Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Άγρια κόντρα ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. για τους φόρους...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά



Στο επίκεντρο η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και του εισοδήματος...



Πόλεμος ξέσπασε χθες μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ για τους φόρους στα «ρετιρέ», με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλώνει ότι θα ανατρέψει το καθεστώς που επέβαλε η κυβέρνηση να φορολογείται η μικρή ακίνητη περιουσία, μέσω του Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΕΤΑΚ), αλλά όχι η μεγάλη, αφού έχει καταργηθεί ο φόρος κληρονομιάς.



Oι πρώτες θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τους φόρους, που περιλαμβάνουν κατάργηση του ΕΤΑΚ και φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με προοδευτική κλίμακα, αλλά και...

τιμαριθμοποίηση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος, άρχισαν έτσι να ξεδιπλώνονται. Το οικονομικό επιτελείο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεξεργάζεται εντατικά τις βασικές κατευθύνσεις του οικονομικού προγράμματος εν όψει και της ομιλίας του προέδρου του κόμματος κ. Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ το Σάββατο. Σύμφωνα με πληροφορίες, βασική αλλαγή που σχεδιάζεται και η οποία θα δώσει το στίγμα της ανακούφισης για τους χαμηλόμισθους θα είναι η εισαγωγή ενός πρόσθετου χαμηλού συντελεστή εισοδήματος, κάτω από το σημερινό 25%.



Η κυβέρνηση από την πλευρά της υπερασπίστηκε την πολιτική της, καθιστώντας σαφές ότι η Ν.Δ. θα διατηρήσει το ΕΤΑΚ και δεν σκοπεύει να επαναφέρει τον φόρο κληρονομιάς και μεταβίβασης ακινήτων που έχει καταργήσει.



Η διαμάχη


Υπάρχει αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ για το ΕΤΑΚ, άρα οι μικροϊδιοκτήτες έχουν απαλλαγεί, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να δηλώσει ποιους φόρους θα αυξήσει για να καλύψει το πρόσθετο έλλειμμα των 800 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του ΕΤΑΚ. Επίσης, ο κ. Παπαθανασίου υπερασπίστηκε την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς και γονικής παροχής, όπως και του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, λέγοντας ότι σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ φορολογούν περισσότερο την κατοχή και όχι τη μεταβίβαση της περιουσίας. Απαντώντας, η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Λ. Κατσέλη, δήλωσε ότι το ΕΤΑΚ επιβαρύνει δυσανάλογα τους μικροϊδιοκτήτες και ευνοεί τους μεγαλοϊδιοκτήτες, αφού όλοι φορολογούνται με τον ίδιο συντελεστή. Επίσης, είπε, η Ν.Δ. ευνοεί τους εύπορους μεγαλοκληρονόμους. Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ
Όπως είπε η κ. Κατσέλη, το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση:



1 Θα μειώσει το φορολογικό βάρος στα μεσαία και τα χαμηλά στρώματα 2 Θα εφαρμόσει ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη κλίμακα για όλα τα εισοδήματα και όλες τις αμοιβές, με εξαίρεση τους τόκους των καταθέσεων, που θα συνεχίσουν να φορολογούνται αυτοτελώς όπως σήμερα.



3 Θα καταργήσει το ΕΤΑΚ για να ελαφρυνθούν οι μικρές ιδιοκτησίες και θα φορολογήσει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία με προοδευτικό τρόπο, με αύξηση του αφορολόγητου.



4 Θα αυξήσει το αφορολόγητο για τις μικρές ιδιοκτησίες που κληρονομούνται και θα φορολογήσει μόνο την κληρονομιά μεγάλου πλούτου.



Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, το πρόγραμμα που επεξεργάζεται το ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει:



5 Καθιέρωση ενός νέου χαμηλού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, με τον οποίο θα ανακουφιστούν κυρίως τα χαμηλότερα εισοδήματα. Σήμερα, τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ είναι αφορολόγητα και στη συνέχεια επιβάλλεται συντελεστής 25% για τα εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.

Σ΄ αυτό το κλιμάκιο εισοδήματος θα εισαχθεί ένας χαμηλότερος συντελεστής, π.χ. 15%. Το επόμενο κλιμάκιο αφορά εισοδήματα μεταξύ 30.000 ευρώ και 75.000 ευρώ που φορολογούνται με 35%, ενώ υπάρχει και το υψηλό κλιμάκιο για εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ που φορολογούνται με 40%. Στο πλαίσιο της προσπάθειας να ελαφρυνθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, το ΠΑΣΟΚ εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες και τη διεύρυνση των κλιμακίων. Αυτήν τη στιγμή δεν τίθεται θέμα συντελεστή ανώτερου του 40%.



6 Επαναξιολόγηση των φοροαπαλλαγών και των χαριστικών ρυθμίσεων. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται οτι χάρη σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις ο μέσος φορολογικός συντελεστής των τραπεζών τον προηγούμενο χρόνο ήταν μόνο 7,1% και φέτος θα ειναι κάτω από 6%,.



Πάντως, σε ό,τι αφορά την ένταξη στην κλίμακα όλων των εισοδημάτων, σημειώνεται ότι ενδέχεται να υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις (π.χ. για κάποια επιδόματα) αν αυτό κριθεί ότι επιβάλλεται από ειδικές συνθήκες.



Επίσης, διευκρινίζεται ότι τα μερίσματα που θα διανέμονται δεν θα φορολογούνται διπλά, μια φορά στην πηγή και μια στο εισόδημα, αλλά μόνο στο εισόδημα, με βάση την κλίμακα του φορολογούμενου.


ΤΑ ΝΕΑ


Συνέχεια στην επόμενη ανάρτηση...εδώ!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Απο το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών


Αθήνα, 10-9-2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναφορικά με τις δηλώσεις της εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία κ. Λούκας Κατσέλη, από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ανακοινώνονται τα εξής:

Όταν το ΠΑΣΟΚ δεν έχει επιχειρήματα επενδύει στη ….λάσπη

Κάνει θόρυβο το ΠΑΣΟΚ για τους Ειδικούς Λογαριασμούς που είχε την τόλμη να καταργήσει η Κυβέρνηση. Γύρω από τον τρόπο και τις διαδικασίες διαχείρισης αυτών των λογαριασμών επικρατούσε χάος επί ΠΑΣΟΚ. Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση αυτού του χάους έγινε το 2008, με την ψήφιση του ν. 3697 και την ένταξή τους στον κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, απαιτούνται και άλλα μέτρα για τη ριζική αντιμετώπιση του στρεβλού αυτού φαινομένου. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για:

-τον εντοπισμό όλων των πηγών εσόδων τους και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος είσπραξής τους.

-τη συστηματική παρακολούθηση των εισροών τους και της διαχρονικής εξέλιξής τους.

-τη συγκέντρωση και παρακολούθηση των απαραίτητων στοιχείων για την αξιολόγηση των δαπανών που καλύπτονται από αυτούς.

-την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν κατά τη μετάβαση στο νέο σύστημα.

-τη συγκέντρωση στοιχείων για τον έλεγχο της διαχείρισης πριν από την κατάργηση.

Για τον λόγο αυτό κρίθηκε σκόπιμη η ανάθεση του πρόσθετου αυτού έργου σε ομάδα ατόμων. Η διαδικασία ξεκίνησε εφέτος τον Φεβρουάριο, σε χρόνο δηλαδή άσχετο με τη σημερινή προεκλογική περίοδο. Ολοκληρώθηκε, μάλιστα, πριν από την προκήρυξη των εθνικών εκλογών.

Προς τι λοιπόν ο θόρυβος από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ; Τους ενοχλεί το νοικοκύρεμα και ο έλεγχος; Αντί να απολογούνται, έρχονται σήμερα και δείχνουν την ενόχλησή τους γιατί κλείσαμε αυτό το κεφάλαιο. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να επιστρατεύσουν και τη συνδικαλιστική παράταξή τους στη δημόσια διοίκηση για μια διαδικασία που είναι γνωστή εδώ και έξι μήνες. Όταν έγινε γνωστή η προκήρυξη δεν είπαν τίποτε. Τώρα, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, εκτοξεύουν πυροτεχνήματα, χωρίς καμία βάση, με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων. Το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να μας θυμίζουν τα ανομήματά τους.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Συγχρηματοδοτούμενο & Λοιπό), αυτό εκτελείται κανονικά στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων 2009 και σύμφωνα με την Εγκύκλιο Οδηγιών Κατάρτισης & Χρηματοδότησης του ΠΔΕ 2009 (6385/ΔΕ-549/3.2.09).

Το συγχρηματοδοτούμενο ΠΔΕ προχωρά με ταχείς ρυθμούς για την αποπεράτωση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του Γ’ ΚΠΣ που έχουν παράταση μέχρι τις 31.12.2009 και την ένταξη και εκτέλεση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Όσον αφορά το Λοιπό ΠΔΕ (χρηματοδοτούμενο αμιγώς από εθνικούς πόρους), δίδεται προτεραιότητα στην εκτέλεση και αποπεράτωση των συνεχιζόμενων έργων. Νέα έργα εντάσσονται στο Λοιπό ΠΔΕ αυστηρά μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων 2009 και εφόσον έχει αποκλειστεί η δυνατότητα ένταξής τους σε κάποιο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.