Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012

Παπαδήμος: Πραγματικός ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ DOW JONES NEWSWIRES
Για τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη προειδοποιεί σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Dow Jones Newswires ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος προσθέτοντας ότι οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα, ενώ θα επηρεαστεί βαθιά και η Ευρωζώνη.  «Αν και ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο να υλοποιηθεί και δεν είναι το επιθυμητό για την Ελλάδα ή για άλλες χώρες, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι γίνονται προετοιμασίες για να περιοριστεί ο αντίκτυπος από την έξοδο της Ελλάδας», δηλώνει ο κ. Παπαδήμος μιλώντας στο...
Dow Jones Newswires.

Εκφράζει ταυτόχρονα την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να μην έχει γίνει αντιληπτός ο κίνδυνος από όλους στην Ελλάδα.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα που αποτελείται από δύο μέρη: η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη και η χώρα θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κίνδυνος η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ είναι πραγματικός και εξαρτάται ουσιαστικά στο κατά πόσο ο ελληνικός λαός θα υποστηρίξει τη συνεχιζόμενη εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος», δηλώνει ο κ. Παπαδήμος.

«Συμμερίζομαι την άποψη ότι σε περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας με έξοδο από το ευρώ, οι επιπτώσεις για την Ευρωζώνη – το χρηματοοικονομικό σύστημα και την πραγματική οικονομία – θα είναι πολύ μεγάλες και τα επακόλουθα κόστη σημαντικά και εκτεταμένα, ενώ θα επηρεαστούν και οι οικονομίες εκτός της Ευρωζώνη», προσθέτει.

Αναφέρεται επίσης στις εκτιμήσεις που έχουν γίνει και τοποθετούν το συνολικό κόστος μιας ελληνικής εξόδου από 500 δισ. ευρώ μέχρι και 1 τρισ. ευρώ.

Προειδοποιεί εξάλλου ότι ο χρόνος τελειώνει και χωρίς πρόσθετη βοήθεια η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τις συντάξεις και του μισθού του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Σημειώνει εξάλλου ότι σε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη η ραγδαία υποτίμηση στο νέο εθνικό νόμισμα θα ακυρώσει τα πιθανά ανταγωνιστικά οφέλη στο εξωτερικό εμπόριο.

Με βάση αυτό το σενάριο, ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί, τα πραγματικά εισοδήματα θα συρρικνωθούν, το τραπεζικό σύστημα θα γνωρίσει ακραίες πιέσεις και η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: