Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

H Ελλάδα έχει πολλά να αποδείξει αν θέλει να μειωθούν τα spreads

Του Michael Wilson
Η επιτυχημένη πώληση 10ετών ομολόγων αξίας 5 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα έδωσε «ανάσα» στην ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο έχει ακόμη δρόμο να διανύσει πριν καταφέρει να δανείζεται με επιτόκιο που θα της επιτρέψει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Η κυβέρνηση χρειάζεται να αντλήσει επιπλέον 22,3 δισ. ευρώ δανεισμού έως το τέλος Μαΐου. 
Η επόμενη κίνηση θα είναι να αντλήσει 10 δισ. ευρώ το Μάρτιο μέσω της πώλησης ενός ή δύο ομολόγων και τουλάχιστον ακόμη 5 δισ. δολάρια μέσω της διάθεσης ομολόγων σε επενδυτές στις ΗΠΑ και την Ασία, όπως υποστήριξαν την Τρίτη Έλληνες αξιωματούχοι.
Εντούτοις το σημαντικό ερώτημα πλέον δεν είναι αν η κυβέρνηση μπορεί να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα για να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της, αλλά το αν το επιτόκιο που πληρώνει για να εξασφαλίσει νέο δανεισμό θα είναι αρκετά χαμηλό και θα της... δώσει της επιτρέψει να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα όπως έχει σχεδιαστεί.
Η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα παρουσίασε ένα πακέτο περικοπής δαπανών και φορολογικών αυξήσεων ύψους 4,8 δισ. ευρώ που έχει σκοπό να βοηθήσει στη μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος αυτό το χρόνο, από το 12,7% του ΑΕΠ το 2009.
Ωστόσο αν πρέπει να πληρώσει το ίδιο επιτόκιο στις μελλοντικές της εκδόσεις ομολόγων με τις δύο εκδόσεις που ολοκλήρωσε φέτος, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές δαπανών, ή να αυξήσει εκ νέου τους φόρους με σκοπό να εκπληρώσει τους στόχους της.
Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να δανειστεί ξανά πριν οι επενδυτές έχουν στα χέρια απτά σημάδια ότι κάνει αυτά που έχει υποσχεθεί. Και με περίπου 22 δισ. ομολόγων που λήγουν τον Απρίλιο και το Μάιο, η Αθήνα δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου με το μέρος της.
Ο Johan Jooste, διαχειριστής χαρτοφυλακίων της Merill Lynch Wealth Management, τόνισε ότι μετά την πρόσφατη έκδοση ομολόγου και την ανακοίνωση των μέτρων λιτότητας, η Ελλάδα πλέον είναι πολύ πιο πιθανό να καταφέρει να δανειστεί αυτά που χρειάζεται.
Παρόλα αυτά, βραχυπρόθεσμα, οι επενδυτές που θέλουν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα ίσως πρέπει να πιστέψουν στα μέτρα πριν δουν αποτελέσματα.
«Υφίσταται ακόμη ένα έλλειμμα φερεγγυότητας και το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να αντλήσουν χρήματα πριν μπορέσουν να αποδείξουν ότι τα μέτρα έχουν αποτέλεσμα», σχολίασε ο Jooste.
Ο John Anderson, επικεφαλής αναλυτής της πιστωτικής αγοράς της Gartmore, τόνισε ότι η επιτυχία της έκδοσης ομολόγου της περασμένης εβδομάδας είναι θετικό σημάδι, ωστόσο οι αμφιβολίες διατηρούνται.
«Μακροπρόθεσμα, πρέπει να δούμε αν αυτά που έκαναν είναι αρκετά», σημείωσε.
Το μεγάλο ρίσκο των επενδυτών είναι η κυβέρνηση να αποτύχει να εφαρμόσει αυτά που υποσχέθηκε, με αποτέλεσμα περαιτέρω υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής της αξιολόγησης, γεγονός που θα είναι καταστροφικό για τους υφιστάμενους κατόχους ελληνικών ομολόγων.
«Το γεγονός αυτό θα ασκούσε πιέσεις στα υφιστάμενα ομόλογα και θα καθιστούσε τις περαιτέρω εκδόσεις πιο δύσκολες», σχολίασε ο Gary Jenkins, επικεφαλής στρατηγικής προϊόντων σταθερού εισοδήματος της Evolution Securities. “Με άλλα λόγια, ενώ η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τελικά θα χρειαστεί να βρεθεί πιο κοντά στους στόχους της αν θέλει να συνεχίσει να έχει πρόσβαση στην αγορά χωρίς εξωτερική βοήθεια».
Το spread των ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι των γερμανικών έχει μειωθεί σημαντικά από τα υψηλά στα τέλη Ιανουαρίου, περιορίζοντας το κόστος δανεισμού. Ωστόσο, οι αγορές δεν είναι καθόλου αισιόδοξες για το θέμα. Η Ελλάδα ακόμη χρειάζεται να δει μια πολύ πιο ραγδαία μείωση του επιτοκίου που πληρώνει για να δανειστεί χρήματα.
Σε ασυνήθιστα ειλικρινή σχόλια την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι κατά τη 10ετή διάρκεια του πιο πρόσφατου ομολόγου, η κυβέρνηση θα πληρώσει 750 εκατ. ευρώ περισσότερα σε τόκους από αυτά που πληρώνει η γερμανική κυβέρνηση σε 10ετή ομόλογα της ίδιας αξίας.
Έλληνες αξιωματούχοι τόνισαν στο Dow Jones Newswires ότι το υψηλό premium που πληρώνεται στους επενδυτές για τα ελληνικά ομόλογα είναι «απλά μη βιώσιμο» και πρέπει να περιοριστεί τις επόμενες έξι με οκτώ εβδομάδες.
Στην περίπτωση που δεν υπάρξουν σημάδια ότι αυτό συμβαίνει όταν η κυβέρνηση προσπαθήσει να πουλήσει νέα ομόλογα, οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι θα ζητήσουν οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν η βοήθεια αυτή δεν διατεθεί, θα καταφύγουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο Jooste της Merrill τόνισε ότι, άσχετα με το τι σκέφτονται οι επενδυτές για τα έκτακτα μέτρα, οι βασικές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ανεχτούν επίθεση κατά της Ελλάδας. Ωστόσο αν οι πιέσεις συνεχιστούν, θα προσφερθεί βοήθεια στην Ελλάδα, υπογράμμισε.
© Dow Jones Newswires

Δεν υπάρχουν σχόλια: