Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέδειξε τις απαραίτητες ενέργειες για τον τερματισμό του χάους στη Συρία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σχολίασε την κατάσταση στη Συρία όπου από τον Μάρτιο του 2011 συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στον κυβερνητικό στρατό και τις ομάδες των ανταρτών.
Ο ρώσος ηγέτης εξέφρασε την άποψη ότι βασικό όργανο για τη διευθέτηση της κρίσης πρέπει να παραμείνει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών
Ο Β. Πούτιν τόνισε ότι η απόφαση του ΣΑ για παράταση της αποστολής των διεθνών παρατηρητών στη Συρία αποδεικνύει ότι η κρίση στη Συρία μπορεί να επιλυθεί σε αυτό το πεδίο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:...
«Η συμφωνία για την παράταση της αποστολής του ΟΗΕ, παρά τις ορισμένες διαφωνίες, δείχνει ότι στα πλαίσια του ΟΗΕ είναι δυνατό να επέλθει συμφωνία με όλες τις πλευρές για το κοινό όφελος, και το όφελος του λαού της Συρίας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας προς την κατεύθυνση αυτή»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας υπέδειξε μια σειρά από μέτρα τα οποία είναι αναγκαία για τον τερματισμό της βίας στο αραβικό κράτος. Η σειρά των ενεργειών, σύμφωνα με τον ρώσο ηγέτη, πρέπει να είναι η εξής: «Η κατάπαυση του πυρός και των βιαιοτήτων και από τις δυο πλευρές, οι διαπραγματεύσεις, η αναζήτηση λύσης, ο προσδιορισμός των συνταγματικών αρχών του μελλοντικού κράτους, και στη συνέχεια, οι διαρθρωτικές αλλαγές. Αν γίνουν τα αντίθετα από τα παραπάνω, τότε θα επικρατήσει το χάος».

Ο κ. Πούτιν εκφράζει τη βεβαιότητα ότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση, πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να αποφασίσουν πως θα πορευθεί στο μέλλον η Συρία: «Δεν θέλουμε η κατάσταση να εξελιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο με άγνωστη διάρκεια, όπως στο Αφγανιστάν. Θέλουμε να επέλθει η ειρήνη και όλοι οι πολίτες του κράτους να φτάσουν σε συνεννόηση και στην εξεύρεση των κατάλληλων για όλους επιλογών όσον αφορά τη συμμετοχή στη διακυβέρνηση της χώρας και την εδραίωση της ασφάλειας των διαφόρων θρησκευτικών ομάδων»
Ο πρόεδρος τόνισε ότι αν η κυβέρνηση της Συρίας και ο Μπασάρ Άσαντ ανατραπούν με αντισυνταγματικό τρόπο, τότε θα αλλάξουν θέσεις με τη σημερινή αντιπολίτευση και ο ατελείωτος εμφύλιος πόλεμος θα συνεχιστεί.

rbth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: