Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Ο Σαμαράς προχωρά στην αποκαθήλωση Καραμανλή !

Επιχείρηση αυτοκάθαρσης (;)


Βήμα βήμα στην αποκαθήλωση Καραμανλή προχωρεί ο Αντώνης Σαμαράς, έχοντας καταλήξει ότι η ρήξη με το πρόσφατο κυβερνητικό παρελθόν της Ν.Δ. αποτελεί μονόδρομο για την πολιτική ανάκαμψη του κόμματος.
Παράλληλα, η Ρηγίλλης ετοιμάζεται να ρίξει στην πυρά όσα γαλάζια στελέχη πρωταγωνίστησαν σε σκανδαλώδεις υποθέσεις, που οδήγησαν εν πολλοίς και στην εκλογική συντριβή τον περασμένο Οκτώβριο.
Το σύνθημα της αυτοκάθαρσης έριξε ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ., προαναγγέλλοντας εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η καμπάνα της Ρηγίλλης χτυπά για στελέχη που είχαν κοπεί από τα γαλάζια ψηφοδέλτια, όπως οι.... Γ. Βουλγαράκης, Α. Παυλίδης, Π. Δούκας και Θ. Ρουσόπουλος. 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς έχει αποφασίσει να προχωρήσει και στη διαγραφή τους από το κόμμα και η κίνηση αυτή αναμένεται να γίνει πριν από το συνέδριο του προσεχούς Ιουνίου.
Παράλληλα, η νέα κομματική ηγεσία έχει αποφασίσει να αποκηρύξει τη διακυβέρνηση Καραμανλή, καθώς πλέον ο κ. Σαμαράς έχει πεισθεί ότι τα πεπραγμένα της προηγούμενης πενταετίας αποτελούν το μεγαλύτερο βαρίδι και εμποδίζουν τη Ν.Δ. να ξεφύγει από το πολιτικό τέλμα. 
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπως αναγνωρίζουν στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο του κόμματος, ήρθαν να ρίξουν και τα τελευταία αναχώματα που υπήρχαν στη Ρηγίλλης και προστάτευαν πολιτικά την κυβέρνηση Καραμανλή.
Το μήνυμα είναι ότι ο πρώην Πρωθυπουργός «δεν μπορεί να έχει πολιτική κάλυψη» και στο εξής μόνο για ηθικής φύσεως ζητήματα μπορεί να προσβλέπει σε στήριξη της κομματικής ηγεσίας.
Πολιτική ρήξη
Την πολιτική ρήξη με τον Κ. Καραμανλή προαναγγέλλει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, κάνοντας ένα βήμα παραπάνω σε κάθε δημόσια ομιλία του το τελευταίο διάστημα.
Μετά την προειδοποίηση ότι «δεν απολογείται για κανέναν», ο πρόεδρος της Ν.Δ. διεμήνυσε το Σάββατο από το βήμα της προσυνεδριακής συνδιάσκεψης στη Χαλκίδα ότι «δεν καλύπτει κανένα».  
«Η Ν.Δ. δεν διστάζει να κάνει την αυτοκριτική της... Σήμερα δεν χρωστάμε σε κανένα, δεν φοβόμαστε τίποτε, όλα στο φως! 
Δεν καλύπτουμε κανένα. 
Και όταν λέμε κανένα, εννοούμε κανένα», είπε με έμφαση. 
Χθες από το βήμα του έκτακτου συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποστασιοποιήθηκε ακόμη περισσότερο από τη διακυβέρνηση Καραμανλή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρώην Πρωθυπουργός δεν ολοκλήρωσε τον κύκλο των «εκκαθαρίσεων» για τα γαλάζια σκάνδαλα.
«Κάναμε την αυτοκριτική μας. Θα κάνουμε και την αυτοκάθαρσή μας. Όσοι με τη συμπεριφορά τους προσέβαλαν τον ελληνικό λαό και το φιλότιμό του δεν έχουν θέση στο κόμμα μας», ανέφερε σε υψηλούς τόνους δείχνοντας την πόρτα της εξόδου και από το κόμμα σε όσους ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα.
Στο έκτακτο συνέδριο της γαλάζιας νεολαίας έδωσε το «παρών» και ο Γ. Βουλγαράκης, ο οποίος είναι από τους κεντρικούς αποδέκτες του προεδρικού τελεσίγραφου. 
Ο πρώην υπουργός ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ παρέμεινε για λίγα λεπτά στο βάθος της αίθουσας και αποχώρησε πριν από τις αναφορές του κ. Σαμαρά περί αυτοκάθαρσης. Κομματικά στελέχη πάντως δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το κατά πόσον η διαγραφή των στελεχών αυτών και από τους κομματικούς καταλόγους θα δώσει ώθηση στη Ν.Δ., αφού πρόκειται για στελέχη που βρίσκονται εκτός Βουλής και «έχουν οδηγηθεί, έτσι κι αλλιώς, στο πολιτικό περιθώριο», όπως χαρακτηριστικά λένε.
Από το βήμα της ΟΝΝΕΔ ο πρόεδρος της Ν.Δ. φρόντισε να στείλει ακόμη ένα μήνυμα προς το εσωκομματικό πεδίο, καλώντας όλα τα γαλάζια στελέχη να περιφρουρήσουν την ενότητα. Υψηλόβαθμοι κομματικοί παράγοντες τόνιζαν ότι αποδέκτες του αυστηρού μηνύματος είναι στελέχη που έχουν συνταχθεί με την Ντόρα Μπακογιάννη και προκαλούν πλήγματα στη συνοχή της Ν.Δ. με δημόσιες παρεμβάσεις τους, αλλά και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παν. Ψωμιάδης ο οποίος το τελευταίο διάστημα συντηρεί τη συζήτηση για δημιουργία νέου κόμματος.
ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ
Η Ρηγίλλης ετοιμάζεται να ρίξει στην πυρά όσα γαλάζια στελέχη πρωταγωνίστησαν σε σκάνδαλα που οδήγησαν στην εκλογική συντριβή
Με καρεκλοπόλεμο η εκλογική μάχη
ΠΑΡΑ ΤΙΣ αρχηγικές παραινέσεις για ομοψυχία, στην ΟΝΝΕΔ τα αίματα έχουν ανάψει και η μάχη για τον νέο πρόεδρο της Οργάνωσης άρχισε και επισήμως με την... εκσφενδόνιση καρεκλών, λίγο πριν από την ομιλία του κ. Σαμαρά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Στα χέρια ήρθαν δύο ομάδες υποστηρικτών των υποψήφιων προέδρων Α. Παπαμιμίκου και Κ. Χατζή, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μικροτραυματισμοί. Κομματικά στελέχη ωστόσο έσπευδαν χθες να υποβαθμίσουν τα επεισόδια, με το επιχείρημα ότι «στο παρελθόν γίνονταν χειρότερα!..».
Το έκτακτο συνέδριο ενέκρινε την αλλαγή του καταστατικού της ΟΝΝΕΔ ώστε ο νέος πρόεδρος, που θα διαδεχθεί τον νυν ευρωβουλευτή Γ. Παπανικολάου, να εκλεγεί από τη βάση της γαλάζιας νεολαίας, στα πρότυπα των πρόσφατων εκλογών για την κομματική ηγεσία.
Όπως είχε αποφασιστεί, οι κάλπες της ΟΝΝΕΔ θα στηθούν στις 18 Απριλίου και για πολλούς μπορεί να εξελιχθούν και σε εσωκομματικό τεστ για τη νέα ηγεσία της Ρηγίλλης, έστω και αν κανένας υποψήφιος δεν έχει λάβει επίσημο χρίσμα.
Στην κούρσα για το τιμόνι της ΟΝΝΕΔ παίρνουν μέρος τρεις υποψήφιοι καθώς ο μέχρι χθες ενδιαφερόμενος Κώστας Ιωάννου, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο των ΤΕΙ, δήλωσε ότι αποσύρεται. Στο κομματικό επιτελείο δεν αποκλείουν ο πρόεδρος της Οργάνωσης να εκλεγεί σε δεύτερο γύρο, ενώ κρίσιμη για το τελικό αποτέλεσμα θεωρείται η στάση που θα κρατήσουν όσα μέλη της νεολαίας στήριξαν την κ. Μπακογιάννη. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η όποια επιρροή διαθέτουν ακόμη στις οργανώσεις της ΟΝΝΕΔ οι προηγούμενοι πρόεδροί της (Ευάγγ. Μεϊμαράκης, Γ. Βουλγαράκης, Κ. Χατζηδάκης, Ευρ. Στυλιανίδης, Γ. Οικονόμου κ.ά.).
Πηγή: 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος nasopoulos@dolnet.gr - εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: