Προβληματισμός επικρατεί σήμερα στα σχόλια των μέσων ενημέρωσης αναφορικά με τις προοπτικές της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική της κρίση.
Το δίλημμα «ΔΝΤ ή ευρωπαϊκή στήριξη» αναδεικνύεται σήμερα από το σύνολο του τύπου και ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι σήμερα κάποιων εφημερίδων:
«O Παπανδρέου ασκεί πιέσεις λέγοντας ότι θα προσφύγει στο ΔΝΤ»,
«Η στροφή της γερμανικής κυβέρνησης τρομάζει τους επενδυτές»,
«Η Ελλάδα βάζει το πιστόλι στο στήθος της Ευρώπης».
Αναλύεται η επίμονη άρνηση της Γερμανίας να συναινέσει σε μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας και φυσικά οι σχολιαστές είναι μοιρασμένοι σε δύο τουλάχιστον στρατόπεδα.
Στο ερώτημα αυτό δεν απαντά ευθέως ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Νόρμπερτ Βάλτερ.
Εκτιμά ωστόσο ότι όλα θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
«Η Ελλάδα ενήργησε. Και είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η ...
Αθήνα κατάφερε να λάβει μέτρα στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής. Θα πρέπει όμως εμείς να βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα», τόνισε ο κ. Βάλτερ.
Αθήνα κατάφερε να λάβει μέτρα στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής. Θα πρέπει όμως εμείς να βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα», τόνισε ο κ. Βάλτερ.
«Η Κριστίν Λαγκάρντ να προβληματιστεί και για τη χώρα της»
Σε αυτές αναφέρθηκε πρόσφατα η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, επιρρίπτοντας στο Βερολίνο ότι με τα πλεονάσματα του εμπορικού του ισοζυγίου προκαλεί προβλήματα στις άλλες χώρες της ΕΕ.
Ο Νόρμπερτ Βάλτερ υποστηρίζει ότι Γαλλία και Γερμανία έχουν κοινές υποχρεώσεις και καθήκοντα.
«Καλό είναι να ανταποκριθούμε αμφότεροι στις υποχρεώσεις μας, που είναι ίδιες.
Σας θυμίζω ότι έχουμε ένα κοινό δημογραφικό πρόβλημα και αυτό έχει επιπτώσεις στην οικονομία. Μειώνεται ο αριθμός των εξειδικευμένων εργαζομένων.
Στο μέλλον θα παράγουμε λιγότερα εξαγωγικά προϊόντα, επειδή υπάρχει έλλειψη μηχανολόγων.
Εάν λοιπόν τώρα δεν σημειώσουμε πλεονάσματα στο εμπορικό ισοζύγιο, εάν δεν κάνουμε οικονομίες και δεν τοποθετήσουμε συνετά τα χρήματα αυτά θα έλθουμε αντιμέτωποι με την απειλή της φτώχειας και αυτό αφορά κυρίως στους ηλικιωμένους.
Η κυρία Λαγκάρντ θα πρέπει να προβληματιστεί, όχι μόνο για τη Γερμανία αλλά και για τη χώρα της», επισήμανε ο Γερμανός οικονομολόγος.
Ο Νόρμπερτ Βάλτερ αναφέρθηκε με ανησυχία στα υπέρογκα και πρωτοφανή ελλείμματα του γερμανικού προϋπολογισμού και συνέκρινε την κατάσταση με το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα.
«Το 2010 θα πρέπει να είναι η τελευταία χρονιά που σημειώνονται τόσο μεγάλα ελλείμματα. Βλέπουμε στην Ελλάδα τι γίνεται όταν επί χρόνια ακολουθείται πολιτική δανεισμού και ελλειμμάτων.
Τέτοια πολιτική δεν έχει ευτυχή κατάληξη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιστέλλονται οι δαπάνες ακόμη και όταν η οικονομική συγκυρία είναι αντίξοη», καταλήγει ο κ. Βάλτερ.
DW
Bettina Thoma-Schade/Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου