Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Η κοινωνία προσπέρασε την “ώρα μηδέν”…




Μεγάλο αγκάθι ενός κυβερνητικού σχήματος αποτελεί η ανετοιμότητα που επιδεικνύει στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. 
Η Ελλάδα χάνει χρόνο με το χρόνο ισχυρά οικονομικά πακέτα που υπάρχουν προς διάθεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση αφού πιάνεται στον …ύπνο, ή παρουσιάζει μία αξιοθρήνητη κωλυσιεργεία στο να παρουσιάσει τα προαπαιτούμενα δικαιολογητικά και τις απαραίτητες μελέτες. 
Βέβαια υπάρχουν και φορές που εξασφαλίζει τα χρήματα αλλά αποδεικνύεται ανάξια να τα διαχειριστεί!
Μία τέτοια περίπτωση είναι το...
3ετές πρόγγραμμα, μέσω ΕΣΠΑ, που ανέλαβε να πραγματοποιήσει ο ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) για τις εργαζόμενες μητέρες.
Ο ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης του Υπουργείου Εσωτερικών είχε αναλάβει, εκτός των άλλων, και τον τομέα επάνδρωσης των παιδικών σταθμών, Δήμων, και κάποιων ιδωτικών, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, κατά 80%  των συνολικών θέσεων. Ενώ λοιπόν έως πέρσι όλα κινήθηκαν ομαλά, φέτος δημιουργείται πρόβλημα με αποτέλεσμα αυτό να μετατίθεται στα νεαρά ζευγάρια που βλέπουν ακόμη ένα όπλο τους απέναντι στην κρίση να χάνεται.
Ένας Δήμος αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε οι παιδικοί σταθμοί (δομές) που διαθέτει να μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Ο κάθε σταθμός ανακοινώνει τις θέσεις παιδιών που μπορεί να καλύψει. Στη συνέχεια ο ΕΕΤΑΑ απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος στις ενδιαφερόμενες μητέρες και μοριοδοτεί, ανάλογα, τις αιτήσεις με σκοπό να καλύψει τις θέσεις. Μέχρι πέρσι, 2ο χρόνο, όλα καλά. Φέτος όμως ο οργανισμός ανάρτησε τους οριστικούς πίνακες, διαθέτοντας μόνο το 20%, περίπου, των θέσεων που είχαν δηλώσει οι παιδικοί σταθμοί για το συγκεκριμένο κομμάτι. Με λίγα λόγια το 60% των θέσεων στους παιδικούς σταθμούς μένει αδιάθετο, χωρίς ακόμα να έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει.
Σε ερώτηση από τους Δήμους στον οργανισμό γιατί έγινε αυτό, η απάντηση ήταν ότι το κονδύλι έχει εξαντληθεί!
Έτσι δημιουργούνται 2 προβλήματα. Οικογένειες, με ήδη μειωμένο το εισόδημά τους, θα κληθούν να καλύψουν ένα ποσό γύρω στα 120,00 € το μήνα (μέσω του προγράμματος εξασφαλίζονταν 330,00 €/παιδί), από εκεί που μέσω του προγράμματος πέρσι δεν πλήρωσαν τίποτα και οι Δήμοι θα κληθούν να καλύψουν την ελλειπή χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών από ίδια έσοδα, την στιγμή που όλοι γνωρίζουμε πόσο το κεντρικό κράτος έχει περιορίσει τα έσοδά τους!
Εύλογα γεννάται το ερώτημα του πως εγκρίθηκαν οι  θέσεις πού είχε στείλει κάθε παιδικός σταθμός για συμμετοχή στο πρόγραμμα, αφού το πρόβλημα της χρηματοδότησης δεν προέκυψε μετά την έγκρισή τους.  
Δεν είχαν προϋπολογιστεί τα χρήματα για 3 χρόνια; 
Με αυτόν τον τρόπο δεν είχε εξασφαλιστεί το «πακέτο» από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Πού πήγαν τα λεφτά (…οέο); 
Να ανατρέξουμε στην ελληνική ταινία του «Μαυρογιαλούρου» για κάποιους (Φάγανε, Φάγανε, Φάγανε…); 
Διατέθηκαν αλλού τα χρήματα; 
Ποιός αποφάσισε κάτι τέτοιο αφήνωντας ξεκρέμαστες τόσες οικογένειες και κυρίως τόσα μικρά παιδιά που εκτός από τη διευκόλυνση στις εργαζόμενες μητέρες τους, έπαιρναν πράγματα μέσω των παιδικών σταθμών; 
Αξίζει να διερευνηθεί το θέμα και να υπάρξουν απαντήσεις αλλά και λύσεις στο ζήτημα που δημιουργήθηκε για τη σχολική χρονιά 2012-13.

Δεν υπάρχουν σχόλια: