Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Καλή η εμπιστοσύνη, καλύτερος ο έλεγχος των Τραπεζών!

Η Γερμανία προετοιμάζει νέους εποπτικούς μηχανισμούς για τον έλεγχο του τραπεζικού της συστήματος. "Δεν είναι δυνατόν να ιδιωτικοποιούνται τα κέρδη και να κοινωνικοποιούνται οι απώλειες"

Τί δέον γενέσθαι για να μην αναγκάζεται ένα κράτος να διασώζει από την κατάρρευση μια τράπεζα με χρήματα φορολογουμένων; 
Η απάντηση δεν είναι εύκολη. 
Συγκεκριμένες προτάσεις έχει κάνει μόνο ο Αμερικανός πρόεδρος δίνοντας αφορμή για να αρχίσει ένας γενικότερος διάλογος και στην Ευρώπη. 
Πολύ σύντομα η γερμανική κυβέρνηση θα καταθέσει σχέδια μεταρρύθμισης των εποπτικών μηχανισμών του τραπεζικού συστήματος, τα οποία και θα θέσει υπόψη των εταίρων της σε συνάντηση των G 20 στο Βερολίνο.

«Κερδοσκοπούν με ξένα χρήματα»
Γεγονός είναι ότι η Deutsche Bank έχει πάρει τα πάνω της, αν πιστέψουμε πρόσφατη ...
ανακοίνωση τύπου.
Μετά τις απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ το 2009,  αρχές του 2010 καταγράφει και πάλι κέρδη της τάξης των 5 δις ευρώ.
Στο άκουσμα της είδησης πολίτες και πολιτικοί δεν πιστεύουν στα αυτιά τους.
Μα δεν ήταν πριν από λίγο που το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα ήταν στο χείλος της κατάρρευσης;
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς Γκρέγκορ ΓκίζιΣε πρόσφατη συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής ο Γκρέγκορ Γκίζι, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς επέρριψε ευθύνες και στην κυβέρνηση, επειδή αντί να ζητήσει από τις τράπεζες να πληρώσουν για τη κρίση, αυτές κερδοφορούν με χρήματα άλλων. 
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε», είχε πει, «ότι οι τράπεζες δεν κερδοσκοπούν ποτέ με τα δικά τους χρήματα, αλλά με τα χρήματα των επενδυτών και μάλιστα τα διαχειρίζονται με επιπολαιότητα. Έρχονται σε δοσοληψίες με φορολογικούς παραδείσους, κερδοσκοπούν σε ολόκληρο τον κόσμο, σαν μην υπήρχε κρίση. Κι αυτό επειδή η κυβέρνηση δεν έχει τη δύναμη να πάρει αποτελεσματικά μέτρα ρύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που τόσο έχουμε ανάγκη».
Οι  επικρίσεις του έχουν δόση αλήθειας. Γιατί ναι μεν η γερμανική κυβέρνηση στη σύνοδο κορυφής στο Πίτσμπουργκ τέλος Σεπτεμβρίου συμφώνησε σε μια σειρά από μέτρα, αλλά εκτός από τη μείωση των μπόνους δεν υπήρξαν άλλες πρωτοβουλίες.

«Ιδιωτικοποίηση των κερδών, κοινωνικοποίηση των οφειλών»

Αυτό θα αλλάξει. Σύντομα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο ρύθμισης του τρόπου εποπτείας των τραπεζών, ο οποίος θα περιλαμβάνει 3 κεντρικά σημεία, όπως είπε ο Χανς Μίχαελμπακ από το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα. «Αναβάθμιση του ελέγχου, αναβάθμιση του συστήματος ρύθμισης και φυσικά συμμετοχή της τράπεζας στο κόστος. Δεν είναι δυνατόν τα κέρδη στον χρηματοπιστωτικό τομέα να ιδιωτικοποιούνται και οι απώλειες να βαραίνουν το κράτος. Αυτό δεν ταιριάζει στην οικονομία της αγοράς».                   

Η Ντόιτσε Μπανκ στη Φρανκφούρτη Έτσι όλες οι σημαντικές τράπεζες θα πρέπει να συμμετέχουν σε ένα ταμείο, το οποίο σε περίπτωση πτώχευσης θα παρεμβαίνει. Μαζί με αυτό θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί το πτωχευτικό δίκαιο. Ήδη τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών εργάζονται πυρετωδώς προς αυτή την κατεύθυνση.
Παρόλα αυτά κανένα σύστημα, όσο τέλειο και να είναι,  δεν θα μπορέσει να αποκλείσει τη σωτήρια παρέμβαση του φορολογουμένου, όταν φτάσει στο χείλος της καταστροφής μια τράπεζα. Γιατί κανένα ταμείο δεν θα είναι ποτέ σε θέση να αναλάβει εξ ολοκλήρου όλες τις υποχρεώσεις της σε περίπτωση πτώχευσης. Γι αυτό και οι τράπεζες θα πρέπει να υποχρεώνονται όχι μόνο να αυξάνουν το κεφάλαιό τους, αλλά να υπόκεινται και σε αυστηρότερο έλεγχο, εθνικό και ευρωπαϊκό. Για το θέμα αυτό η γερμανική κυβέρνηση έχει προσκαλέσει τους υπουργούς Οικονομικών και διοικητές κεντρικών τραπεζών των G 20 στο τέλος Μαΐου στο Βερολίνο.
D.W.
Sabine Kinkartz/Ειρήνη Αναστασοπούλου
Επιμέλεια Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Δεν υπάρχουν σχόλια: