Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Οι φόροι σκοτώνουν την Οικονομία...

Ποια είναι η απάντηση της κυβέρνησης στην κρίση; 
Φόροι, φόροι, φόροι. 
Είναι μία συνταγή που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε παρατεταμένη ύφεση κι αυτό το γνωρίζει καλά ακόμη και ένας πρωτοετής φοιτητής οικονομικής σχολής.  
Πολλές και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πλέον στα σοβαρά και όχι μόνο ως υπόθεση εργασίας την μεταφορά της έδρας τους σε άλλες περισσότερο φιλόξενες χώρες...
Θα περίμενε κανείς ότι σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο η κυβέρνηση θα άνοιγε διάλογο με τον επιχειρηματικό κόσμο, σε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί από κοινού ένα πλαίσιο φιλικό προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. 

Ο διάλογος αυτός ουδέποτε άνοιξε και η κυβέρνηση έχει βρει στις κερδοφόρες επιχειρήσεις έναν φαινομενικά εύκολο τρόπο για να κλείνει κάθε φορά τις τρύπες του προϋπολογισμού. 
Οι Έλληνες επιχειρηματίες δεν...

στερούνται πατριωτισμού σε σχέση με άλλες κοινωνικές τάξεις. Υπάρχουν επιχειρήσεις που ο μεγαλύτερος όγκος των συναλλαγών τους γίνεται στο εξωτερικό και εξακολουθούν και είναι στην Ελλάδα, επειδή ακριβώς η χώρα περνάει μία δύσκολη συγκυρία και επέλεξαν να μείνουν. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι θα μείνουν και μέχρι τέλους, έχοντας απέναντί τους ένα κράτος που θέλει μόνο να εισπράττει. 
«Υπάρχουν τα λεφτά» έλεγε προεκλογικά ο κ. Παπανδρέου.  

Αν εννοούσαν τους φόρους, τότε μπορούμε να τους πούμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι σε λίγο καιρό θα έχουμε μείνει σε αυτή τη χώρα εμείς και εμείς. Πολύ απλά, δεν θα έχουν από πού να εισπράξουν φόρους. 
Οι πληροφορίες μας λένε ότι γνωστές εταιρείες συμβούλων επεξεργάζονται σχέδια μεταφοράς έδρας για λογαριασμό πελατών τους. Βασικοί μέτοχοι εταιρειών έχουν χαρακτηρίσει ανοικτά την Ελλάδα «αφιλόξενη χώρα» για την επιχειρηματικότητα.
Κι αν δεν πάρει φόρους το κράτος από πού αλλού θα μπορούσε να αντλήσει χρήματα; Σε μία δύσκολη συγκυρία, όπως η σημερινή, όλοι πρέπει να συνεισφέρουν στο κοινωνικό σύνολο και με βάση πάντα τις δυνατότητές τους. 

Αλλά εδώ δεν μιλάμε γι΄ αυτό, δεν μιλάμε για μία προσωρινή κατάσταση. 
Η συνεχής αύξηση της φορολογίας τείνει να γίνει κυρίαρχο όργανο άσκησης της οικονομικής πολιτικής. 
Θανάσης Μαυρίδης

Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: