Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Σαμαράς και Τσίπρας στον δρόμο προς την “μητέρα των μαχών”

Με φόντο τις οριακές δημοσκοπήσεις...

Προς μια ιστορική και κρίσιμη σύγκρουση οδηγείται το κεντροδεξιό και το κεντροαριστερό μέτωπο που παρατάσσουν οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας με το αποτέλεσμα να διαμορφώνεται – εως αυτή την στιγμή – ως αμφίρροπο. 
Σε αυτό συνηγορούν και τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις του κυριακάτικου τύπου που «προαναγγέλλουν» μάχη σώμα με σώμα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καθως οι διαφορές των δύο κομμάτων είναι στο όριο του στατιστικού λάθους...


Όμως, παρά την «μονομαχία» οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι έχουν ένα κοινό στόχο : να ενισχύσουν το δίπολο κεντροδεξιά Vs κεντροαριστερά «εκπαραθυρώνοντας» με τον τρόπο αυτό όλους τους υπόλοιπους. Πέραν τούτου οι στρατηγικές των επιτελείων της Συγγρού και της Κουμουνδούρου είναι σχεδόν πανομοιότυπες, καθώς και τα δύο επιχειρούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους ιδεολογικού τους χώρου αναζητώντας συνεργασίες με όμορα κόμματα και από την άλλη να αποδυναμώσουν τα επιχειρήματα  των αντιπάλων χρησιμοποιώντας – κατά το δοκούν – τις δηλώσεις των ευρωπαίων ηγετών.

Ειδικότερα, η ΝΔ επιχειρεί να αναδείξει ότι η οικονομική πολιτική που προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί την χώρα στην δραχμή. Η συγκεκριμένη τακτική ενισχύεται και από την σύμπλευση των ευρωπαίων -συντηρητικών και σοσιαλιστών -  στην παραδοχή που λέει : «θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ αρκεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Δηλώσεις που σύμφωνα πάντα με τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά  αφήνουν μεγάλα περιθώρια για την επαναδιαπραγματευση των όρων του Μνημονίου  «ξεκόβουν» όμως κάθε σκέψη για καταγγελία του.

Υπο αυτά τα δεδομένα, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι ο κ. Σαμαράς θα εξαντλήσει την προεκλογική περίοδο προτάσσοντας το δίλλημα της κάλπης «ευρώ ή δραχμή» ενώ παράλληλα θα υπερτονίζει τις μεγάλες αντιφάσεις που επικρατούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τα στελέχη του να μην έχουν ξεκαθαρίσει εάν επιθυμούν την «καταγγελία» ή την «επαναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου.

Επιπροσθέτως, στην Συγγρού ήδη έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες συνεργασιών και σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί και επίσημα η σύμπραξη με το κόμμα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και πιθανότατα με ορισμένα επιφανή στελέχη του ΛΑΟΣ όπως ο κ. Θανάσης Πλεύρης, ο κ. Κώστας Κιλτίδης και ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος.

Θεωρείται όμως βέβαιο ότι οι «μεταγραφές» θα δημιουργήσουν εσωτερικές αντιδράσεις οι οποίες θα οξυνθούν λόγω του ότι οι επερχόμενες εκλογές θα γίνουν με λίστες.  Το γεγονός ότι οι «νεοαποκτηθέντες» θα βρίσκονται πιο πάνω στην λίστα – και άρα θα έχουν καλύτερες πιθανότητες εκλογής - από παραδοσιακά στελέχη ή από άλλα που κατάφεραν να εκλεγούν την 6η Μαϊου είναι σίγουρο πως θα δημιουργήσει εντάσσεις.

Από την άλλη στον ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνουν σταθερά στην «κατάργηση του Μνημονίου, στο ξήλωμα των μέτρων λιτότητας και  στην καταγγελία των δανειακών συμβάσεων» προτάσσοντας την συγκεκριμένη πολιτική ως την μόνη που σώζει την χώρα από την χρεοκοπία. Παράλληλα θα συνεχιστούν οι συντονισμένες επιθέσεις προς το «μνημονιακό» μπλόκ επιδιώκοντας να αναδείξουν ότι «αυτοί που μας κατέστρεψαν δεν μπορούν να μας σώσουν» και θα ενταθούν οι στοχευμένες προς το «κεντροδεξιό μέτωπο» του κ. Σαμαρά επισημαίνοντας ότι «όσοι προστρέχουν στην ΝΔ είναι οι εκφραστές του μνημονίου, οι εγγυητές των μέτρων λιτότητας και οι καλύτεροι συνομιλητές της τρόικα».

Πέραν τούτου, στην Κουμουνδούρου ήδη επιχειρούν να εκμεταλλευτούν  τις δηλώσεις διαφόρων Ευρωπαίων ηγετών που σημειώνουν ότι «δεν υπάρχει ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ» και πως «μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας θα σήμαινε καταστροφή για την ευρωζώνη» προκειμένου να δείξουν ότι τα διλλήματα του κ. Σαμαρά του τύπου «ευρώ ή δραχμή» αποσκοπούν αποκλειστικά στην «τρομοκράτηση των ψηφοφόρων».
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάζεται τις προτάσεις του κόμματος προκειμένου την ερχόμενη εβδομάδα να παρουσιαστούν οι θέσεις τους με μεγαλύτερη εξειδίκευση και να δοθούν σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις τόσο για το μνημόνιο όσο και για την κοινωνική πολιτική ενώ μεταξύ των όσων θα πουν περιλαμβάνεται και η «αποκαθήλωση» των μέτρων του μνημονίου με νομοσχέδιο.
Πέραν τούτων, ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει την επιτυχημένη στρατηγική των συνεργασιών προκειμένου να συγκροτήσει και αυτός την δική του “πολυκατοικία”.
Η πρωτοβουλία του άλλωστε να προτείνει τον κ. Γεράσιμο Αρσένη για υπηρεσιακό πρωθυπουργό, ερμηνεύεται ως «άνοιγμα» προς την κυρία Λούκα Κατσέλη αλλά και προς άλλες «πασοκογενείς» δυνάμεις.
Επιπροσθέτως, ο εκπρόσωπος τύπου κ. Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στο protothema.gr επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα απευθύνει και πάλι πρόταση συνεργασίας σε ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγους Πράσινους, Κοινωνική Συμφωνία και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ομάδες αποτελούμενες από πρώην βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεργασίας.

Από την άλλη, στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα εξηγούν ότι «αναζητούμε τον τρόπο αλλά και τα οποία θα καταλήξουμε τελικά σε συνεργασία». Ως  επιβεβαίωση των συνεργασιών με πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ – παρά τις ισχυρές εσωτερικές ενστάσεις που είχαν ακουστεί – καταγράφονται οι εκλογικές επιδόσεις της κυρίας Σοφίας Σακοράφα και του κ. Πάνου Κουρουμπλή που κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις σε σταυρούς στην Β’ Αθήνας.
protothema

πρόσωπα με τα οποία θα καταλήξουμε τελικά σε συνεργασία». Ως  επιβεβαίωση των συνεργασιών με πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ – παρά τις ισχυρές εσωτερικές ενστάσεις που είχαν ακουστεί – καταγράφονται οι εκλογικές επιδόσεις της κυρίας Σοφίας Σακοράφα και του κ. Πάνου Κουρουμπλή που κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις σε σταυρούς στην Β’ Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: