Tα hedge funds έχουν καταγράψει μεγάλα κέρδη από την κρίση του ελληνικού δημόσιου χρέους ενώ σήμερα πουλάνε ασφάλιση σε ευρωπαϊκές τράπεζες με μεγάλη έκθεση στα ελληνικά ομόλογα.
Παράλληλα, η Γαλλία υπαινίχθηκε ότι το ενδεχόμενο σχέδιο διάσωσης της Αθήνας θα συντελεστεί με τη συμμετοχή ιδιωτικών τραπεζών.
Τα hedge funds προέβησαν σε πολύ κερδοφόρες συναλλαγές προεξοφλώντας ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες με μεγάλη έκθεση στα ελληνικά χρεόγραφα θα οδηγούσαν ένα κύμα μαζικών πωλήσεων τους, σύμφωνα με πηγές του κλάδου. «Υπάρχουν κάποια hedge funds, 3 ή 4, που έκαναν ‘παιχνίδι’ στη βάση των μεγάλων μεγεθών του δημόσιου χρέους και έβγαλαν πολλά λεφτά», δήλωσε στρατηγικός αναλυτής ενός από τα μεγαλύτερα hedge funds του Λονδίνου.
Το δε hedge fund του Πόλσον, που διαχειρίζεται 32 δις δολάρια, ταυτοποιήθηκε ...από πολλές πηγές του κλάδου σαν ένα εκ των τεσσάρων. Εκπρόσωπος του fund αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία. «Δεν έχουμε φυσική παρουσία στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της Ευρωζώνης και το 90% του χαρτοφυλακίου μας βρίσκεται στη Βόρειο Αμερική», δήλωσε. «Υπάρχουν πολλοί πολύ καλύτερα πληροφορημένοι επενδυτές, οικονομολόγοι και οι εποπτικές αρχές των ευρωπαϊκών αγορών για να σχολιάσουν τα ευρωπαϊκά δημοσιονομικά θέματα».
Εν τω μεταξύ η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, προσπάθησε να καθησυχάσει τις ελληνικές ανησυχίες για την κρίση των ομολόγων δηλώνοντας στη γαλλική ραδιοφωνία: «Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να αναχρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος της, με τη χρήση μέσων που αυτή τη στιγμή διερευνούμε και για τα οποία έχουν κατατεθεί αρκετές προτάσεις. Μπορεί το σχέδιο να ενέχει τη συμμετοχή ιδιωτικών τραπεζών ή κρατικών τραπεζών ή και των δύο».
Η εφημερίδα Financial Times έγραψε το Σάββατο ότι οι μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο αγοράς ελληνικών ομολόγων με τη στήριξη εγγυήσεων της γερμανικής κυβέρνησης. Οι εγγυήσεις αυτές μπορούν να παρασχεθούν από τη KfW, την γερμανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα. Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, και επειδή οι γαλλικές τράπεζες δεν ευνοούν την αύξηση της έκθεσής τους στα ελληνικά ομόλογα, είναι πιθανό ότι το Παρίσι θα παράσχει εγγυήσεις μέσω της κρατικής Caisse des Depots, του γαλλικού ανάλογου της KfW.
Η Ελλάδα σχεδιάζει να ανακοινώσει έναν νέο κύκλο μέτρων λιτότητας μέσα στην εβδομάδα και να προχωρήσει στην έκδοση ενός μεγάλου ομολογιακού δανείου αμέσως μετά. Ο Ολί Ρεν, επίτροπος νομισματικών υποθέσεων της Ε.Ε. επισκέπτεται την Αθήνα για συνομιλίες με την κυβέρνηση, ενώ πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι η Ε.Ε. επεξεργάζεται σχέδιο πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τη χώρα να χρηματοδοτήσει τις δανειακές της ανάγκες, αν χρειαστεί.
Την περασμένη εβδομάδα οι Ευρωπαίοι πολιτικοί κλιμάκωσαν τις επιθέσεις τους κατά των hedge funds και της αγοράς των συμβολαίων ασφάλισης έναντι κινδύνου πτώχευσης, υποστηρίζοντας ότι είναι απαραίτητη η ενίσχυση της εποπτείας. Το 95% των ελληνικών κρατικών χρεογράφων έχει αγοραστεί μέσα στην Ευρωζώνη – ως επί το πλείστον από ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με έρευνα της Barclays.
Το παιχνίδι των hedge funds απέδωσε γιατί τα funds ήταν βασικοί αγοραστές συμβολαίων ασφάλισης έναντι κινδύνου πτώχευσης του ελληνικού χρέους μέσω της αγοράς CDS το 2009 όταν η τιμή ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων ήταν χαμηλή, σύμφωνα με πηγές της αγοράς. Έχοντας αγοράσει λοιπόν τα συμβόλαια CDS φτηνά, τα hedge funds κινούνται σήμερα στην αγορά με αγορές ελληνικών ομολόγων, των οποίων οι αποδόσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά ή εγγράφοντας ασφάλιση εναντίον τους σε άλλους παράγοντες της αγοράς – και στις δύο αυτές περιπτώσεις όμως εκκαθαρίζουν τις υπάρχουσες θέσεις τους με πολύ σημαντικά κέρδη, επισήμαναν οι ίδιες πηγές.
Η εκτίμηση πως το παιχνίδι των hedge funds θα ήταν αποδοτικό έγινε στη βάση του ότι ιδίως οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα οδηγούσαν σε έκρηξη των σπρεντ των ελληνικών ομολόγων και θα κατέληγαν να αναζητούν απελπισμένα ασφαλιστική κάλυψη φοβούμενες την περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, σύμφωνα με πηγές ενός μεγάλου hedge funds.
Το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου πτώχευσης των ελληνικών ομολόγων βρίσκονταν στις 125 μονάδες βάσης στα τέλη Οκτωβρίου 2009, έφτασε στα ύψη στις αρχές Φεβρουαρίου με 428 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ την Παρασκευή η τιμή του έκλεισε στις 364 μονάδες βάσης.
«Πολλά έξυπνα παλικάρια το είδαν να έρχεται, δεν είχες παρά να ρίξεις μια ματιά στην αύξηση του όγκου των κρατικών ομολόγων που προωθούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς αγορά στις ευρωπαϊκές τράπεζες», δήλωσε ο επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας ενός μεγάλου fund του Λονδίνου που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, «και διέκρινες πως κανείς δεν απέδιδε προσοχή στους κινδύνους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου