Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Περί ηγετών ,θαυμάτων και ...καρκινωμάτων.


Μιλώντας προχθές στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών στην Αρχαία Ολυμπία,ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ.Γ.Παπανδρέου μεταξύ άλλων κενολογιών είπε (χωρίς να το θέλει προφανώς) και ...κάποιες αλήθειες.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι:« Στις εκλογές θα συγκρουστούν δύο ριζικά διαφορετικές πολιτικές και διαμετρικά αντίθετες αντιλήψεις για την πολιτική και το μέλλον της χώρας».

Συμπλήρωσε δε ότι:«Όταν είχαμε ηγεσίες που πίστεψαν στις δυνάμεις μας, όταν το κράτος ήταν στο πλευρό μας και όχι πάνω στις πλάτες μας, όταν υπήρχε σχέδιο, τότε κάναμε θαύματα».

θαύματα λοιπόν !
Ας γυρίσουμε λίγο πίσω για να θυμηθούμε τι σημαίνει ...« θαύματα». Θα μπορούσα να αναφερθώ σε πλείστες περιπτώσεις « θαυμάτων» των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ, στις οποίες ( μη ξεχνάμε) ο κ. Παπανδρέου υπήρξε πρωτοκλασάτο στέλεχος και υπουργός επί σειρά ετών.

Όμως θα αναφερθώ μόνο σε ένα θαύμα μιας και έχει σχέση με το καρκίνωμα που ανέθρεψαν (Δημόσιο χρέος), το οποίο τώρα απειλεί να μας πνίξει. Αυτό το δημόσιο χρέος λοιπόν, το διακύβευμα αυτών των πρόωρων εκλογών, χρειάστηκε πραγματικά ...« θαύματα» για να « τερατωθεί». Ιδού λοιπόν ένα ..«θαύμα» όπως το ανέφερε πριν μερικά χρόνια ο Βασίλης Παπουτσάκης ή exastal.

Το 2001 το ΠαΣοΚ για να καλύψει ένα χρέος 2,8 δις Ευρώ έστησε την πιο πολύπλοκη απάτη που έχει στηθεί ποτέ στην ελληνική ιστορία, τη μεγαλύτερη ελληνική κρυφή κομπίνα. Εξαπάτησε και τις Ευρωπαϊκές αρχές αλλά και τους Έλληνες πολίτες.

Το 2001 το δημόσιο χρέος άρχισε να εμφανίζει επικίνδυνη αύξηση. Με έκδηλη την ανησυχία οι δημιουργικοί λογιστές του Σημίτη, για να μην χάσουν το τραίνο της ΟΝΕ, στράφηκαν στη διεθνή τράπεζα Goldman Sacks για να βρει τρόπο να ...εξαφανίσει ένα τρις δρχ. από το χρέος του δημοσίου.

Με τη μέθοδο των φουσκωμένων και πλασματικών ισοτιμιών στη μετατροπή πολλών δανείων του Δημοσίου η Goldman "εξαφάνισε" το χρέος. Τα δάνεια που μετατρέπονταν αφορούσαν την περίοδο 1982-2000 και όχι όπως ψευδώς επέμενε ο κ.Φλωρίδης τη Μητσοτακική περίοδο 1990-1993.
Δεν είναι ουσιαστικό όμως και δεν μας ενδιαφέρει η περίοδος των δανείων. Μας ενδιαφέρει η απάτη που στήθηκε και συνιστά τον ακριβότερο δανεισμό στην ιστορία της Ελλάδας (το... θαύμα που λέμε).

Η Goldman όμως, όλως τυχαίως, είχε δανείσει το Ελληνικό δημόσιο 1 τρις δρχ. και φυσικά ήθελε πίσω τα λεφτά της και φυσικά με μεγάλη προμήθεια συμμετείχε στην τέλεια κομπίνα.

Έτσι η τράπεζα επιστράτευσε τις σύνθετες πράξεις, τα swaps για να συντελεστεί το έγκλημα. Οπότε και δομήθηκε ένα ομόλογο-τέρας ονομαστικής αξίας ....6,1 δις Ευρώ και πάνω σ' αυτό "παίχτηκαν" 18 τράμπες (swaps).

Αποτέλεσμα : το ελληνικό δημόσιο επιβαρύνθηκε τα τεράστια κόστη των συναλλαγών αλλά και το τεράστιο ρίσκο που εμπεριέχει κάθε swaps. Και όταν μιλάμε για 18 swaps-τράμπες...εννοούμε φοβερό ρίσκο.
Μόνο για τη σύναψη των περιπλοκότατων συμβολαίων δόμησης το δημόσιο πλήρωσε τότε πάνω από 200 εκατ. προμήθειες. Αυτά πληρώθηκαν ΕΦΑΠΑΞ και "τα πήρε" η Goldman.

H τεράστια απάτη όμως και η ζημιά συνεχίζεται και στις μετέπειτα διεργασίες. Γιατί για να εξαφανιστεί το 1 τρις δρχ. χρησιμοποιήθηκαν πλασματικές και φουσκωμένες ισοτιμίες στη μετατροπή των γεν και $ δανείων σε Ευρώ.
Αν δεν φούσκωναν υπέρογκα τις ισοτιμίες δεν θα μπορούσαν να εξαφανίσουν λογιστικά το 1 τρις χρέος. Σε πρώτη φάση με το φούσκωμα των ισοτιμιών "χάθηκαν" 70 εκατ. και έπειτα με τις ανοδικές τάσεις του Ευρώ έναντι του γεν και του $ "χάθηκαν" άλλα 300 εκ.

Τεράστια ζημιά προκλήθηκε και από τη λάθος δόμηση σχετικά με το swap των επιτοκίων. Το δημόσιο θα κέρδιζε αν τα επιτόκια ανέβαιναν και θα έχανε αν τα επιτόκια κατέβαιναν. Κατά κακή τους τύχη όμως τα επιτόκια ....μόνο έπεφταν. Που σημαίνει ότι το χρέος προς την Goldman συνεχώς αυξάνονταν.

Το οφειλόμενο ποσό, από τους λάθος χειρισμούς από 2,8 δις Ευρώ ανήλθε στα ...54 δις Ευρώ (....ΠΕΝΗΝΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΔΙΣ ΕΥΡΩ!!).

Το ελληνικό δημόσιο για να αποπληρώσει αυτή την τερατώδη σύμβαση έπρεπε να πληρώνει τοκοχρεολύσια της τάξης των ....400 εκατ. το χρόνο μέχρι το 2019. Το κλου της υπόθεσης είναι ότι το ΠαΣοΚ φρόντισε οι αποπληρωμές να αρχίσουν να εκτελούνται.... από την άνοιξη του 2004... Θαύμα ! Θαύμα........!!!

ΥΓ.Το 2005 τα swaps αυτά ακυρώθηκαν γιατί η Ν.Δ. έκρινε ασύμφορο για το Δημόσιο έναν τόσο ακριβό-λόγω υψηλών προμηθειών- δανεισμό. Αυτά περί ηγεσιών ,θαυμάτων και ...καρκινωμάτων !!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: