Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Δεν είναι (όλοι) οι Γερμανοί ανθέλληνες

Χανς Ντίτριχ Γκένσερ
Η βαθιά μελαγχολία που βιώνει κανείς, διαβάζοντας απλώς και μόνο τα ονόματα των σημερινών ηγετών της Ευρώπης, και προχωρώντας στην αναπόφευκτη ταυτοποίηση ονομάτων και συμπεριφορών, οδηγεί σε καταθλιπτικές συγκρίσεις με το παρελθόν. 
Ειδικά όταν πολιτικοί και ηγέτες από το χθες, έρχονται να μας θυμίσουν ότι η δύναμη της ηχούς της φωνής κάποιου, δεν αδυνατίζει με την πάροδο των ετών. Παρά μόνο με την εξασθένηση των επιχειρημάτων του.
Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, ο «πατριάρχης» της γερμανικής διπλωματίας και νικητής του Ψυχρού Πολέμου, καθώς ήταν ο πολιτικός εταίρος του Χέλμουτ Κολ στα χρόνια της Ενοποίησης της Γερμανίας
Ο Γκένσερ, ο...
οποίος αποχώρησε από την πολιτική σκηνή της Γερμανίας απολαμβάνοντας δημοφιλία που εκτεινόταν πέρα και πάνω από τα στενά όρια της Κεντροδεξιάς, επέκρινε τους σημερινούς πολιτικούς της χώρας του, που δεν χάνουν ευκαιρία να αποδομούν την Ελλάδα.
Ο Χανς Ντίτριχ Γκένσερ ζήτησε να υπάρξει εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση Σαμαρά, και το δύσκολο έργο που καλείται να επιτελέσει, θυμίζοντας εμμέσως τι παρέλαβε ο σημερινός Πρωθυπουργός από τη διακυβέρνηση Παπανδρέου και Παπαδήμου, δυο περιόδους που συνδέθηκαν με τη γέννηση και τη γιγάντωση της κρίσης χρέους της Αθήνας.
Ποιος θα ξεχάσει άλλωστε παλαιότερες δηλώσεις του Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, με τις οποίες υποστήριζε ότι «η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι σαν ένα ανθρώπινο σώμα δίχως άκρα». Ή, τη βαθιά πολιτική και ευρωπαϊκή επισήμανση ότι «για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, και να αναδειχθεί η ευρωπαϊκή ιδέα, οι μεγάλες χώρες θα πρέπει να αποδέχονται ως ισότιμους εταίρους τους μικρούς».
Φωνές, ιδέες και προσωπικότητες που λείπουν εκκωφαντικά από τη σημερινή Ευρώπη. 
Μια Ευρώπη με ηγεσία… παιδική χαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: