Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Δεν αποκλείει μηχανισμό «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» ο Ρεν

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός μηχανισμού, ο οποίος θα επιτρέπει στα κράτη – μέλη της ευρωζώνης να προχωρούν σε «ελεγχόμενη χρεοκοπία», ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.
Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε πως δεν αντιτίθεται στην πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού στο μέλλον.
«Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί πως αυτό είναι αναγκαίο και απαιτεί γι’ αυτόν το λόγο τη διαδικασία μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας», ανέφερε ο Ρεν ερωτηθείς...
σχετικά. «Παρόλ’ αυτά, για να γίνει αυτό η ΕΕ θα πρέπει να τροποποιήσει τη Συνθήκη της Λισαβόνας, το οποίο ξέρουμε ότι είναι πολύ δύσκολο.»
Διευκρίνισε πάντως ότι δεν αντιτίθεται στην ιδέα μιας «ελεγχόμενης χρεοκοπίας»
«Είμαι όμως συγκεντρωμένος πρώτα στις μεταρρυθμίσεις που μπορούν να γίνουν χωρίς να χρειαστεί αλλαγή της Συνθήκης», πρόσθεσε.
Όπως σημειώνει η Handelsblatt, η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις στις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες περί ελλείμματος και ασκεί γι’ αυτόν το λόγο πιέσεις για αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας.
«Δεν έχω τίποτα εναντίον αυτής της πρότασης κατ’ αρχήν. Ωστόσο, η πρωτοβουλία για αυτό δεν μπορεί να προέλθει από εμένα», σχολίασε ο Όλι Ρεν.
Πηγή: Reuters/ Ναυτεμποτική

Δεν υπάρχουν σχόλια: