Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Το Μυστικό Δείπνο της Goldman Sachs στην Αθήνα!



Στις 28 Ιανουαρίου, σε μία συννεφιασμένη Αθήνα, η Goldman Sachs ήταν οικοδέσποινα για 10 πελάτες της στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, σε ένα κτίριο belle époque στο Σύνταγμα απέναντι από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Το δείπνο στο roof garden -με πανοραμική θέα της Ακρόπολης στο βάθος- διοργανώθηκε για 10 τραπεζίτες, διαχειριστές κεφαλαίων και διαχειριστές hedge funds και αφορούσε στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας και φυσικά στο πώς θα "βγάλουν λεφτά" από αυτό.
Τα γεγονότα που ακολούθησαν -με την κατακόρυφη υποχώρηση της ελληνικής αξιοπιστίας στις αγορές χρέους- πρόσφεραν σε κάποιους εξ' αυτών εκατομμύρια. Όμως, αυτά τα κέρδη είχαν κάποιο τίμημα.
Τόσο το δείπνο όσο και το διήμερο πρόγραμμα συναντήσεων και επαφών είχε αρκετές επιπτώσεις.
Πλέον, συγκαταλέγεται μεταξύ των...
γεγονότων που βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών επιθέσεων ενάντια σε traders στις αγορές ομολόγων.
Τα hedge funds και εν γένει οι επονομαζόμενοι "κερδοσκόποι" των αγορών -μεταξύ αυτών, και οι διαχειριστές που φιλοξενήθηκαν από την Goldman Sachs στην Αθήνα- δέχονται επιθέσεις από πολιτικούς και εποπτικές αρχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, οι οποίοι τους κατηγορούν ότι επέτειναν την ελληνική κρίση για να κερδίσουν μερικά δολάρια ακόμη.

Πρόκειται για μία κατηγορία που οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, και στο "ειδικό βάρος" των προσώπων που συγκεντρώθηκαν σε εκείνο το δείπνο. Τα πλέον γνωστά ήταν δύο στελέχη του αμερικανικού hedge fund Paulson & Co. - του fund που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 32 δισ. δολαρίων, ενώ δέχεται κριτική και για τις εκτεταμένες short θέσεις του στην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων το 2008. Το πρόβλημα είναι πως, εκτός από τις short θέσεις τους ενάντια στην Ελλάδα, που θα μπορούσαν να τη σπρώξουν προς την κατάρρευση, hedge funds όπως το Paulson & Co. είχαν για μεγάλο διάστημα και long θέσεις για το χρέος της χώρας.
Τα hedge funds έστησαν ένα παιχνίδι υπολογισμών, το οποίο δεν ξεκίνησε τον Ιανουάριο αλλά αρκετούς μήνες πριν. Οι διαχειριστές υποστηρίζουν ότι αντί να αποσταθεροποιήσουν την ελληνική οικονομία τη στήριξαν. Μαζί με αυτήν, και αρκετές τράπεζες της Ευρώπης.

Η εν λόγω συναλλαγή ξεκίνησε το 2009, όταν τα hedge funds αγόρασαν μεγάλες ποσότητες ελληνικών CDSs, υποθέτοντας ότι οι αγορές πολύ σύντομα θα "ξυπνήσουν" και θα δουν τα προβλήματα της Ελλάδας, οπότε θα στραφούν στις αγορές CDSs για να προστατευθούν.

Μέχρι πρόσφατα το κόστος αγοράς ελληνικών CDSs ήταν ιδιαίτερα φθηνό, καθώς οι αγορές θεωρούσαν απίθανο το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας. Μέχρι την κρίση του 2008, αγόραζες ένα ελληνικό CDS για το 10ετές ομόλογο με μόλις 20 μονάδες βάσης, δηλαδή 0,2% του ασφαλιζόμενου ποσού.

Όμως, τα hedge funds που αγόρασαν τα CDSs δεν είχαν στην κατοχή τους και τα αντίστοιχα ομόλογα. Αυτή η τακτική, που ονομάζεται naked CDS trading, βρίσκεται στο στόχαστρο των εποπτικών αρχών . Αξίζει να σημειωθεί ότι τα funds που αγόραζαν ελληνικά CDSs το 2009 δεν πίστευαν ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.

"Όλα είναι θέμα τραπεζών", υποστηρίζει διαχειριστής hedge fund, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. Και προσθέτει: "Ήθελαν απεγνωσμένα να προστατευθούν εξαιτίας της ιδιαίτερα υψηλής θέσης τους σε ελληνικά ομόλογα. Η απόγνωσή τους είναι αυτή που ανέβασε τα spreads. Εμείς λειτουργούμε στις αγορές ως πωλητές. Εμείς οδηγούμε χαμηλότερα τις τιμές".
Τα hedge funds στοιχημάτισαν ότι, εάν η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας επιδεινωθεί -όπως είχαν προβλέψει- τότε οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων αξίας 300 δισ. δολαρίων θα έσπευδαν στις αγορές CDSs για να προστατευθούν ή θα αναζητούσαν αγοραστές για τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους.

Έχοντας κλειδώσει φθηνά την αγορά CDS, τα hedge funds θα είχαν την ευκαιρία να τα πουλήσουν με υψηλό premium στις πανικόβλητες τράπεζες ή σε οποιονδήποτε άλλον. Τελικώς το στοίχημά τους ήταν ιδιαίτερα επικερδές.

Σύμφωνα με insiders, οι μονάδες hedging των τραπεζών -γνωστές ως CVA desks-, οι οποίες κατατάσσονται ως τμήματα διαχείρισης κινδύνου και όχι ως τμήματα proprietary trading, υπήρξαν πρόσφατα οι μεγαλύτεροι αγοραστές ελληνικών CDSs και σαφώς αυτοί στους οποίους οφείλεται η εντυπωσιακή διεύρυνση των ελληνικών spreads.
Σύμφωνα με τον κ. Michael Hampden-Turner, αναλυτή της Citigroup, τα spreads στα ελληνικά CDSs θα ήταν πολύ υψηλότερα εάν τα hedge funds δεν πωλούσαν μεγάλες ποσότητες από αυτά στις τράπεζες.

Το spread μεταξύ των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και του κόστους των CDSs συνήθως είναι διαπραγματεύσιμα με discount. Συνήθως το CDS είναι διαπραγματεύσιμο με premium έναντι του ομολόγου στο οποίο αναφέρεται. Αυτό δείχνει, σύμφωνα με τον κ. Hampden-Turner, ότι μεγάλος αριθμός traders βρέθηκε στην αγορά και πωλούσε CDSs, με αποτέλεσμα η τιμή του CDS να παραμείνει χαμηλότερη σε σύγκριση με αυτήν του ομολόγου το οποίο καλύπτει.

"Αντί να υποθέσουμε ότι οι κερδοσκόποι ήταν αυτοί που οδήγησαν υψηλότερα τα ομόλογα, θα πρέπει να υποθέσουμε ότι συνέβη ακριβώς το αντίθετο", τονίζει ο κ. Hampden-Turner. Το πρόβλημα, όμως, με τα hedge funds που συμμετείχαν στην όλη υπόθεση είναι ότι οι πολιτικοί έχουν πολύ λίγο χρόνο να ασχοληθούν με την πολύπλοκη αγορά των CDSs.


ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
By Sam Jones, Hedge Fund Corresponde

Δεν υπάρχουν σχόλια: