Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Μια νέα συλλογική αντίληψη για ένα σύγχρονο κράτος!

H δημιουργία ενός  σύγχρονου κράτους εξακολουθεί να αποτελεί κύριο ζητούμενο της ελληνικής κοινωνίας.
Και ένα σύγχρονο κράτος σημαίνει:
Ένα Κράτος ευέλικτο, για να προσαρμόζεται έγκαιρα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.
Ένα Κράτος δικαίου, συνεπές και αξιόπιστο απέναντι στους πολίτες του και τις άλλες χώρες, που θα λειτουργεί με υπευθυνότητα και διαφάνεια.
Ένα Κράτος λειτουργικό και αποδοτικό, για να μην σπαταλώνται οι πόροι που διαχειρίζεται.
Ένα Κράτος που θα λειτουργεί συμπληρωματικά στην αγορά και όχι ανταγωνιστικά, θα ενθαρρύνει, θα οδηγεί, θα συμπαρίσταται και θα εξασφαλίζει τη λειτουργία του ανταγωνισμού.
Ένα Κράτος που θα εγγυάται αποτελεσματική κοινωνική προστασία σε όσους πολίτες την χρειάζονται.

Η πορεία για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Κράτους είναι μακρά και δύσκολη.
Και δυσχεραίνεται, ακόμη περισσότερο, από το γεγονός ότι...
έχουμε καθυστερήσει σημαντικά, με αποτέλεσμα να έχουν περιοριστεί οι αντικειμενικές δυνατότητες, καθώς ένα μεγάλο μέρος των πόρων που διαχειρίζεται το Κράτος εξακολουθεί να κατευθύνεται στην αποπληρωμή του μεγάλου δημόσιου χρέους.
Όμως παρά τις δυσκολίες, πρέπει να επιταχύνουμε αποφασιστικά τον βηματισμό μας.
Γι αυτό απαιτείται ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα θέτει συνολικά το ζήτημα και θα καταδεικνύει, με πειστικότητα, τις ωφέλειες που θα προκύψουν από τις αλλαγές. 
Ωστόσο, το εύρος και η πολυπλοκότητα του θέματος επιβάλλουν την ανάγκη επιλογής και ιεράρχησης στόχων και προτεραιοτήτων.
Γι αυτό απαιτείται συνολική προσπάθεια αλλαγής του Κράτους, το επείγον του χαρακτήρα τους, την πιθανότητα γρήγορου, ορατού οφέλους και τη γενικότερη αποδοχή τους
Αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων που διατίθενται για το κοινωνικό κράτος με βελτίωση των μηχανισμών διανομής των παροχών στους δικαιούχους και, αποδοτικότερους μηχανισμούς παραγωγής των αγαθών και υπηρεσιών αυτών.
Να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι για τη μέγιστη ετήσια άνοδο των δαπανών του Προϋπολογισμού. 
Θεσμοθέτηση διαδικασιών ουσιαστικής, έγκαιρης σύγκρισης των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων κάθε έτους με τον αντίστοιχο Προϋπολογισμό.
Προϋπολογισμοί με χρονικό ορίζοντα μεγαλύτερο του έτους (π.χ. τριετία).
Άμεσες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα με μέτρα που στηρίζονται στην κείμενη νομοθεσία, χωρίς εξαιρέσεις, και δεν προϋποθέτουν αλλαγές των παραμέτρων του συστήματος, για τις οποίες θα αποφασίσει ο κοινωνικός διάλογος.
Δημοσιοποίηση όλων των λογαριασμών του Δημοσίου και των εγγυήσεων που αναλαμβάνει στον στενό και τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. 
Ισχυρή δέσμευση για την κατάργηση των φορολογικών αμνηστιών.
H αναδιάρθρωση του Κράτους και ο εκσυγχρονισμός του δεν είναι πια ιδεολογικό ζήτημα: Το σύνολο σχεδόν της ελληνικής Κοινωνίας έχει συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα των αλλαγών και όλοι συμφωνούν ότι μόνο ένα πιο αποτελεσματικό Κράτος μπορεί να είναι πιο δίκαιο και πιο κοινωνικά ευαίσθητο.
Η νέα αυτή συλλογική αντίληψη διευκολύνει σημαντικά την αποδοχή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή τους.

Γιατί η συναίνεση της κοινωνίας στις αλλαγές είναι απαραίτητη για την πραγματοποίησή τους.  
Και κατακτάται μόνο αν η ίδια η κοινωνία τις υιοθετήσει, επειδή έχει πεισθεί ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι προς όφελος του συνόλου.
SM

Δεν υπάρχουν σχόλια: