Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Υποβάθμιση τραπεζών σημαίνει αυξημένο κόστος χρήματος

Νομίζω τα έχουμε πει άπειρες φορές και δεν νομίζω να είναι έκπληξη από τους αναγνώστες αυτής της στήλης:

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=913492


H Fitch Ratings ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης (IDR) της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Efg Eurobank Ergasias και της Τράπεζας Πειραιώς σε ΄BBB΄ από ΄BBB+΄ και ΄F3΄ από ΄F2΄ αντίστοιχα.

Το outlook στο μακροπρόθεσμο IDR είναι αρνητικό.

Την ίδια στιγμή ο οίκος υποβάθμισε την ...ατομική αξιολόγηση (Individual Ratings) των τραπεζών σε ΄C΄ από ΄B/C΄, ενώ η αξιολόγηση στα εξασφαλισμένα δάνεια, μειωμένης εξασφάλισης και στια υβριδικά κεφάλαια υποβαθμίζεται κατά ένα επίπεδο.

Η Fitch επιβεβαιώνει παράλληλα την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Αγροτικής Τράπεζας στο ΄BBB-΄ και το βραχυπρόθεσμο IDR στο ΄F3΄. Το outlook στο μακροπρόθεσμο IDR είναι αρνητικό. Η αξιολόγηση βασίζεται στη κρατική στήριξη καθώς το πλειοψηφικό μερίδιο της τράπεζας ανήκει στο ελληνικό κράτος, επισημαίνει ο οίκος.

Για ποιο λόγο αυτή η υποβάθμιση; Κυρίως λόγου των ομολόγων ... των περιουσιακών δηλαδή στοιχείων:

Όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση, η ενέργεια της Fitch οφείλεται στην άποψη πως η ήδη εξασθενημένη ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και η μειωμένη κερδοφορία των τραπεζών θα δεχθούν νέες πιέσεις λόγω των μέτρων για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, ο οίκος πιστεύει πως η απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή θα έχει σημαντικές συνέπειες στην πραγματική οικονομία, επηρεάζοντας τη ζήτηση για δάνεια και αυξάνοντας τις πιέσεις στην ποιότητα των παγίων.

Το τελευταίο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους δανεισμού και τελικά την μείωση της κερδοφορίας. Αν και οι δραστηριότητες των τραπεζών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Τουρκία προσφέρουν διαφοροποίηση των εσόδων, αυτά προέρχονται από ευμετάβλητες οικονομίες, ορισμένες εκ των οποίων αντιμετωπίζουν πιέσεις από την ύφεση.

Το κόστος δανεισμού είναι το μόνο σίγουρο ότι θα αυξηθεί και δυστυχώς φοβάμαι ότι αυτοί που έχουν πάρει κυμαινόμενα δάνεια τα τελευταία χρόνια θα βρεθούν προ εκπλήξεων.

Αυτό βέβαια είναι ένα επιπλέον καρφί στην Ελληνική οικονομία, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει το ερώτημα, κατά πόσο θα αντέξει να μην πέσει το ΑΕΠ με όλα αυτά που γίνονται.

Η άποψη μου παραμένει ότι, τα νούμερα δεν επαληθεύονται και θα πρέπει η πολιτική ηγεσία να πάρει ανορθόδοξα μέτρα για την επίλυση αυτής της κατάστασης, που μεταξύ άλλων (χωρίς να περιορίζεται σε αυτό) είναι και το ζήτημα της στάσης πληρωμών.

Γιώργος Καισάριος georgek@market-talk.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: