Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Πανηγυρίζει η "κυβέρνηση του λαού" γιατί δανείσθηκε με 6,3%

Κάθε φορά που θα δανειζόμαστε θα πέρνουμε, την παραμονή, ίδια επώδυνα μέτρα με τα χθεσινά!
 
Πανηγυρίζουν για τα 5 δις ευρώ που δανείστηκε σήμερα το Δημόσιο με εξωφρενικό επιτόκιο 6,3% για το οποίο δυστυχώς, μέχρι στιγμής , δεν υπάρχει ανακοίνωση από κανένα κόμμα.  
Οι προσφορές υπερκάλυψαν κατά 3 φορές το ζητούμενο ποσό, καθώς ανήλθαν στα 15 δισ. ευρώ, υποδεικνύοντας το ενδιαφέρον των αγορών να τοποθετήσουν επενδύσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.Τα τραπεζικά ιδρύματα που ορίστηκαν ως κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης είναι τα: Barclays Capital, HSBS, Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, Nomura και Πειραιώς.
Μετά την ανακοίνωση της έκδοσης, το σπρεντ, ή διαφορά απόδοσης (με τα γερμανικά κρατικά ομόλογα), αυξήθηκε στις 290 μονάδες βάσης, από τις 280 μ.β. που είχε υποχωρήσει χθες.  
Η κυβέρνηση δηλώνει…
χαρούμενη επειδή υπήρξε μεγάλη ζήτηση αλλά δεν λέει κουβέντα για τις δόσεις που θα κληθεί να πληρώσει ο λαός.
Ουδέποτε στο παρελθόν η Ελλάδα είχε δανειστεί με τέτοιο επιτόκιο . 
Ακόμη δεν έχουν καταλάβει οι τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας ότι το να δανείζεσαι με 6,3% μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των εξοντωτικών μέτρων , αυτό σημαίνει ότι την επόμενη φορά θα δανειστείς με πολύ μεγαλύτερο επιτόκιο καθώς τότε δεν θα έχουν ανακοινωθεί ανάλογα μέτρα. 
Και η επόμενη φορά θα είναι πολύ κοντά αφού το Δημόσιο πρέπει να δανειστεί 25 δις ευρώ ακόμη μέχρι τον Μάιο, για την κάλυψη των τρεχουσών υποχρεώσεων του.
Εκτός και αν ο Παπανδρέου κάθε φορά που θα θέλει να δανειστεί , θα αποφασίζει την προηγούμενη τη λήψη πιο σκληρών ακόμη μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: