Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Βασικά βουλιάξαμε σύντροφοι…!

του Στέλιου Παπαθεμελή* 

Δεν πρόκειται για μέτρα, αλλά για στήσιμο στα…6 μέτρα! 
Όσοι θα «επιζήσουν» τελικά από το πρώτο εκτελεστικό απόσπασμα, μη χαίρονται, ακολουθεί δεύτερο.  
Το τρίτο, δηλαδή, η πρόσκληση προς το ΔΝΤ είναι έτοιμη, απλώς δεν επιδόθηκε. Οικτρόν ιδείν και απίστευτον ειπείν!
«Εκτός ορίων ΠΑΣΟΚ» ονόμασε τα μέτρα του ο Πρωθυπουργός.  
Δύο μήνες πριν (όχι προεκλογικά, αν πάμε εκεί θα τρελλαθούμε όλοι) ο κ. Παπανδρέου στιγμάτιζε τα μέτρα που έλαβε τώρα δηλώνοντας ότι  οδηγούν «σε κατάρρευση την οικονομία και σε φαύλο κύκλο ύφεσης». Τώρα ο φαύλος κύκλος έγινε φαυλεπίφαυλος και τετραγωνισμένος!  
Μας πάει ή όχι στο ΔΝΤ η Κυβέρνηση, η πολιτική της έχει όλη τη δυσοσμία του.
Αυτό όπου πηγαίνει τα κάνει γης Μαδιάμ. 
Εισβάλλλει ως δύναμη Κατοχής. 
Υποκαθιστά πλήρως την εκλεγμένη Κυβέρνηση. 
Κυβερνά με τα πιο ακραία δόγματα του νεοφιλελευθερισμού: σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία, πάση θυσία μείωση του ελλείμματος, ούτε υποψία αναπτυξιακού και αναδιανεμητικού προσανατολισμού στις επιλογές του. 
Και στις 68 χώρες που πήγε τις καταβαράθρωσε. 
Απώτερο παράδειγμα η Αργεντινή, εγγύτερο η Λετονία, ενδιάμεσο η Ουγγαρία
Το ΑΕΠ τους στο ναδίρ, η ανεργία στο ζενίθ, η φτώχεια επήλθε  ως καταιγίδα. 
Πραγματικό τσουνάμι.
Τα μέτρα... αφήνουν στο απυρόβλητο τους δράστες του εγκλήματος τους οποίους  υποτίθεται αποσκοπούν να εντοπίσουν  και να κολάσουν.  
Στο στόχαστρο τους οι ίδιοι οι «κολασμένοι», ήγουν οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα (του ιδιωτικού τον άλλο μήνα) και σύμπασα η μικρών και μεσαίων εσόδων κοινωνία που μπαίνει στην προσκρούστεια κλίνη 5 (αριθμός πέντε) νέων έμμεσων φόρων.  
Οι πλούσιοι θα πληρώσουν τον ειδικό φόρο κάποιων ειδών πολυτελείας (θα βρουν αυτοί τρόπο να τον γλυτώσουν) και 1% έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ αλλά πόσοι  δηλώνουν τόσα;
Η μόνη αναφορά που γίνεται για αναπτυξιακά μέτρα είναι  βαναύσως αντιαναπτυξιακή: Προβλέπει περιορισμό 5% (=500εκ. ευρώ) του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. 
Μα αν υπάρχει κάποια ελπίδα εξόδου από αυτόν τον Αρμαγεδώνα είναι οι δημόσιες επενδύσεις.
Η Κυβέρνηση υπέκυψε μοιρολατρικά στις παρανοϊκές απαιτήσεις των κερδοσκόπων δανειστών ωσάν να είμεθα οι μόνοι στον κόσμο, στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη που δανείζονται.
Η επίσημη Ελλάς παρακολούθησε ως οικέτης (= δούλος) και ικέτης (= εκλιπαρών)  την αγοραία  επιθετικότητα των αγορών και την ένοχη συνέργεια στην εναντίον μας επίθεση των «επιφανών» εταίρων μας καθώς και την ενοχλητική απάθεια των άλλων που μετ’ ου πολύ θα είναι ομοιοπαθείς. Δεν προσήλθε με δυναμισμό και πνεύμα διεκδίκησης.
Η εναντίον μας επίθεση απέδειξε τη γύμνια των ευρωπαϊκών θεσμών και το κενό γράμμα της κοινοτικής αλληλεγγύης.
Γιατί να ψάχνουμε δάνεια στους τοκογλύφους όταν υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια, π.χ. Κίνα που δάνεισε πρόσφατα με 3% στην Σερβία;
Η Γερμανία, η ηγεσία της τα επικοινωνιακά της Μέσα ενεφάνισαν ξαφνικά(;) ένα αχαλίνωτο ανθελληνικό μένος.
Η γενικευμένη γερμανική επίθεση αποκαλύπτει μήπως απωθημένα τους για την ελληνική Αντίσταση 1940-44;  
Πάντως οι Γερμανοί είναι οι τελευταίοι που θα νομιμοποιούνταν σε τέτοιες συμπεριφορές απέναντι σε μια Ελλάδα στην οποία οφείλουν από το κατοχικό δάνειο και τις μηδέποτε καταβληθείσες επανορθώσεις για τα κακουργήματά τους στην Κατοχή 70 δισ. δολ. 
Και σε μια Ελλάδα που είναι απ’ τους καλύτερους πελάτες τους.
Η οικονομία χρεωκόπησε γιατί πριν από αυτήν χρεωκόπησε το πολιτικό σύστημα.
Ο λαός πρέπει να βρει το κουράγιο και να αναζητήσει στα σπλάχνα του την νέα ηγεσία που θα τον οδηγήσει από την τραγωδία στην κάθαρση. Στο δρόμο μιας κοινωνίας συνοχής, αλληλεγγύης, κοινού και δημοσίου συμφέροντος.
Εμπρός για ένα αγωνιστικό όραμα να κερδηθεί η χαμένη τιμή και ο χαμένος χρόνος, στο πεδίο οικονομικής δράσης που συγκοινωνεί με το μέλλον του τόπου.
Εργαλείο: οι δημόσιες επενδύσεις και νέες συνθήκες παραγωγής με δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου στα πλαίσια ενός ανανεωμένου αναπτυξιακού μοντέλου ταχύρρυθμης ανάπτυξης.
Μας χτυπούν. Πασχίζουν να μας αποδυναμώσουν για να μας καταστήσουν ευάλωτη λεία στους σχεδιασμούς τους για τα μείζονα εθνικά μας ζητήματα.
Τέτοιες ώρες ισχύει ο λόγος του Ποιητή στον Δωδεκάλογο του Γύφτου:
Και μην έχοντας πιο κάτου άλλο σκαλί
να κατρακυλήσης πιο βαθιά
στου Κακού τη σκάλα
για τα’ ανέβασμα ξανά που σε καλεί
θα αιστανθής να σου φυτρώνουν ω χαρά,
τα φτερά,
τα φτερά τα πρωτινά σου τα μεγάλα!

* Ο Στέλιος Παπαθεμελής είναι Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης

Δεν υπάρχουν σχόλια: