Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Γιούνκερ: Εφεδρικό σχέδιο αν αποτύχει το PSI

Γιούνκερ: Εφεδρικό σχέδιο αν αποτύχει το PSI
ΓΙΑ ΑΝΑΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Την ύπαρξη εφεδρικού σχεδίου για την αναχρηματοδότηση του χρέους της Ελλάδας, σε περίπτωση που η συμμετοχή ιδιωτών ομολογιούχων στο PSI είναι μικρότερη του αναμενόμενου, αποκαλύπτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος όμως αρνήθηκε να πει περισσότερα.
Ο κ. Γιούνκερ, που χθες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην διοριστεί για μια τέταρτη θητεία ως επικεφαλής του Eurogroup όταν λήξει η θητεία του τον Ιούνιο, επανέλαβε πως παραμένει αισιόδοξος για την επιτυχία του PSI, καθώς περιέχει «αρκετά ελκυστικά και μοναδικά στοιχεία». 
Ωστόσο, ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν αποδώσει τα αναμενόμενα το PSI, απάντησε:
«Ναι, υπάρχει», είπε, χωρίς να πει περισσότερα.
Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν έπειτα από την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου να προσθέτει πως η Ελλάδα έχει υπερψηφίσει την «απαραίτητη νομοθεσία» και πως οι υπουργοί «σημείωσαν με ικανοποίηση» την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.
Συνεπώς, το Eurogroup ενέκρινε την έκδοση ομολόγων αξίας 30 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) που αποτελούν το πρώτο μέρος του νέου πακέτου βοήθειας ύψους 130 δισ.
Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματα της ανταλλαγής ομολόγων στις 9 Μαρτίου και θα συνεδριάσουν ξανά στις 12 του μηνός ώστε να αποφασίσουν οριστικά εάν θα εγκρίνουν την διάθεση του πλήρους πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα.
Χθές, το «πράσινο φως» για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας και το PSI άναψε το Eurogroup, δίνοντας αίσιο τέλος στο πολύμηνο θρίλερ του μαρτυρίου της σταγόνας, ενώ για πρώτη φορά ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα ακούστηκαν καλά λόγια για την Ελλάδα από κορυφαίους κοινοτικούς αξιωματούχους.
Ο επικεφαλής της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφέρθηκε στην εκπλήρωση των 100 προαπαιτούμενων δράσεων που είχαν ζητηθεί από την Αθήνα, ο επίτροπος Ολι Ρεν μίλησε για ικανοποιητική πρόοδο προς την εκπλήρωση των όρων δανειοδότησης και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν, τόνισε ότι αυτά που ζητήθηκαν έχουν υλοποιηθεί.
Ακόμη και ο «σκληρός» Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έκανε λόγο για μία θεμελιωδώς θετική απόφαση, η οποία ελήφθη χθες για την Ελλάδα.
Το στίγμα των αποφάσεων της Ευρωζώνης έδωσε με τις δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είχε καιρό να ακούσει καλά λόγια και σήμερα άκουσε καλό λόγο».
Οι τελευταίες τυπικές εκκρεμότητες για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, που αφορούν κυρίως πτυχές των κειμένων των νόμων, των υπουργικών αποφάσεων και των εγκυκλίων και οι οποίες θα πρέπει να μεταφραστούν στην αγγλική γλώσσα, θα κλείσουν σε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 9 Μαρτίου, οπότε λήγει η προθεσμία για την ανταπόκριση των ιδιωτών πιστωτών για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων. Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι χθες έπεσαν και οι πρώτες υπογραφές.
Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: