Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Οι οκτώ χώρες με μηδενικό φόρο εισοδήματος



 ώ ώ  ό ό ή«Τα μόνα σίγουρα πράγματα στη ζωή είναι ο θάνατος και οι φόροι»
είπε κάποτε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος. 
Ο φόρος εισοδήματος αποτελεί την κυριότερη πηγή εσόδων για τις κυβερνήσεις παγκοσμίως, ενώ η φοροδιαφυγή είναι ένα μεγάλο πρόβλημα σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.    
Ωστόσο, υπάρχουν χώρες, όπου οι πολίτες δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος.  
Ακολουθεί η λίστα με τις οκτώ αυτές χώρες, σύμφωνα με την έρευνα της KPMG του 2011 σε 96 χώρες...
   

1. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
 

Έχουν ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα παγκοσμίως που ανέρχεται στα 48.200 δολάρια και δεν επιβάλλουν φόρο προσωπικού εισοδήματος ή κερδών κεφαλαίου.  

Η χώρα, η οποία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου, αντί να στηρίζεται στα έσοδα από φόρο εισοδήματος, εξαρτάται από τις πετρελαϊκές εταιρείες, που πληρώνουν έως και 55% σε εταιρικούς φόρους. Οι ξένες τράπεζες πληρώνουν περίπου 20%. Το 2010, για παράδεγμα, τα έσοδα από το πετρέλαιο αντιπροσώπευαν το 80% των ενοποιημένων εσόδων της κυβέρνησης, ενώ τα έσοδα από διάφορους φόρους, τέλη και δασμούς αποτελούν λιγότερο
από το 12%.
 

Οι εκπατρισμένοι υπάλληλοι δεν πληρώνουν για την κοινωνική ασφάλιση στην αραβική αυτή χώρα, ενώ οι πολίτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πρέπει να δίνουν μηνιαίες εισφορές της τάξης του 5% του συνόλου των εσόδων τους, για την κοινωνική ασφάλιση. Οι εργοδότες πρέπει ακόμη να δίνουν μηνιαίες εισφορές του 12,5% του βασικού μισθού του εργαζομένου για την κοινωνική ασφάλιση και τις συντάξεις.  

Άλλοι έμμεσοι φόροι περιλαμβάνουν έξοδα στέγασης, διόδια και δημοτικούς φόρους. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρεώνουν 50% φόρο κατανάλωσης στο οινόπνευμα, και αν κάποιος έχει «άδεια ποτού» και αγοράσει αλκοόλ για το σπίτι, χρεώνεται ένας επιπλέον 30% φόρος.  

2. Κατάρ
 

Το Κατάρ, το οποίο είναι πλούσιο σε αέριο, έγινε φέτος η πλουσιότερη χώρα με κατά κεφαλή ΑΕΠ πάνω από 88.000 δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.   

Τα αποθέματα αερίου της είναι τα τρίτα μεγαλύτερα στον κόσμο και σε αυτά στηρίζει η χώρα τα έσοδά της. Ακόμη, το Κατάρ έχει  επενδύσει σημαντικά σε υποδομές για την υγροποίηση και την εξαγωγή του εμπορεύματος.  

Η χώρα δεν επιβάλλει φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων, μερισμάτων, δικαιωμάτων, κερδών, κερδών κεφαλαίου και ιδιοκτησίας. Οι πολίτες του Κατάρ, ωστόσο, καταβάλλουν το 5% του εισοδήματός τους για παροχές κοινωνικής ασφάλισης, ενώ οι εργοδότες συμβάλουν κατά 10%.  

Νωρίτερα φέτος, εκθέσεις ανέφεραν ότι η κυβέρνηση εξετάζει ένα φόρο προστιθέμενης αξίας, στην προσπάθεια να διευρύνει τη βάση των εσόδων και τη μείωση του ελλείμματος των μη-υδρογονανθράκων, το οποίο αντιστοιχεί στο 17% του ΑΕΠ της χώρας, βάσει των στοιχείων του 2011. Άλλοι έμμεσοι φόροι περιλαμβάνουν χρέωση 5% επί των εισαγόμενων προϊόντων.  

3. Ομάν

Το Ομάν στηρίζει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του στο αργό πετρέλαιο, όπως συμβαίνει και στις γειτονικές του χώρες της Μέσης Ανατολής. 

Τα έσοδα της χώρας από το πετρέλαιο αυξήθηκαν 35% τον Απρίλιο σε 8,49 δισ. δολάρια, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, και αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 71% των συνολικών εσόδων του Σουλτανάτου. Παρά το γεγονός ότι, δεν υπάρχει ατομικό εισόδημα ή φόρος κερδών κεφαλαίου στο Ομάν, οι πολίτες πρέπει να συνεισφέρουν 6,5% του μηνιαίου μισθού τους για τις παροχές κοινωνικής ασφάλισης. Επίσης, για την αγορά του ακινήτου χρεώνεται τέλος χαρτοσήμου 3%.  

4. Κουβέιτ
 

Είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και τα έσοδά του από το πετρέλαιο το περασμένο έτος μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου ανήλθαν σε 63,5 δισ. ευρώ και αντιπροσώπευαν το 95% των συνολικών εσόδων της κυβέρνησης τη συγκεκριμένη περίοδο.  

Οι πολίτες συμβάλλουν με το 7,5% του μισθού τους για τις παροχές κοινωνικής ασφάλισης, ενώ η συνεισφορά των εργοδοτών είναι στο 11%.  

Παρόλο που είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, απεργίες και διαμαρτυρίες από τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα που ήταν δυσαρεστημένοι από τις αμοιβές τους, οδήγησαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε 25% αύξηση των μισθών. Το ΔΝΤ, ωστόσο, προειδοποίησε τη χώρα τον Μάιο ότι οι συγκεκριμένες δαπάνες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας.  

Να σημειωθεί ότι το Κουβέιτ δεν είναι «ξένο» όσον αφορά στην πολιτική αναταραχή, αφού έχει «εγκαινιάσει» τέσσερα νέα κοινοβούλια τα τελευταία έξι χρόνια. Η χώρα έχει αμαυρωθεί με σκάνδαλα διαφθοράς που εμπλέκουν βασικά πολιτικά πρόσωπα, ενώ οι κακές σχέσεις κυβέρνησης-κοινοβουλίου έχουν παρεμποδίσει τη χάραξη πολιτικής. Το ΔΝΤ συνέστησε στο Κουβέιτ θέσπιση φόρου προστιθέμενης αξίας και ολοκληρωμένο σύστημα φόρου εισοδήματος.  

5. Μπαχρέιν
 

Το Μπαχρέιν στηρίζει την οικονομία του στην παραγωγή των κοιτασμάτων πετρελαίου Abu Safa, το οποίο μοιράζεται με τη Σαουδική Αραβία, για περίπου 70 % των εσόδων του προϋπολογισμο.  

Για τις παροχές κοινωνικής ασφάλισης, οι πολίτες συνεισφέρουν με 7% από το συνολικό τους εισόδημα, ενώ οι ομογενείς πληρώνουν 1%. Οι εργοδότες πρέπει να συμβάλουν, επίσης, με 12% για την κοινωνική ασφάλιση, και να πληρώνουν το 3% για τους εκπατρισμένους υπαλλήλους.  

Άλλοι έμμεσοι φόροι περιλαμβάνουν ένα τέλος χαρτοσήμου ύψους μέχρι 3% της αξίας των ακινήτων στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Οι απόδημοι πρέπει επίσης να καταβάλλουν έναν δημοτικό φόρο 10% για την ενοικίαση ενός σπιτιού στο κράτος του Περσικού Κόλπου.  

Παρόλα αυτά, το Μπαχρέιν είχε έλλειμμα προϋπολογισμού 83 εκατ. δολάρια το 2011 και εξετάζει την έκδοση διεθνούς ομολόγου. Η χώρα βρίσκεται επίσης σε αναταραχή από τις φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις από τους σιίτες μουσουλμάνους κατά της σουνιτικής κυβέρνηση. Οι διαμαρτυρίες άρχισαν τον Φεβρουάριο του 2011 και ακολούθησαν εξεγέρσεις σε άλλες αραβικές χώρες.  

6. Νησιά Κέιμαν
 

Είναι γνωστά ως το κατεξοχήν υπεράκτιο χρηματοπιστωτικό κέντρο, καθώς διαθέτουν μηδενικούς φόρους εισοδήματος και κερδών κεφαλαίου και δεν έχουν υποχρεωτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, κανόντάς τα παράδεισο για τους πλούσιους.   

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα για όλους τους εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων των ομογενών οι οποίοι έχουν εργαστεί για εννέα μήνες συνεχόμενα, στα νησιά.  

Η χώρα έχει κάποιους έμμεσους φόρους, όπως τους δασμούς εισαγωγών, οι οποίοι μπορεί να κυμαίνοντται έως και 25%.  

Το υψηλό βιοτικό επίπεδο στα νησιά Κέιμαν σημαίνει επίσης υψηλές τιμές των ακινήτων. Το μέσο κόστος ενός διαμερίσματος τον Απρίλιο ήταν πάνω από 550.000 δολάρια, ενώ το μέσο κόστος ενός σπιτιού ήταν κάτι περισσότερο από 736.000 δολάρια, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.  

7. Βερμουδές

Μία από τις πλουσιότερες χώρες παγκοσμίως με ένα από τα υψηλότερα κόστη ζωής. 
Ενώ δεν επιβάλλει φόρο εισοδήματος, οι εργοδότες μπορούν να ζητήσουν από τους εργαζομένους να συνεισφέρουν μέχρι 5,75% από τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών του 16% που ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει στην κυβέρνηση στα πρώτα 750.000 δολάρια του εισοδήματος ενός εργαζομένου. 

Οι εργαζόμενοι πρέπει επίσης να καταβάλουν 30,40 δολάρια ανά εβδομάδα για κοινωνική ασφάλισης, και ανάλογο ποσό καταβάλλει και ο εργοδότης.  

Λοιποί φόροι περιλαμβάνουν φόρο ακίνητης περιουσίας μέχρι και 19%, ανάλογα με την ετήσια αξία μίσθωσης της γης, καθορισμένης από την κυβέρνηση. Ένα χαρτόσημο ισχύει επίσης και για την κληρονομιά/ακίνητα από 5% μέχρι 20%, ανάλογα με την αξία της ιδιοκτησίας.  

Οι δασμοί που επιβάλλονται στα εισαγόμενα εμπορεύματα αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για την κυβέρνηση. Όσοι επιθυμούν να μεταβούν Βερμούδες χρεώνονται 25% για τα αγαθά που φέρνουν. Εξαιτίας των σχετικά χαμηλών φόρων, η χώρα είναι ένας μεγάλος πόλος έλξης για τις διεθνείς επιχειρήσεις, με περισσότερο από το 20% του πληθυσμού της να είναι γεννημένοι στο εξωτερικό. Ωστόσο, μία δεκάχρονη άδεια εργασίας στη χώρα κοστίζει το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 20.000 δολαρίων.  

8. Μπαχάμες
 
Από τις πλουσιότερες χώρες της Καραϊβικής βασίζει την οικονομία της κυρίως στον τουρισμό και τις παράκτιες τραπεζικές εργασίες. 

Περίπου το 70% των κρατικών εσόδων προέρχεται από τους δασμούς επί των εισαγόμενων εμπορευμάτων. Ενώ δεν υπάρχει φόρος εισοδήματος, οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεισφέρουν 3,9% του μισθού τους, με ανώτατο όριο τα 26.000 δολάρια ετησίως, για μια μορφή κοινωνικής ασφάλισης που ονομάζεται Εθνική Ασφάλιση. Οι εργοδότες πρέπει επίσης να συνεισφέρουν 5,9% του μισθού του εργαζομένου για την Εθνική Ασφάλιση, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι χρεώνονται με 8,8%. Η χώρα επιβάλλει επίσης φόρο ακίνητης περιουσίας έως 1%. 

Παρά την ευημερία τους, το ποσοστό ανεργίας στις Μπαχάμες ανέρχεται στο 15% και τα πολιτικά κόμματα έχουν μεταξύ τους αρκετές και έντονες διενέξεις όσον αφορά στα σχέδια έρευνας για πετρέλαιο στα νερά τους, που θα μπορούσε να είναι εις βάρος του τουρισμού.  


Επιμέλεια: Ντία Μούλου
moneypost

Δεν υπάρχουν σχόλια: