ΑΣΤΟΧΙΕΣ, ασαφή πολιτικό λόγο, έλλειψη συντονισμού και πολυφωνία διαπιστώνουν πολιτικοί παρατηρητές στη διστακτική παρουσία της Νέας Δημοκρατίας στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ μαύρα σύννεφα συγκεντρώνονται πάνω από τη Ρηγίλλης.
Η αδυναμία της παράταξης να ξεπεράσει τις παθογένειες που της συσσώρευσε η πενταετής κυβερνητική θητεία και να βρει τον βηματισμό της ενισχύει τον προβληματισμό και την αγωνία των στελεχών, την ίδια στιγμή που φουντώνουν οι γκρίνιες για τις επιλογές του Αντ. Σαμαρά.
Την κατάσταση επιβαρύνουν τα αποτελέσματα όλων των δημοσκοπήσεων που δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά.Από τη Ρηγίλλης επισημαίνουν ότι το κόμμα έχει...
βγει από μια βαριά ήττα και θα απαιτηθεί χρόνος να κλείσουν οι πληγές και να μπει στη φάση της ανάκαμψης, εκτιμούν μάλιστα ότι η αντίστροφη μέτρηση θα αρχίσει την επομένη του συνεδρίου. Ο ίδιος ο Σαμαράς στους συνομιλητές του που του μεταφέρουν το κακό κλίμα που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα συνιστά «επιμονή και υπομονή» και προσθέτει ότι «η πολιτική δεν είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά μαραθώνιος». Ποντάρουν στη φθορά της κυβέρνησης που θα είναι ραγδαία, όπως πιστεύουν, με την πλήρη εφαρμογή των οικονομικών μέτρων, οπότε και θα κορυφωθεί η κοινωνική αγανάκτηση. Οι πλέον αισιόδοξοι προβλέπουν ότι «μετά το συνέδριο αρχίζει μια νέα εποχή».
Η τακτική που έχει υιοθετήσει η ηγεσία στο ζήτημα της οικονομικής κρίσης συγκεντρώνει τις ενστάσεις αρκετών βουλευτών που θεωρούν ότι περισσότερο χαμένη, παρά κερδισμένη, θα βγει η παράταξη. Διαφωνούν με την επιλογή να στηριχθούν ορισμένα από τα επώδυνα μέτρα της κυβέρνησης και τονίζουν ότι έπρεπε η κριτική της Νέας Δημοκρατίας να είναι σε ακόμη πιο υψηλούς τόνους. Συνεργάτες του Σαμαρά επαναλαμβάνουν σχεδόν μονότονα τις τελευταίες εβδομάδες ότι η τακτική αυτή ήταν περίπου μονόδρομος. «Η χώρα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση από τη Μεταπολίτευση και θα ήταν ανεύθυνο από μέρους της Νέας Δημοκρατίας να σταθεί απέναντι και απλώς να καταγγέλλει τους χειρισμούς της κυβέρνησης», αναφέρουν, ενώ υπενθυμίζουν ακόμη ότι «για την κατάσταση της οικονομίας μερίδιο ευθύνης έχουμε κι εμείς». Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που επισημαίνουν ότι η συνολική εικόνα που προβάλλει η παράταξη είναι θολή, οι απόψεις και οι προτάσεις που διατυπώνονται από τη Ρηγίλλης δεν συνιστούν μια εναλλακτική πρόταση για τους πολίτες. Ότι τα στελέχη που έχουν αναλάβει να καταστήσουν την κοινή γνώμη κοινωνό των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας έχουν ισχνό πολιτικό λόγο, με αποτέλεσμα να μην είναι πειστικά. Συνεργάτες του Σαμαρά το αποδίδουν στο «εχθρικό περιβάλλον» που επικρατεί στα Μέσα Ενημέρωσης, κυρίως τα τηλεοπτικά, που δεν προβάλλουν όσο πρέπει τις κομματικές ανακοινώσεις, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουν να καλούν στελέχη που... πρωταγωνίστησαν αρνητικά την προηγούμενη πενταετία. Σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί το κλίμα, ο Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε κύκλο επαφών με διευθυντικά στελέχη Μέσων Ενημέρωσης.
Οι επιλογές των προσώπων που στελεχώνουν τα κομματικά όργανα προϊόντος του χρόνου αμφισβητούνται από όλο και περισσότερα στελέχη, τα οποία κάνουν λόγο ευθέως πλέον για αξιοποίηση αποκλειστικά των ημετέρων και για προσπάθεια της ηγεσίας να ελέγξει το κόμμα. Βουλευτές από όλες ανεξαιρέτως τις πτέρυγες επισημαίνουν την έλλειψη συντονισμού και την απουσία ενός κεντρικού καθοδηγητικού οργάνου και άλλοι παραπονούνται ότι δεν αξιοποιούνται από τη νέα ηγεσία.
Στην αντίπερα όχθη, υποστηρικτές του κ. Σαμαρά τον... εγκαλούν για ατολμία. «Οι 800.000 πολίτες που τον ψήφισαν στις εκλογές τού ζήτησαν να τα αλλάξει όλα και τώρα τον βλέπουν να διστάζει να συγκρουστεί, να προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες», παρατηρούν και δίνουν έμφαση στο εύρημα των δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τις οποίες ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας ζητά να αποκηρύξει τις κυβερνήσεις Καραμανλή, να διαχωρίσει ανοιχτά τη θέση του. Από τη Ρηγίλλης απαντούν ότι το κόμμα έχει μια συνέχεια και θα ήταν τουλάχιστον πολιτικά απρεπές, αν όχι ανήθικο, ο σημερινός πρόεδρος να... ρίξει στην πυρά τον προκάτοχό του.
Πονοκέφαλο, έναν επιπλέον, για την ηγεσία του κόμματος αποτελεί και η αυξητική τάση που παρουσιάζει η δύναμη του ΛΑΟΣ, ενώ οι περισσότεροι πίστευαν μετά βεβαιότητας ότι η ανάδειξη του κ. Σαμαρά στην ηγεσία θα συντελούσε στη συρρίκνωση της επιρροής του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη. Η στάση που τηρεί ο τελευταίος σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα, όπως π.χ. η οικονομική κρίση, χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «σοβαρή και υπεύθυνη» και αυτό αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον ΛΑΟΣ να κινείται σε ποσοστά κοντά στο 7%, αν και στο γκάλοπ της RASS που δημοσιεύουμε σήμερα έχει κατέβει στο 5,1%. Πολιτικοί αναλυτές διακινδυνεύουν την εκτίμηση ότι τους προσεχείς μήνες η απήχηση του κ. Καρατζαφέρη θα διευρύνεται σταθερά, καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα θα ακολουθούν καθοδική τροχιά, που ήδη καταγράφεται στη δημοσκόπηση της RASS. Η εξέλιξη αυτή έχει μάλλον αιφνιδιάσει τη Ρηγίλλης που καλείται τώρα να εκπονήσει συγκεκριμένη στρατηγική για να σταματήσει τις διαρροές προς τον ΛΑΟΣ.
Αντικείμενο κριτικής των στελεχών αποτελεί η επιλογή του χρόνου διεξαγωγής του συνεδρίου, καθώς θεωρούν ότι θα έπρεπε να είχε ορισθεί για τον Απρίλιο, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, ούτως ώστε το κόμμα να βγει πιο γρήγορα από τον κύκλο της εσωστρέφειας, να αφοσιωθεί στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να προετοιμαστεί για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Την ίδια στιγμή ακούγονται όλο και περισσότερες γκρίνιες για το γεγονός ότι στο κόμμα δεν έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις και οι διαδικασίες για την επιλογή των υποψηφίων περιφερειαρχών και δημάρχων.
Και ιδιαίτερα σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη.
Το Παρόν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου