Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Με εσωτερική υποτίμηση επιχειρούν να σωθούν οι χώρες του Μνημονίου


Στη διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης 
μπαίνουν οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν λάβει πακέτα διάσωσης, αφού δεν έχουν πια εθνικά νομίσματα να υποτιμήσουν ώστε να καταστήσουν ανταγωνιστικότερη την οικονομία τους.
Οπως καταδεικνύει η έρευνα International Business Report (IBR) της Grant Thornton, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία, οι επονομαζόμενες και «χώρες P.I.G.S.», τείνουν να υποβάλλονται σε μια διαδικασία εσωτερικής υποτίμησης, καθώς οι μισθοί και οι τιμές πώλησης προϊόντων θα μειωθούν σε σχέση με άλλες χώρες, ως...
συνέπεια των μέτρων λιτότητας και των χαμηλών επιπέδων ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας.
Αρνητικό ποσοστό
Ενώ μέσα στους επόμενους 12 μήνες οι επιχειρήσεις σε άλλες χώρες θα αυξήσουν τις τιμές πώλησης αγαθών και υπηρεσιών, στις χώρες των «Μνημονίων» οι μειώσεις τιμών θα είναι περισσότερες από τις αυξήσεις. Σε αυτές τις χώρες, οι οποίες έχουν λάβει πακέτα διάσωσης, η διαφορά των επιχειρήσεων που σχεδιάζουν αυξήσεις σε σχέση με αυτές που θα κάνουν μειώσεις μέσα στους επόμενους 12 μήνες είναι αρνητική (-11%), όταν το αντίστοιχο ποσοστό παγκοσμίως είναι 24%.
Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα και την Ιρλανδία το συγκεκριμένο ποσοστό φτάνει το -18% (σε σύγκριση με -16% και -4% αντίστοιχα του 1ου τριμήνου) και στην Ισπανία το -9% (σε σύγκριση με 0% το 1ο τρίμηνο). Η συντριπτική πλειονότητα είτε θα διατηρήσει την τιμολογιακή πολιτική της είτε θα κάνει μειώσεις, καθιστώντας εμφανές ότι η πτώση της κατανάλωσης λόγω της μείωσης των εισοδημάτων φέρνει σταδιακά ως αντιστάθμισμα χαμηλότερες τιμές.
Στον αντίποδα, σχεδόν τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις θα ανατιμήσουν το κόστος προϊόντων και υπηρεσιών στις ραγδαία αναπτυσσόμενες χώρες «BRIC», το 33% στη Βόρεια Αμερική και το 42% στη Λατινική Αμερική.
Χαμηλότεροι μισθοί
Αναφορικά με τις μισθολογικές αποδοχές, μόλις το 1% των επιχειρήσεων στις «P.I.G.S.» σχεδιάζει αυξήσεις στους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Αντιθέτως, το 15% θα μειώσει αποδοχές και το 49% θα τις διατηρήσει σταθερές. Στην Ελλάδα, μάλιστα, δεν υπάρχουν επιχειρήσεις που σκοπεύουν να προσφέρουν μισθολογικές αυξήσεις το επόμενο έτος, ενώ το 36% των επιχειρήσεων σχεδιάζει να μειώσει τους μισθούς.
Είναι εντυπωσιακή η σύγκριση αυτού του ποσοστού με το 73% των επιχειρήσεων στις οικονομίες BRIC που πρόκειται να κάνει αυξήσεις αντίστοιχες με τα επίπεδα του πληθωρισμού, 19% εκ των οποίων θα είναι πάνω από τον πληθωρισμό.
Σε παγκόσμιο επίπεδο μόλις 2% των επιχειρήσεων σκοπεύει να μειώσει τους μισθούς κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, ενώ το 17% των επιχειρήσεων προγραμματίζει αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό.
Στη Βόρεια Αμερική οι εργοδότες είναι ακόμη πιο γενναιόδωροι, αφού το 85% των επιχειρήσεων σχεδιάζει να προσφέρει αυξήσεις μισθών στο προσωπικό, εκ των οποίων το 24% πάνω από τον πληθωρισμό. Ακόμη και στην Ε.Ε., ως σύνολο, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις (54%) θα αυξήσουν τους μισθούς, με το 10% εξ αυτών να προσφέρει αυξήσεις τουλάχιστον αντίστοιχες με το επίπεδο του πληθωρισμού.
Πλεονέκτημα
Οι αναλυτές της Grant Thornton επισήμαναν ότι «αν και ο δρόμος είναι μακρύς, αρχίζουμε και βλέπουμε την εσωτερική υποτίμηση». Και σχολίαζαν ότι, αν και αναμφίβολα αυτή η διαδικασία είναι οδυνηρή, θα παρέχει στις επιχειρήσεις των χωρών αυτών ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την πώληση αγαθών εγχώρια ή στο εξωτερικό, δεδομένου ότι οι άλλες χώρες θα αυξάνουν τις τιμές πώλησης των προϊόντων τους.
Ροη Χάϊκου στον Ελεύθερο Τύπο


Δεν υπάρχουν σχόλια: