Θα μπορεί ο πρωθυπουργός να προσλαμβάνει όποιους και όσους θέλει και με αμοιβές χωρίς περιορισμούς και κανέναν έλεγχο
Αναπάντητα ερωτήματα προκαλεί η επιμονή της κυβέρνησης να προωθήσει προς ψήφιση τροπολογία βάσει της οποίας ο εκάστοτε πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να συγκροτεί Επιτροπές και να επιλέγει συμβούλους ανεξέλεγκτα και χωρίς κανέναν θεσμικό ή οικονομικό περιορισμό.
Υποψίες γεννούν επιπλέον οι χειρισμοί του αρμόδιου υπουργού όσο και η απόπειρά του «να περάσει νύχτα» τη ρύθμιση από τη Βουλή, προκαλώντας τις αντιδράσεις όλων των κομμάτων.
Ακόμη και κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να διακριβώσουν ποιους ακριβώς στόχους εξυπηρετεί η συγκεκριμένη τροπολογία, αλλά και ποιες είναι οι βαθύτερες επιδιώξεις του Γ. Παπανδρέου τη δεδομένη χρονική περίοδο.
Η πρώτη ερμηνεία αυτής της αιφνιδιαστικής κίνησης είναι ότι πιέζεται ο πρωθυπουργός να τακτοποιήσει τους ξένους που έχει φέρει ως ...συμβούλους (Άγγλους, Γάλλους, Σουηδούς, Αυστραλούς και Αμερικανούς, μεταξύ των οποίων και τον κ. Στίγκλιτς, που υποτίθεται είναι υπάλληλος στη Σοσιαλιστική Διεθνή) οικονομικά, αλλά και με τι είδους σχέση προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον πρωθυπουργό.
Ορισμένοι μάλιστα εκτιμούν ότι η ρύθμιση αντίκειται στο Κοινοτικό Δίκαιο και πρόκειται για «ερασιτεχνική κίνηση» με ορατό κίνδυνο να εκτεθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός.
Στην εφαρμογή της η τροπολογία ενισχύει απεριόριστα τις εξουσίες του κ. Παπανδρέου, καθώς θα έχει τη δυνατότητα να προσλαμβάνει συμβούλους με προσωπική απόφαση, χωρίς διαδικασίες, με μηδενική διαφάνεια και με αποδοχές πέρα από τις οριζόμενες από τους νόμους.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι επί της ουσίας ο σημερινός πρωθυπουργός επιχειρεί να στήσει -κατά τα αμερικανικά πρότυπα- ένα Οβάλ Γραφείο με τεχνοκράτες και συνεργάτες του.Οι τελευταίοι δεν θα περιορίζονται στο να καταθέτουν προτάσεις και ιδέες, αλλά θα ασκούν εξουσία, θα λειτουργούν πάνω και πέρα από τους υπουργούς.
Εν κατακλείδι, επιχειρεί να αλλάξει άρδην το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας, καθώς οι σύμβουλοι και οι επιτελάρχες του Μαξίμου θα παίρνουν τις αποφάσεις για όλα τα σημαντικά ζητήματα και οι υπουργοί θα καλούνται απλώς να τις υλοποιήσουν.
Καταρρίπτονται έτσι σαν χάρτινος πύργος οι υποσχέσεις του κ. Παπανδρέου για διαφανείς διαδικασίες στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, αλλά και οι εξαγγελίες για την καθιέρωση «πλαφόν» στις αμοιβές.Προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά άσκησε δριμεία κριτική στον Κ. Καραμανλή για τα λεγόμενα «γκόλντεν μπόις» και τώρα έφθασε στο σημείο να τον αντιγράφει.
Επιπλέον κανείς δεν θα γνωρίζει τις πραγματικές αποδοχές όσων προσληφθούν, αφού μέρος των αμοιβών τους θα προέρχεται από τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» των υπουργείων.
Η διαφάνεια και ο περιορισμός των κρατικών δαπανών σε... νέες δόξες.
Κυβερνητικά στελέχη αλλά και συνταγματολόγοι σημειώνουν ότι υφίσταται από το 1985 νόμος (1558), τον οποίο είχε συντάξει ο συνταγματολόγος Γ. Κασιμάτης, ο οποίος ορίζει επακριβώς τον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης της κυβέρνησης, όπου το έργο των εκάστοτε Επιτροπών περιορίζεται σε πολιτικό και μόνο επίπεδο, σε καμία περίπτωση δεν ασκούν εξουσία.
Το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον συγκεκριμένο νόμο, αλλά προωθεί μια νέα τροπολογία ενισχύει τις ανησυχίες για τις βαθύτερες επιδιώξεις του κ. Παπανδρέου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου