Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων με τους νέους συντελεστές ΦΠΑ

Οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων με τους νέους συντελεστές 
ΦΠΑ
Αύξηση στις τιμές των προϊόντων  

φέρνουν οι νέοι συντελεστές του ΦΠΑ που θα ισχύσουν απο την Πέμπτη 1 Ιουλίου. 2,5 με 3 λεπτά το λίτρο θα αυξηθεί η αμόλυβδη.
Αγαθά και υπηρεσίες θα επιβαρυνθούν με τους αυξημένους κατά 10% συντελεστές ΦΠΑ, ενώ περισσότεροι από 5.000.000 καταναλωτές θα πληρώσουν αναδρομικά την αύξηση του φόρου μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης.
Ολοι οι λογαριασμοί που θα εκδοθούν από την 1η Ιουλίου και μετά θα επιβαρυνθούν με τους νέους συντελεστές ΦΠΑ, ακόμη και αν αφορούν καταναλώσεις που έγιναν την περίοδο πριν από την 1η Ιουλίου.
Στο μεταξύ αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, οι οποίες θα ενσωματώνουν και ΦΠΑ 11%, είναι υποχρεωμένοι να κόβουν οι οδηγοί ταξί από 1η Ιουλίου. Ηδη βρίσκονται σε ...
εξέλιξη οι διαδικασίες εκτύπωσης των νέων τιμοκαταλόγων όπου θα αναφέρεται σαφώς η νέα επιβάρυνση που θα καλούνται να πληρώνουν οι επιβάτες.
Επίσης, ακριβότερες γίνονται οι υπηρεσίες που παρέχουν οι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, καλλιτέχνες, δικαστικοί επιμελητές, ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές με την επιβολή για πρώτη φορά ΦΠΑ στις συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών παρέχονται οδηγίες και διευκρινίσεις για τις αλλαγές που επέρχονται στο καθεστώς ΦΠΑ. Συγκεκριμένα από την 1η Ιουλίου:

- Με ΦΠΑ 11% θα επιβαρύνονται οι υπηρεσίες νοσοκομειακής και ιατρικής περίθαλψης και διάγνωσης που παρέχουν ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

- Αντίθετα υπηρεσίες από δερματολόγους, χειρουργούς και ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, ατομικές επιχειρήσεις ή εταιρείες, με τη χρήση λέιζερ ή με άλλες τεχνικές της ιατρικής επιστήμης, οι οποίες δεν αποσκοπούν στην θεραπεία ασθένειας ή στην αποκατάσταση της υγείας, αλλά γίνονται για λόγους αισθητικής, υπάγονται στον φόρο με τον χαμηλό συντελεστή (11%).

- Με ΦΠΑ 23% επιβαρύνονται οι υπηρεσίες δικηγόρων, συμβολαιογράφων, άμισθων υποθηκοφυλάκων και δικαστικών επιμελητών.

- Με ΦΠΑ 11% επιβαρύνονται όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται από τους καλλιτέχνες, συγγραφείς και ερμηνευτές έργων τέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: