Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Τι πραγματικά έχει γίνει στο Deal ΑΤΕbank – ΠΕΙΡΑΙΩΣ;

Βαθύ κράτος έναντι εκσυγχρονιστών, σημειώστε “1”

Πολύ ντόρος έχει γίνει τις τελευταίες μέρες σχετικά με τη μεταβίβαση ενεργητικού της ΑΤΕ στην ΠΕΙΡ. 
Οι περισσότεροι έχουν βγάλει το συμπέρασμα ότι το κράτος χάρισε την “καλή” ΑΤΕ στην ΠΕΙΡ και οι μέτοχοι της ΠΕΙΡ κέρδισαν το λαχείο.
Ας δούμε τα πράγματα με τη σειρά να δούμε τι πραγματικά έχει γίνει...

Καταρχάς, αυτό που μεταβιβάστηκε από την ΑΤΕ στην ΠΕΡΙ είναι ένας ισολογισμός με μια τρύπα 6.7 δις.  
Σύμφωνα με αυτά που ανακοινώθηκαν, το ποσό αυτό θα καλύψει το ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτική Σταθερότητας).
Άρα εκ πρώτης όψεως, οι μέτοχοι της ΠΕΙΡ, πέραν της αύξησης κεφαλαίου που θα πρέπει να γίνει στην ΠΕΙΡ από το ΤΧΣ (για την τρύπα που έχει η ΠΕΙΡ από μονή της), τώρα οι μέτοχοι θα υποστούν μια επιπλέον αλλοίωση (dilution) κατά 6.7 δις.
Με λίγα λόγια, οι μέτοχοι κέρδισαν το λαχείο του να αλλοιωθούν στο άπειρο και ακόμα πάρα πέρα (εμπνευσμένη φράση από την ταινία Toy Story).
Επειδή δεν βλέπω οι μέτοχοι να κέρδισαν κάτι και δεν βλέπω αξία για τους μετόχους από αυτή τη συναλλαγή, δεν τους χαρίστηκε τίποτα.
Η συναλλαγή έγινε όπως θα έπρεπε (by the book). Μηδενίστηκαν οι μέτοχοι, απομονώθηκαν τα προβληματικά πάγια (ενός θεός ξέρει μόνο πόσο είναι συνολικά) και το υπόλοιπο κομμάτι θα μεταβιβαστεί στην ΠΕΙΡ, για να συνεχίσουν της ζωή τους οι καταθέτες χωρίς να καταλάβουν τι έχει γίνει. Νομίζω τα έχουμε πει αρκετές φορές.
Αν δεν υπήρχε η τρύπα των 6.7 δις ευρώ, σαφώς το κράτος θα μπορούσε να ζητήσει και να αξιώσει ένα αξιοσέβαστο τίμημα. Αλλά η τράπεζα (η τέλος πάντως τα στοιχειά του ενεργητικού) δεν μεταβιβάστηκαν χωρίς έμπρακτα βάρη.
Είναι δεδομένο ότι το κράτος πήγε και στους ανταγωνιστές για να κάνουν μια ανάλογη προσφορά και υποθέτω (από το γεγονός που δεν είδα κάποια ανακοίνωση από τον ανταγωνισμό να κάνει παράπονα) ότι δεν δέχτηκαν τους όρους του οποίους δέχτηκε η ΠΕΙΡ και άρα, η ΠΕΙΡ δικαιωματικά κέρδισε την μεταβίβαση του ενεργητικού αυτού.
Στο σύνολο, δεν βλέπω τίποτα το μεμπτό, παράνομο, πονηρό η λάθος στην όλη διαδικασία και μετά την περίπτωση Proton Bank, είναι το δεύτερο πράγμα που η πολιτική ηγεσία έχει κάνει σωστό.
Αυτό το οποίο θα μπορούσα να χαρακτηρίσω σαν σκάνδαλο, είναι το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία έχει αργήσει κατά τουλάχιστον μια πενταετία και αποπλανήθηκαν διάφοροι επενδυτές να βάλουν λεφτά στις αυξήσεις κεφαλαίου που έγιναν στην ΑΤΕ, που μόνο στο δημόσιο, κόστισαν περίπου 6 δις ευρώ. Τα οποία βέβαια 6 δις ευρώ σήμερα έχουν παντελώς χαθεί.
Αν δηλαδή κάποιος έχει ευθύνη, για μένα είναι η πολιτική ηγεσία, που στο όνομα του να συντηρήσει τον κομματικό του στρατό, έχει παρέμβει έτσι ώστε, η ΤτΕ (Τράπεζα της Ελλάδος), που είναι ανεξάρτητος θεσμός, να μην έχει ακολουθήσει την σημερινή διαδικασία, αφήνοντας τον φορολογούμενο να ταΐζει την ΑΤΕ, με το κόστος που είπαμε πιο πάνω για τους φορολογούμενος.
Αν δηλαδή αυτή η διαδικασία είχε γίνει πριν μερικά χρόνια, τόσο οι φορολογούμενοι όσο και πολλοί επενδυτές, θα είχαν γλιτώσει ένα βουνό από χρήματα.
Δυστυχώς οι κανόνες της αγοράς, για άλλη μια φορά δεν εφαρμόστηκαν, με τα σημερινά αποτελέσματα.
Για μένα πάντως, το πιο εξωφρενικό από όλα είναι το εξής. Αν έχω καταλάβει καλά, οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ θα απολυθούν, θα λάβουν κατά μέσο όρο 18,000 ευρώ αποζημίωση και θα προσληφθούν ξανά από την ΠΕΙΡ, χωρίς να θιγούν οι μισθοί τους!!
Με λίγα λόγια, αν αυτό είναι αλήθεια, θα λάβουν ένα έκτακτο bonus, για το γεγονός ότι είναι συνυπεύθυνοι, που ο Ελληνικός φορολογούμενος έχει βάλει 6 δις ευρώ σε αυξήσεις κεφαλαίο τα περασμένα χρόνια, που χάθηκαν! 
Αντί δηλαδή να αναλάβουν ένα μέρος της ευθύνης, όπως οι μέτοχοι, αυτοί πήραν bonus!!
Το μεγάλο και βαθύ κράτος της διαπλοκής, των ΔΕΚΟ και του συνδικαλιστικού πελατειακού κράτους κέρδισε άλλη μια φορά την παρτίδα!
Βαθύ κράτος έναντι εκσυγχρονιστών, σημειώστε “1”. 

Γιώργος Καισάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: