Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Ολονύκτια επεισόδια με μολότοφ και αψιμαχίες μετά τη δολοφονία του 30χρονου (φωτό)

Ολονύκτια επεισόδια με μολότοφ και αψιμαχίες μετά τη δολοφονία του 30χρονου (φωτό)
Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης σε πολλές περιοχές της Πάτρας μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και ομάδας αγνώστων με αφορμή τη δολοφονία 30χρονου Έλληνα από τρεις Αφγανούς το Σάββατο.

Λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια στο λιμάνι της Πάτρας. Δεκάδες νεαροί χτυπώντας καδρόνια επάνω στα βαρέλια που είχαν στήσει στη μέση του δρόμου και προκαλώντας λεκτικά τους αστυνομικούς, κινήθηκαν προς μια διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στο ύψος της εισόδου του νέου λιμανιού.
Άρχισαν να πετούν πέτρες αλλά και μολότοφ, με τους... αστυνομικούς να απαντούν με χρήση δακρυγόνων ενώ μία ακόμη διμοιρία των ΜΑΤ τους αιφνιδίασε βγαίνοντας από παράδρομο.

Τελικά απομακρύνθηκαν από το σημείο και η κατάσταση εξομαλύνθηκε. Σε πολλά σημεία, ωστόσο, της πόλης παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ώστε να αποτραπούν νέες αψιμαχίες.

Νωρίτερα, περίπου στις 21.30 το βράδυ έγιναν εκτεταμένες συμπλοκές έξω από τις κτιριακές εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου της Πειραϊκής - Πατραϊκής.

Δεκάδες άτομα που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους επιτέθηκαν σε αστυνομικούς των ΜΑΤ, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη χημικών.

Mετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Τρίτη, αποχώρησαν και οι ελάχιστοι μετανάστες που βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις της Πειραϊκής Πατραϊκής και μεταφέρθηκαν με πούλμαν στην Αθήνα.

Ειρηνική διαδήλωση από κατοίκους της Πάτρας

Την ίδια ώρα, συγκεντρωμένοι πολίτες, που ξεπέρασαν τους 100, κρατούσαν ένα μαύρο πανί και φωνάζουν συνθήματα, όπως «Θανάση ζεις, εσύ μας οδηγείς», αναφερόμενοι στον 30χρονο Θανάση Λαζανά ο οποίος έχασε τη ζωή του το περασμένο Σάββατο, ύστερα από τη δολοφονική επίθεση τριών Αφγανών.

Πληροφορίες έκαναν λόγο για μαζική προσέλευση μελών της Χρυσής Αυγής και από κοντινές περιοχές, γι' αυτό και τα μέτρα ήταν δρακόντεια, με τις αστυνομικές δυνάμεις να είναι ενισχυμένες.


Ανακοίνωση, με αφορμή τα σοβαρά επεισόδια εξέδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου: «Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας αποτελεί αυστηρά αρμοδιότητα της Aστυνομίας σε μια συντεταγμένη Πολιτεία, όπως η ελληνική. Ας μην ξεχνάμε πως πίσω από τους αριθμούς της παράνομης μετανάστευσης υπάρχουν συνάνθρωποι μας και γι’ αυτό φαινόμενα αυτοδικίας, έλλειψης νηφαλιότητας και εκδήλωσης ακραίων και βίαιων συμπεριφορών δεν βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να υποκαταστήσει την Ελληνική Αστυνομία».

«Να φτιάξουμε πλωτό κέντρο κράτησης μεταναστών»

Συγκεκριμένη πρόταση για την αντιμετώπιση της επείγουσας κατάστασης που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 24ωρα στην Πάτρα, μετά το φόνο του 30χρονου Θανάση Λαζανά από Αφγανούς και τα χθεσινά πρωτόγνωρα επεισόδια στην Ακτή Δυμαίων, κατέθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Γρηγόρης Αλεξόπουλος.

Ο κ. Αλεξόπουλος, παίρνοντας το λόγο κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Δημαρχείο, πρότεινε την άμεση λειτουργία ενός πλωτού κέντρου φιλοξενίας των παράνομων μεταναστών.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest, εκεί θα πρέπει να τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις ασφαλούς και ανθρώπινης διαβίωσης για τους μετανάστες και να παραμένουν εκεί μέχρι να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες απέλασής τους.

Η πρόταση Αλεξόπουλου δεν σχολιάστηκε από τους εκπροσώπους των υπολοίπων Φορέων, ο ίδιος πάντως ξεκαθαρίζει ότι προτίθεται αύριο να την θέση και υπό την κρίση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Σχετικές φωτογραφίες:

patra1.jpegpatra2.jpegpatra1.jpgpatra2.jpgpatra5.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: