Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Σφοδρή αντίδραση τραπεζών για την Fitch

Ερωτήματα, ως προς την ένταση και το χρόνο της υποβάθμισης των ελληνικών τραπεζών από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch διατυπώνουν τραπεζικά στελέχη, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που κρίνουν την νέα αξιολόγηση αδικαιολόγητη αν συγκριθεί με αυτές άλλων ευρωπαικών τραπεζών.
Η υποβάθμιση προκαλεί αυτόματα αύξηση του κόστους δανεισμού για τις ελληνικές τράπεζες, επίπτωση που άμεσα δεν θα φανεί στην αγορά, λόγω του ήδη ακριβού κόστους δανεισμού που προκαλούν τα υψηλά spreads των ελληνικών ομολόγων.
Οι τράπεζες, όμως, θα βρουν μπροστά τους την επιδεινωμένη αξιολόγηση από την Fitch στο άμεσο μέλλον, και εφόσον σταδιακά η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αρχίζει να ομαλοποιείται.
«Χθες, προστέθηκε ένα ακόμη κακό στο ήδη άσχημο κλίμα», τόνιζε στο euro2day, υψηλόβαθμο στέλεχος της Alpha Bank και πρόσθετε: «Εάν διαβάσει κανείς με προσοχή την έκθεση της Fitch θα δει πως οι αναλυτές αναφέρουν πως παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν θωρακισθεί έναντι της κρίσης, το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας κινδυνεύει να τις πνίξει».
Στο ερώτημα ποιες θα είναι οι...

συνέπειες από την υποβάθμιση, οι Έλληνες τραπεζίτες απαντούν πως «το κακό έχει ήδη γίνει». Από την στιγμή, συμπληρώνουν που οι αγορές χρήματος και κεφαλαίου είναι κλειστές -εξαιτίας κυρίως του υψηλού κόστους αλλά όχι μόνο γι` αυτό- για τις ελληνικές τράπεζες οι επιπτώσεις είναι οριακές.

«Δε δανειζόμαστε στη διατραπεζική, για τους προαναφερθέντες λόγους, άρα δεν πρόκειται να έρθουμε αντιμέτωποι με το άνοιγμα των επιτοκίων που προκαλεί η εν λόγω υποβάθμιση», αναφέρει στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς.

Δεν παραλείπουν, ωστόσο, να δηλώνουν ανήσυχοι στην περίπτωση που το δυσμενές κλίμα στις αγορές έναντι της Ελλάδας συνεχισθεί.

Στη β` κατηγορία

Η κρισιμότερη αρνητική συνέπεια της χθεσινής υποβάθμισης αφορά στην αλλαγή κατηγορίας επενδυτών. Ουσιαστικά, εάν μία ελληνική τράπεζα επιδιώξει να δανεισθεί μακροπρόθεσμα, μέσω ενός ομολογιακού δανείου, με την υποβάθμιση θα απευθυνθεί σε άλλη κατηγορία επενδυτών!

Άλλης ποιότητας είναι οι επενδυτές που σε δανείζουν όταν βαθμολογείσαι με Α ή με ΒΒΒ+ και άλλοις ποιότητας είναι οι επενδυτές που δανείζουν όταν βρίσκεσαι στο ΒΒΒ.


Όλες το ίδιο!

Εντυπωσιακή χαρακτηρίζουν οι Έλληνες τραπεζίτες την υποβάθμιση της Fitch και από το γεγονός ότι «βάζει και τις τέσσερις τράπεζες στην ίδια κατηγορία, χωρίς καμία διαφοροποίηση. Είτε είσαι Εθνική Τράπεζα είτε Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank δεν έχει καμία διαφορά σύμφωνα με τους αναλυτές του ξένου οίκου. Όπως καταλαβαίνετε αυτό δεν είναι ορθό και δίκαιο», αναφέρει στο euro2day κορυφαίος τραπεζίτης που επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του.

Τραπεζικά στελέχη διατυπώνουν ερωτήματα γιατί επέλεξε η Fitch να ανακοινώσει τώρα την υποβάθμιση και δεν περίμενε αφενός τα αποτελέσματα χρήσης 2009 των τραπεζών αφετέρου το νέο πακέτο μέτρων που θα λάβει υπό την συνεχιζόμενη πίεση της Κομισιόν η ελληνική κυβέρνηση.

«Ακόμη και αν οι τράπεζες πληρώνουν το μάρμαρο του δημοσιονομικού εκτροχιασμού η νέα αξιολόγηση της Fitch δεν δικαιολογείται αν συγκριθεί η ρευστότητα και η κεφαλαιακή τους επάρκεια με αυτές άλλων ευρωπαικών τραπεζών» αναφέρει χαρακτηριστικά έμπειρος treasurer.


Γιατί τώρα (;)

Οι αναλυτές της Fitch πριν την δημοσίευση της αξιολόγησης είχαν, χθες, επαφές με τα αρμόδια στελέχη και των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών. Μιλώντας στο euro2day τα τραπεζικά στελέχη που επικοινώνησαν με τους αναλυτές ανέφεραν ότι ποτέ δεν πήραν απάντηση στο ερώτημα «γιατί τώρα, πριν την ανακοίνωση των μέτρων που πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση»;.

Τα στελέχη της Fitch, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εμφανίσθηκαν συγκαταβατικά, υπερτονίζοντας την άσχημη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ενώ υποστήριξαν πως «υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο αναθεώρησης της αξιολόγησης σε περίπτωση που τα μέτρα είναι αξιόλογα και ηρεμήσουν τις αγορές».


Θα ακολουθήσουν κι άλλοι

Το πρόσφατο παρελθόν έχει δείξει ότι η Fitch ανοίγει το χορό της αξιολόγησης και ακολουθούν η Standard & Poor`s και στο βάθος η Moody`s. Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται, με έντονο τρόπο, στο μικροσκόπιο των ξένων οίκων αξιολόγησης και ανά πάσα στιγμή μπορεί να δημοσιευθεί κάτι αντίστοιχο.
της Αναστασίας Παπαϊωάννου

Δεν υπάρχουν σχόλια: