Ζημιές δισεκατομμυρίων κινδυνεύουν να εγγράψουν τώρα τα επιθετικά hedge fund, που κερδοσκοπούν ασυστόλως τους τελευταίους μήνες, ποντάροντας στα σενάρια ελληνικής χρεοκοπίας, μέσω της αγοράς των Credit Default Swaps (CDS).
Και το μεγάλο δίλημμα για τους «παίκτες», ενόψει της στήριξης στην Ελλάδα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, είναι αν θα συνεχίζουν να ποντάρουν στην χρεοκοπία, ή θα αναδιπλωθούν.
Καθώς ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα, για σειρά συναντήσεων με υπουργούς και τον Πρωθυπουργό, η ανακοίνωση των μέτρων στήριξης της ελληνικής οικονομίας φαίνεται πλέον ότι είναι θέμα λίγων 24ώρων και οι κερδοσκόποι αντιμετωπίζουν τον ορατό κίνδυνο να διαψευσθούν παταγωδώς τα σενάρια χρεοκοπίας, που ως τώρα έχουν αποδώσει τεράστια κέρδη σε όσους τα αξιοποίησαν κατάλληλα.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών, το «στοπ» στη χρεοκοπία θα γίνει πραγματικότητα με την ανακοίνωση αυστηρών μέτρων από την κυβέρνηση, ενώ σε αντάλλαγμα οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Γερμανίας θα προσφέρουν εγγυήσεις στις κρατικές τράπεζες Caise des Depots και KfW για να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα αξίας μέχρι και 25 δις. ευρώ.
Με την παρέμβαση αυτή στις αγορές, ουσιαστικά ο έλεγχος του spread των... ελληνικών ομολόγων φεύγει από τους κερδοσκόπους και περνά στα χέρια των κυβερνήσεων, τονίζουν αναλυτές.
Αυτή τη στιγμή στις αγορές παίζεται ένα διπλό κερδοσκοπικό παιχνίδι κατά της Ελλάδας:
- Επιθετικά hedge fund εκμεταλλεύονται το μικρό βάθος της αγοράς ομολόγων, για να προχωρούν σε ανοικτές πωλήσεις τίτλων, τους οποίους δανείζονται από μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, οι περισσότερες των οποίων έχουν και την ιδιότητα του primary dealer του ελληνικού χρέους.
- Παράλληλα με τις κινήσεις αυτές, που διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τα spread, τα ίδια fund ανοίγουν θέσεις «γυμνών» CDS (naked CDS), δηλαδή αγοράζουν συμβόλαια swaps για την ασφάλιση έναντι του κινδύνου ελληνικής χρεοκοπίας, χωρίς να διαθέτουν ελληνικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους. Αγοράζουν, δηλαδή, όπως έχει ειπωθεί από αρκετούς αναλυτές, συμβόλαια ασφάλισης για το σπίτι του γείτονα, το οποίο προσπαθούν οι ίδιοι να… πυρπολήσουν.
- Ουσιαστικά, αγοράζοντας ένα CDS με κόστος 400.000 δολ. για κάθε 10 εκατ. δολάρια χρέους (έτσι μεταφράζεται το spread των 400 μονάδων βάσης στα CDS), τα hedge fund ποντάρουν στο έστω και απίθανο σενάριο της χρεοκοπίας, για να πληρωθούν 10 εκατ. ευρώ, έχοντας δεσμεύσει ένα ασήμαντο ποσό. Κάπως έτσι, η αξία των ανοικτών συμβολαίων CDS σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου έχει υπερδιπλασιασθεί τον τελευταίο χρόνο, ξεπερνώντας τα 80 δις. δολ.
Ήδη από την περασμένη Παρασκευή, όταν επισκέφθηκε την Αθήνα ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, το spread στα CDS έκλεισε απότομα, κατά 35,6 μονάδες βάσης, υποχωρώντας στις 364, ενώ στις 4 Φεβρουαρίου είχε σημειώσει τιμή-ρεκόρ 428,25 μονάδων βάσης. Η μείωση του spread ήταν ταχύτερη από την αντίστοιχη μείωση του spread στις αποδόσεις των ομολόγων, σε μια σαφή ένδειξη, ότι οι κερδοσκοπικές θέσεις που είχαν ανοίξει από hedge fund κλείνουν με ταχείς ρυθμούς.
Σε αυτό το κλίμα, το επικρατέστερο σενάριο είναι, ότι οι κερδοσκόποι θα αναδιπλωθούν τις επόμενες ημέρες. Στη δημοπρασία 10ετών ομολόγων που προγραμματίζεται, θα αγοράζουν αρκετούς τίτλους για να καλύψουν τις ανοικτές θέσεις τους, ενώ σταδιακά θα κλείνουν θέσεις και στην αγορά των CDS, με την ελπίδα, ότι η «ψαλίδα» του spread δεν θα κλείσει πολύ απότομα, ώστε να προκαλέσει σοβαρές ζημιές και, πάντως, ότι οι όποιες ζημιές των επόμενων ημερών θα είναι μικρότερες, από τα κέρδη που ήδη έχουν εγγραφεί το τελευταίο τρίμηνο.
Σε αυτή την προσπάθεια, κρίσιμη σημασία θα έχει κάθε παράγοντας που θα συμβάλλει στη διατήρηση της αβεβαιότητας. Και, με αυτή την οπτική, φαίνεται ιδιαίτερα ύποπτη η στάση του αμερικανικού οίκου αξιολογήσεων Standard & Poor’s. Η S&P έσπευσε την περασμένη εβδομάδα να ανατροφοδοτήσει τους φόβους για μια ακόμη υποβάθμιση της Ελλάδας, ακόμη και κατά δύο «σκαλιά», ενώ κινήθηκε τις τελευταίες ημέρες ιδιαίτερα πιεστικά έναντι της κυβέρνησης, κλείνοντας ραντεβού αναλυτών με κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα μέσα σε αυτή την εβδομάδα, παρότι η κυβέρνηση ζητούσε να μετατεθούν μετά τις 16 Μαρτίου, όταν θα έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις του Ecofin…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου