Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

«Ζούμε ένα ελληνικό θαύμα;» λένε οι Γερμανικές Εφημερίδες...

Ο γερμανικός τύπος ασχολείται σήμερα με την ευρωπαϊκή κριτική για τη δημοσιονομική πολιτική του Βερολίνου. 

Στο μεταξύ εύσημα στην Ελλάδα απονέμει σήμερα η λαϊκή Bild!


«Ζούμε ένα ελληνικό θαύμα;» είναι ο τίτλος άρθρου στην ιστοσελίδα της λαϊκής εφημερίδας Bild, όπου υπογραμμίζεται ότι «υποχωρεί η ανησυχία των χρηματαγορών για ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία»
«Οι πολιτικοί και η οικονομία εμπιστεύονται το πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης Παπανδρέου, ο οποίος προχωρά με γρήγορο ρυθμό στην εφαρμογή των μέτρων.» 
Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης και στην αποδοχή του προγράμματος από τους Έλληνες: «Οι Έλληνες φαίνεται ότι συνειδητοποιούν την αναγκαιότητα των περικοπών. Τα επεισόδια έχουν υποχωρήσει, ενώ και οι συνδικαλιστές παραδέχονται ότι παρά τη συνεχιση των απεργιών οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μηδαμινές.»
«Η κ. Μέρκελ δήλωσε εξάλλου ότι σε μια κοινή νομισματική ζώνη δεν μπορούμε να αφήσουμε μια χώρα εντελώς στην τύχη της.»

Κίτρινη κάρτα από τις Βρυξέλλες, τα ελληνικά ομόλογα έχουν ζήτηση

Ο υπ. 
Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με την Ισπανίδα υπ. Οικονομικών Ε. 
Σαλγάδο στις Βρυξέλλες«Κίτρινη κάρτα από τις Βρυξέλλες», είναι ο τίτλος σχολίου της εφημερίδας του Βερολίνου Die Welt με θέμα την οικονομική πολιτική που ασκεί η Γερμανίδα καγκελάριος: 
«Η κ. Μέρκελ πρέπει λόγω της... ελληνικής κρίσης και της  ‘κίτρινης κάρτας’ από τις Βρυξέλλες να προετοιμάσει το γερμανικό λαό ότι οι καιροί είναι δύσκολοι. … 
Σιγά-σιγά η Γερμανία κινδυνεύει να γίνει το κακό παιδί της Ευρώπης: το πλεόνασμα των γερμανικών εξαγωγών είναι για τους Ευρωπαίους γείτονες πολύ υψηλό και, όπως υποστηρίζουν, επειδή εμείς έχουμε πολλές εξαγωγές, διογκώνονται τα ελλείμματα σε άλλες χώρες.»
«Τα αντιφατικά μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες, το Παρίσι και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά ότι η Ευρώπη δεν έχει συγκεκριμένο προσανατολισμό. Η Ελλάδα με την οικονομική της πολιτική έφθασε στο χείλος του γκρεμού, αλλά δείχνει τους κακούς κερδοσκόπους και τους Γερμανούς, οι οποίοι ακολούθησαν τελικά τη σωστή οικονομική πολιτική. ..Στο μεταξύ η κρίση των ευρωπαϊκών θεσμών έφθασε σε τέτοιο σημείο, ώστε η καθ’ όλα αξιόπιστη ΕΚΤ να είναι διχασμένη για το εάν η ΕΕ χρειάζεται ένα ΕΝΤ ή όχι.»
«Η Ευρώπη χρειάζεται επιτέλους ξανά πρότυπα και ισχυρή πολιτική ηγεσία. Στην Ευρώπη ήταν σπάνια τόσο εύκολο να τεθούν νέοι κανόνες, όσο σήμερα. Ιδού λοιπόν η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, κυρία Μέρκελ.» 

«Τα ελληνικά ομόλογα έχουν πάλι ζήτηση» γράφει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt και επισημαίνει: «Χθες στα πενταετή και δεκαετή ελληνικά ομόλογα έπεσε το καπέλο επικινδυνότητας στο 5,5% και 6,1% αντιστοίχως. 
Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που εκδόθηκαν τα ομόλογα. 
Η ζήτηση ενισχύθηκε από τις δηλώσεις της ΕΕ ότι θα στηρίξουν την Ελλάδα σε περίπτωση ανάγκης, έστω και αν μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη απόφαση. 
Και η απλή διακήρυξη βοήθειας προς την Ελλάδα κάνει πάλι τα ελληνικά ομόλογα ελκυστικά για τους επενδυτές που θέλουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε μακροπρόθεσμα πακέτα.»

«Κακόηχη απειλή» Ερντογάν προς τους Αρμενίους

«Απειλές κατά Αρμενίων» είναι ο τίτλος του σχολίου της Frankfurter Rundschau για τις απειλές Ερντογάν προς τους Αρμενίους: 
«Τα ψηφίσματα στα κοινοβούλια των ΗΠΑ και της Σουηδίας που χαρακτήρισαν τις διώξεις των Αρμενίων ως γενοκτονία έριξαν λάδι στη φωτιά…Τώρα ο Ερντογάν κατηγορεί τους Αρμενίους ότι με τα ψηφίσματα αυτά τορπιλίζεται η προσέγγιση των δύο λαών και υποθέτει πως πίσω από τα ψηφίσματα αυτά είναι η αρμενική διασπορά.»
Ο Τούρκος 
πρωθυπουργός απείλησε με απέλαση όσους Αρμενίους ζουν παράνομα στην 
ΤουρκίαΤέλος με τίτλο «Μια κακόηχη απειλή» στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Frankfurter Allgemeine Zeitung
«Όσοι Αρμένιοι διαμένουν παράνομα στην Τουρκία, γύρω στους 100.000, δεν είναι συμπολίτες μου και δεν μπορούν να παραμένουν στην Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν. 
Ο Τούρκος πρωθυπουργός είναι δημοφιλής γιατί τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του προχώρησε σε σοβαρά βήματα εκσυγχρονισμού και είχε πολλές οικονομικές επιτυχίες.
Όμως δεν είναι πια η πρώτη φορά που εκφράζεται προκλητικά και δημιουργεί αμφιβολίες για το εάν είναι όντως πεπεισμένος μεταρρυθμιστής και συνειδητός δημοκράτης, όπως θέλουν πολλοί να τον χαρακτηρίζουν. 
Τέτοιες απειλές σε άλλες χώρες, π.χ. στη Γερμανία, θα είχαν χαρακτηριστεί ως ρατσιστικές, και θα προκαλούσαν πολιτικό σκάνδαλο. 
Κυρίως όμως με τις απειλές αυτές η συμφιλίωση με τους Αρμενίους απομακρύνεται στο απώτερο μέλλον.»
 DW
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Δεν υπάρχουν σχόλια: