαιρο το γυναικείο; Απίστευτα πράγματα. Έληξε 4-3 και όποιος δεν το είδε, έχασε».
-Και εσύ δουλεύεις για να καταφέρουν να πετύχουν το γκολ…
«Ο Σταματής, δουλεύει πολύ, συνέχεια. Κάνει δουλειά, απασχολεί τους επιθετικούς, όμως του λείπει το γκολ. Θα το δουλέψουμε όμως το παιδί».
-Δουλεύεται αυτό;
«Νομίζω πως όχι. Το γκολ ή το έχεις ή δεν το έχεις. Όμως εμείς θα εξαντλήσουμε τα πάντα με αυτά τα παιδιά. Επίτηδες τους αφήνω να έρθουν να ζητήσουν βοήθεια. Κάποιοι δεν έχουν έρθει ποτέ. Ο Παπαδημητρίου δεν έχει καθόλου κοντρόλ. Έχει ένα προσόν, την ταχύτητα. Όταν μίλησα με τον Τσιάρτα με ρώτησε πως θέλω τους παίκτες. Του λέω ταχύτατους. Στο μυαλό και στα πόδια. Να ξέρουν και λίγο μπάλα και λίγο ψηλά παιδιά. Αυτός έχει το προσόν που θέλουμε όλοι. Ταχύτητα. Εκμεταλλεύσου το. Δεν το έχει κάνει ποτέ. Ο Νικολιάς δεν το έχει κάνει ποτέ. Ο Γροντής, ο Τσίτας, άλλοι μικροί, όλοι θέλουν. Να κάνουν το κάτι παραπάνω. Αυτός όχι, παρότι έχει ένα προσόν που μπορεί να κάνει το κάτι παραπάνω. Να γίνεις όπως έγινε ο Κλωναρίδης. Πως έγινε αυτός ο μικρός έτσι; Σε τρία παιχνίδια πήρε 800.000 η ομάδα. τρία ματς έκανε. Αυτός μπορεί να κάνει 20. Στα εργομετρικά βρήκε πρώτος. Άλμα επιτόπιο 57 πόντους. Δεν υπάρχει αυτό».


Δεν υπάρχουν σχόλια: