Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Το ΠαΣοΚ στο καναβάτσο.

Όταν ο πολιτικός διάλογος μεταφέρεται στο πεδίο της και αφήνει αυτό της παραπολιτικής τότε τα κτυπήματα που δέχεται το ΠαΣοΚ είναι τόσο δυνατά που το ξαπλώνουν στο πολιτικό καναβάτσο.

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες αυτών των κτυπημάτων. Το ΠαΣοΚ δήλωσε ότι θα καταργήσει το ΕΤΑΚ και θα επαναφέρει τον ΦΜΑΠ και τον φόρο κληρονομιάς. Την απάντηση την έλαβε από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννη Παπαθανασίου , ο οποίος ζήτησε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεκριμένες απαντήσεις για το πώς θα καλύψει το πρόσθετο έλλειμμα των 800 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του ΕΤΑΚ.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:
«Όταν κάποιος δεν ξέρει πού θέλει να πάει, είναι φυσικό να
οχυρώνεται πίσω από γενικολογίες και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Η κ. Κατσέλη οφείλει να απαντήσει συγκεκριμένα και όχι αόριστα. Πώς θα καλύψει το πρόσθετο έλλειμμα των 800 εκατ. ευρώ που θα προκύψει από την κατάργηση του ΕΤΑΚ; Γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να είναι η μοναδική χώρα μέλος του ΟΟΣΑ, η οποία θα φορολογεί τη μεταβίβαση και όχι την κατοχή της ακίνητης περιουσίας;
Ποιο
είναι το αφορολόγητο όριο που θέτει το ΠαΣοΚ και για τον ΦΜΑΠ και για τον φόρο κληρονομιάς;
Σήμερα ένα πολίτης με ακίνητη περιουσία 200.000 ευρώ
δεν πληρώνει ούτε φόρο κληρονομιάς ούτε ΕΤΑΚ.
Ενώ με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πλήρωνε ΚΑΙ φόρο κληρονομιάς ΚΑΙ φόρο μεταβίβασης.
Ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ;
Γιατί
άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες η πάγια θέση του ΠαΣοΚ για τη φορολόγηση όλων των εισοδημάτων με βάση την κλίμακα; Ενώ το πρωί η κ. Κατσέλη σε συνέντευξή της δήλωσε ότι «θα εφαρμοσθεί ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα», το απόγευμα δήλωσε ότι «εξαιρούνται οι τόκοι των καταθέσεων που συνεχίζουν να φορολογούνται αυτοτελώς, όπως σήμερα».
Τι μεσολάβησε;

Τέλος, η κ. Κατσέλη όφειλε να γνωρίζει:

Πρώτον-
Το ποσοστό του φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι
4,7%, σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Με απλά λόγια, οι πολίτες πληρώνουν αναλογικά λιγότερους φόρους από τις χώρες του ΟΟΣΑ. Και όχι περισσότερους, όπως υποστηρίζει η κ. Κατσέλη. Μόνο υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές πληρώνουν οι πολίτες στη χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά, εξ όσων γνωρίζω, ούτε το ΠαΣοΚ δεν έχει θέσει θέμα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

Δεύτερον
-
Η Ελλάδα, μετά τη Φιλανδία, έχει
το μεγαλύτερο αφορολόγητο ποσό για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Ας πάψουν λοιπόν το ΠΑΣΟΚ και η κ. Κατσέλη να ζουν με τους μύθους που έχουν δημιουργήσει. Ας προσγειωθούν επιτέλους στην ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα και ας μην αλλάζουν μέσα σε λίγες ώρες τις θέσεις τους, προσπαθώντας να κρύψουν την προχειρότητα τους και να παραπλανήσουν τους Έλληνες πολίτες».

Το ΠαΣοΚ ανταπάντησε ότι ... «Σε ανακοίνωση Τύπου του Υπουργείου, δεν χωρά κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να μας λέει, "μπορεί να μας πει το ΠΑΣΟΚ ποιους φόρους θα αυξήσει".
Θέλει ο κ. Παπαθανασίου να τα πει αυτά ;
Να
βγει και να τα πει ....με την ιδιότητα του υποψήφιου βουλευτή».

Αυτό τους πείραξε !

Δηλαδή εάν έβγαινε ο κ. Παπαθανασίου στο πεζοδρόμιο της Πλατείας Συντάγματος και έθετε αυτά τα ερωτήματα ,δηλώνοντας συγχρόνως ότι ομιλεί με την ιδιότητα του υποψήφιου βουλευτή ,
θα ...απαντούσαν;
Ας είμαστε σοβαροί. Όλοι οι πολίτες διαπίστωσαν ότι επί
της ουσίας των ερωτημάτων «εποίησαν την νήσσαν».
Όπως καταλαβαίνετε η ένδεια απαντήσεων οδηγεί...
στο πολιτικό καναβάτσο.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Απο το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών


Αθήνα, 10-9-2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναφορικά με τις δηλώσεις της εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία κ. Λούκας Κατσέλη, από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ανακοινώνονται τα εξής:

Όταν το ΠΑΣΟΚ δεν έχει επιχειρήματα επενδύει στη ….λάσπη

Κάνει θόρυβο το ΠΑΣΟΚ για τους Ειδικούς Λογαριασμούς που είχε την τόλμη να καταργήσει η Κυβέρνηση. Γύρω από τον τρόπο και τις διαδικασίες διαχείρισης αυτών των λογαριασμών επικρατούσε χάος επί ΠΑΣΟΚ. Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση αυτού του χάους έγινε το 2008, με την ψήφιση του ν. 3697 και την ένταξή τους στον κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, απαιτούνται και άλλα μέτρα για τη ριζική αντιμετώπιση του στρεβλού αυτού φαινομένου. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για:

-τον εντοπισμό όλων των πηγών εσόδων τους και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος είσπραξής τους.

-τη συστηματική παρακολούθηση των εισροών τους και της διαχρονικής εξέλιξής τους.

-τη συγκέντρωση και παρακολούθηση των απαραίτητων στοιχείων για την αξιολόγηση των δαπανών που καλύπτονται από αυτούς.

-την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν κατά τη μετάβαση στο νέο σύστημα.

-τη συγκέντρωση στοιχείων για τον έλεγχο της διαχείρισης πριν από την κατάργηση.

Για τον λόγο αυτό κρίθηκε σκόπιμη η ανάθεση του πρόσθετου αυτού έργου σε ομάδα ατόμων. Η διαδικασία ξεκίνησε εφέτος τον Φεβρουάριο, σε χρόνο δηλαδή άσχετο με τη σημερινή προεκλογική περίοδο. Ολοκληρώθηκε, μάλιστα, πριν από την προκήρυξη των εθνικών εκλογών.

Προς τι λοιπόν ο θόρυβος από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ; Τους ενοχλεί το νοικοκύρεμα και ο έλεγχος; Αντί να απολογούνται, έρχονται σήμερα και δείχνουν την ενόχλησή τους γιατί κλείσαμε αυτό το κεφάλαιο. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να επιστρατεύσουν και τη συνδικαλιστική παράταξή τους στη δημόσια διοίκηση για μια διαδικασία που είναι γνωστή εδώ και έξι μήνες. Όταν έγινε γνωστή η προκήρυξη δεν είπαν τίποτε. Τώρα, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, εκτοξεύουν πυροτεχνήματα, χωρίς καμία βάση, με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων. Το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να μας θυμίζουν τα ανομήματά τους.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Συγχρηματοδοτούμενο & Λοιπό), αυτό εκτελείται κανονικά στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων 2009 και σύμφωνα με την Εγκύκλιο Οδηγιών Κατάρτισης & Χρηματοδότησης του ΠΔΕ 2009 (6385/ΔΕ-549/3.2.09).

Το συγχρηματοδοτούμενο ΠΔΕ προχωρά με ταχείς ρυθμούς για την αποπεράτωση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του Γ’ ΚΠΣ που έχουν παράταση μέχρι τις 31.12.2009 και την ένταξη και εκτέλεση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Όσον αφορά το Λοιπό ΠΔΕ (χρηματοδοτούμενο αμιγώς από εθνικούς πόρους), δίδεται προτεραιότητα στην εκτέλεση και αποπεράτωση των συνεχιζόμενων έργων. Νέα έργα εντάσσονται στο Λοιπό ΠΔΕ αυστηρά μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων 2009 και εφόσον έχει αποκλειστεί η δυνατότητα ένταξής τους σε κάποιο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.