Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Σεισμός των 8,8 Ρίχτερ συγκλόνισε τη Χιλή


Μεγάλος σεισμός στην περιοχή Κονσεπσιόν προκάλεσε μπλακ-άουτ και στην πρωτεύουσα. 

 
Ισχυρότατη σεισμική δόνηση, μεγέθους 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε την περιοχή Κονσεπσιόν, στη Χιλή, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, προκαλώντας διακοπή της ηλεκτροδότησης σε τμήματα της πρωτεύουσας, Σαντιάγο.
Αρχικώς είχε ανακοινωθεί ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 8,3 Ρίχτερ, και προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για 8,5 αλλά η ...
τελευταία ενημέρωση από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ αναφέρεται σε δόνηση 8,8 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 90 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κονσεπσιόν και σε βάθος 55 χιλιομέτρων.
Αυτόπτης μάρτυρας τον οποίον επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερ είπε ότι η δόνηση διήρκεσε μεταξύ 10 και 30 δευτερολέπτων.
Προκλήθηκε τσουνάμι
Ο ισχυρότατος σεισμός των 8,8 Ρίχτερ που έπληξε την κεντρική Χιλή τα ξημερώματα προκάλεσε τσουνάμι που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στις ακτές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο της δόνησης, σύμφωνα με το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό.
«Οι παρατηρήσεις για το επίπεδο της θάλασσας δείχνουν ότι έχει ενεργοποιηθεί ένα τσουνάμι. Μπορεί να είναι καταστροφικό κατά μήκος των ακτών κοντά στο επίκεντρο του σεισμού και θα μπορούσε να απειλήσει πιο απομακρυσμένες ακτές», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό.
Πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το τσουνάμι.
Στο Τόκιο εξάλλου, η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε για τον κίνδυνο τσουνάμι στις ακτές του Ειρηνικού, μετά τον σεισμό που έγινε στη Χιλή.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: