Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

H Goldman Sachs μπαίνει στη... φυλακή

Ο MΠΛΟΥΜΠΕΡΓΚ ΚΑΙ ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ RIKERS ISLAND

Η περιβόητη (ή μάλλον διαβόητη) επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs δεν σταματά να μας εκπλήσσει, δείχνοντας ότι προσπαθεί να αυξήσει τα κέρδη της επενδύοντας κυριολεκτικά στους πιο απίθανους τομείς και προγράμματα. 
Η τράπεζα θα επενδύσει το ποσό των 9,6 εκατομμυρίων σε ένα πρόγραμμα στις φυλακές της Νέας Υόρκης. χρησιμοποιώντας ένα καινοτόμο χρηματοπιστωτικό εργαλείο, με το οποίο ιδιώτες επενδυτές θα χρηματοδοτούν δημόσιες, κοινωνικές υπηρεσίες, όπως δήλωσε ο... δήμαρχος της πόλης και ιδιοκτήτης του ομώνυμου οικονομικού δικτύου, Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Η Goldman Sachs θα δημιουργήσει για πρώτη φορά στις ΗΠΑ «ομόλογα κοινωνικής πρόνοιας» (social service bonds), που με τη σειρά τους θα χρηματοδοτήσουν ένα πρόγραμμα στη Νέα Υόρκη, το οποίο στοχεύει να μειώσει κατά 50% το ποσοστό υποτροπής στους ανήλικους παραβάτες που κρατούνται στη νήσο Ρίκερς, σωφρονιστικό ίδρυμα από το οποίο είχε «περάσει» και ο Ντομινίκ Στρος-Καν.

Για το «ομόλογο Ρίκερς» (Rikers bond) θα εγγυηθεί το φιλανθρωπικό γκρουπ του δημάρχου της Νέας Υόρκης, το Bloomberg Philanthropies, που θα συνεισφέρει 7,2 από τα 9,6 εκατ. δολάρια που έχει υπολογίσει η τράπεζα. 

Ο Μπλούμπεργκ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η νεανική παραβατικότητα είναι ένα «παγιωμένο» πρόβλημα επισημαίνοντας ότι είναι μεγάλη πρόκληση «να βοηθήσουμε τους νέους που επιστρέφουν στο σπίτι τους να μην ξαναμπλέξουν».

Το πρόγραμμα θα είναι τετραετές και σύμφωνα με αυτό ιδιωτικές, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις θα παρέχουν εκπαίδευση και παροχή συμβουλών σε νέους, 16-18 ετών που βρίσκονται σε κίνδυνο να υποτροπιάσουν.

Φυσικά, η Goldman Sachs δεν επένδυσε 10 εκατομμύρια δολάρια για το... κοινωνικό καλό, αφού εάν η υποτροπή μειωθεί πάνω από 10% θα βγάλει καθαρό κέρδος 2,1 εκατ, ενώ εάν πέσει κάτω από το 10% θα χάσει 2,4 εκατ.

Ο πρόεδρος της Goldman, Λόιντ Μπλανκφέιν ανέφερε ότι η τράπεζα που εκπροσωπεί ελπίζει πως θα ωθήσει και άλλους ιδιώτες επενδυτές προς την κατεύθυνση παρόμοιων συνεργασιών, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. 

Είναι ασαφές πάντως το πόσο δημοφιλή θα είναι τα συγκεκριμένα, φιλανθρωπικά ομόλογα, αφού τα αποτελέσματα εξαρτώνται από κοινωνικούς παράγοντες. Η έννοια των ομολόγων με κοινωνικό αντίκτυπο είναι πολιτικά ελκυστική: όργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης ρισκάρουν λίγα σε καινοτόμα κοινωνικά προγράμματα ενώ οι επενδυτές βελτιώνουν το προφίλ τους, δείχνοντας ότι έχουν κοινωνικές ευαισθησίες.

Απομένει να δούμε πού αλλού θα επενδύσει η Goldman Sachs, αφού το κέρδος δεν είναι ποτέ αρκετό. Αν συνδυάζεται και με τον απατηλό μανδύα της φιλανθρωπίας, ακόμα καλύτερα...

Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Mε πληροφορίες από Reuters/ Bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια: