Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Συγχρηματοδοτούμενα - ανάσα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Χρησιμοποιώντας κοινοτικούς πόρους, oι τράπεζες χρηματοδοτούν με χαμηλότοκα δάνεια τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. 
Το ζητούμενο εϊναι να ...υλοποιηθούν οι εξαγγελίες!
Και να μη σαμποταρισθούν και πάλι, όπως έγινε με το ΤΕΜΜΤΕ!

Συγκεκριμένα «τρέχουν» συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από τις τράπεζες Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς σε συνεργασία με το Ταμείο Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ, προκειμένου να διατεθούν στην αγορά συνολικά κονδύλια ύψους 900 εκ ευρώ.
Η ΕΤΕ χρηματοδοτεί δράσεις Νεανικής Επιχειρηματικότητας, με συνολικά κονδύλια ύψους 90 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Α.Ν. 3908/2011. Το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4,33% και το ύψος των δανείων φτάνει έως τις 300.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής τα 10 χρόνια και με περίοδο χάριτος έως 24 μήνες...

Επίσης, η ΕΤΕ χρηματοδοτεί επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον Θεματικό Τουρισμό, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την παραγωγή οικολογικών προϊόντων, την εφαρμογή τεχνολογιών που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση των φυσικών πόρων, τον περιορισμό της ρύπανσης και προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη των συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και πιστοποίησης προϊόντων, την ανάπτυξη συστημάτων διαχείρισης προϊόντων, εμπορευμάτων, αποθεμάτων αυτοματισμού και σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, συστημάτων CRM, ηλεκτρονικού επιχειρείν (e-business) κλπ, με συνολικά κονδύλια ύψους 150 εκατ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν με ποσά από 50.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής 5 έως 10 έτη και περίοδο χάριτος έως 24 μήνες, ενώ το επιτόκιο -καθώς πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα- διαμορφώνεται στο 3,67% πλέον της αναλογούσας εισφοράς.

Η Alpha Bank με τη Δράση Γενική Επιχειρηματικότητα, χορηγεί δάνεια με ευνοϊκούς όρους στις επιχειρήσεις που έχουν ήδη ενταχθεί στον Επενδυτικό Νόμο (Ν.3908/25.01.2011). Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ και την Alpha Bank. Το σύνολο των κεφαλαίων της Δράσης Γενική Επιχειρηματικότητα ανέρχονται σε 300 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 100 εκατ. είναι η συμμετοχή του ΕΤΕΑΝ και 200 εκατ. ευρώ η συμμετοχή από την Alpha Bank).

Η Δράση Γενική Επιχειρηματικότητα
έχει ως σκοπό τη χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους στις επιχειρήσεις που έχουν ήδη ενταχθεί στον Επενδυτικό Νόμο (Ν.3908/25.01.2011).
Οι επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν με ποσά από 50.000 ευρώ έως 800.000 ευρώ. Η διάρκεια αποπληρωμής είναι από 5 έως 10 χρόνια με δυνατότητα έντοκης περιόδου χάριτος έως 2 έτη. Το επιτόκιο είναι σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου 4,40% (+εισφορά 0,6%).

Χρηματοδοτούνται δαπάνες που αναφέρονται στην Απόφαση υπαγωγής, με την οποία το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο εντάχθηκε στον Επενδυτικό Νόμο (Ν.3908/25.01.2011).

Η Eurobank με τη δράση Εξωστρέφεια χορηγεί δάνεια με ευνοϊκούς όρους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επενδυτικά σχέδια που έχουν σχέση με την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων. Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ και την Eurobank, με συνολικά κονδύλια 210 εκατ. ευρώ (τα 70 εκατ. από το ΕΤΕΑΝ και τα 140 εκατ. ευρώ από την Eurobank).

Μπορούν να δανειοδοτηθούν Πολύ μικρές, Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ και έως 250 εργαζόμενους. Το ύψος των δανείων διαμορφώνεται από τις 50.000- 500.000 ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής 5 έως 10 χρόνια, με 24μηνη περίοδο χάριτος και σταθερό επιτόκιο 4,23% (+εισφορά 0,6%). Οι επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν: Για αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων, ιδίως φιλικών στο περιβάλλον, που να έχουν μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και να ενσωματώνουν σύγχρονες τεχνολογίες αυτοματισμού και ελέγχου ποιότητας. Συστήματα διαχείρισης, ιδίως αποθηκών, εμπορευμάτων, αποθεμάτων αυτοματισμού, ελέγχου, σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά συστήματα, ηλεκτρονικό επιχειρείν (ebusiness), ηλεκτρονικό κατάστημα κλπ. Δαπάνες διασφάλισης ποιότητας, πιστοποίησης προϊόντων, υιοθέτησης συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης και προβολή σε αγορές – στόχους.

Η Τράπεζα Πειραιώς χορηγεί δάνεια με ευνοϊκούς όρους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς Καινοτόμα Επιχειρηματικότητα, Εφοδιαστική αλυσίδα, Τρόφιμα, Ποτά.

Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από το ΕΤΕΑΝ και την Τράπεζα Πειραιώς. Τα συνολικά κονδύλια ανέρχονται στα 150 εκατ. ευρώ (τα 50 εκατ. από το ΕΤΕΑΝ και τα 100 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς).

Και στη δράση αυτή το ύψος των δανείων διαμορφώνεται από τις 50.000 ευρώ ως τις 500.000 ευρώ. Η διάρκεια τους είναι από 5 έως 10 έτη με δυνατότητα έντοκης περιόδου χάριτος έως 2 έτη. Το επιτόκιο είναι σταθερό για όλη τη διάρκεια του δανείου στο 4,53%.

Χρηματοδοτείται:
Η αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων, ιδίως φιλικών στο περιβάλλον, που να έχουν μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και να ενσωματώνουν σύγχρονες τεχνολογίες αυτοματισμού και ελέγχου ποιότητας. Συστήματα διαχείρισης, ιδίως αποθηκών, εμπορευμάτων, αποθεμάτων αυτοματισμού, ελέγχου, σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά συστήματα, εφαρμογή διαχείρισης πελατειακών σχέσεων CRM, εφαρμογές ηλεκτρονικού επιχειρείν (ebusiness), ηλεκτρονικού καταστήµατος αγορών, ηλεκτρονικός εξοπλισµός, GPS, webcams, PDA’s. 
Δαπάνες προβολής σε αγορές – στόχους.
Της Έφης Καραγεώργου / Capital


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: