Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Γιατί είναι κεφάτος ο κ. Καραμανλής

Τα σχέδια του Πρωθυπουργού για το πολιτικό του μέλλον, οι εκτιμήσεις των στελεχών της ΝΔ και οι υπόγειες διεργασίες στο κόμμα

Β. ΧΙΩΤΗΣ



Μόλις αντίκρισαν χθες τον Πρωθυπουργό οι υπουργοί του, δεν πίστευαν στα μάτια τους.



Μπροστά τους έβλεπαν έναν πολιτικό με διαβολεμένο κέφι, χωρίς ίχνος άγχους για την ήττα που κατά πάσα πιθανότητα έρχεται και απαλλαγμένο πλήρως από τα διλήμματα που τον ταλαιπωρούσαν επί μήνες.



Για τους περισσοτέρους ήταν ανακούφιση το να βλέπουν σε τόσο καλή κατάσταση τον αρχηγό τους.



Για τους πιο έμπειρους όμως η αλλαγή ύφους του κ. Κ. Καραμανλή προκαλεί βάσιμες υποψίες πως έχει λάβει και άλλου είδους αποφάσεις που αφορούν το πολιτικό του μέλλον.



Ο κ. Καραμανλής προσπάθησε να διαλύσει στη ΔΕΘ όλες τις φήμες και τα σενάρια που τον εμφάνιζαν να αποχωρεί από την ηγεσία της ΝΔ σε περίπτωση ήττας. Αλλά τόσο η διατύπωση που χρησιμοποίησε όσο και η συμπεριφορά του μετά το Σάββατο δείχνουν καθαρά πως η πιθανότητα ήττας δεν τον απασχολεί καθόλου, παρ΄ ότι η επιλογή των πρόωρων εκλογών βαραίνει αποκλειστικά τους δικούς του ώμους.



Το ερώτημα αν θα παραμείνει ο Πρωθυπουργός στην ηγεσία της ΝΔ ήταν από τα πρώτα που δέχθηκε ο κ. Καραμανλής στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής και η απάντηση που έδωσε προκάλεσε ζωηρά χειροκροτήματα στο ακροατήριο. «Οχι, δεν παραιτούμαι» τόνισε. «Οσο αισθάνομαι χρήσιμος για τον τόπο, θα είμαι στην πρώτη γραμμή των αγώνων και των ιδεών μου».



Αν προσέξει όμως κάποιος τη διατύπωση, η δεύτερη πρόταση αναιρεί την πρώτη. «Ο κ. Καραμανλής δήλωσε πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί, με την προϋπόθεση πως θα αισθάνεται χρήσιμος για το τόπο. Το ερώτημα είναι:Θα αισθάνεται χρήσιμος αν η ΝΔ ηττηθεί και ο ίδιος αποδοκιμαστεί από τους πολίτες;» παρατηρούσαν χθες κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που υποστηρίζουν πως ο κ. Καραμανλής έχει ήδη αποφασίσει να εγκαταλείψει το τιμόνι της ΝΔ, ιδιαίτερα αν το ΠαΣοΚ κατακτήσει αυτοδυναμία.



Βέβαια, όπως σημειώνουν και οι επιτελείς του, δείχνει αποφασισμένος να παλέψει κατά την εκλογική μάχη μέχρι τέλους. «Είμαι παλιός μαχητής εκλογικών αγώνων και πιστεύω βαθύτατα ότι η μάχη αυτή κερδίζεται» είπε χαρακτηριστικά στη Θεσσαλονίκη. «Θα τα δώσω όλα, όσο ποτέ μέχρι τώρα» πρόσθεσε, ενώ το ίδιο επανέλαβε και χθες μιλώντας στα μέλη της επιτροπής εκλογών της ΝΔ.



Ωστόσο δεν πείθει τα στελέχη του πως δεν σκέφτεται και την ώρα της αποχώρησης, γι΄ αυτό και δεν κοπάζουν οι υπόγειες διεργασίες στο κυβερνών κόμμα, του οποίου οι βουλευτές, οι υπουργοί αλλά και τα μέλη της οργανωμένης κομματικής βάσης μιλούν ήδη για «αλλαγή εποχής».



Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως οι υπουργοί που επέδειξαν αυξημένη κινητικότητα στη Θεσσαλονίκη ήταν η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και οι κκ. Δ. Αβραμόπουλος , Α. Σαμαράς και Αρ. Σπηλιωτόπουλος που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην περίπτωση που ο κ. Καραμανλής κινήσει διαδικασίες διαδοχής.



Ο κ. Καραμανλής πέταξε το κοστούμι, φόρεσε παντελόνι τζιν και πουκάμισο δέκα λεπτά μετά το τέλος της κυριακάτικης συνέντευξής του, πήρε τη σύζυγό του και τα παιδιά του και εγκατέλειψε το ξενοδοχείο του οδηγώντας ο ίδιος, αφήνοντας αποσβολωμένους τους υπουργούς του που παρακολουθούσαν.



Σ ε κάθε ευκαιρία εξομολογείται σε φίλους του ότι έχει νοσταλγήσει τη ζωή του απλού πολίτη και ότι πιστεύει πως για κάθε πολιτικό «έρχεται κάποτε η ώρα του».



Από την άλλη πλευρά δήλωσε και χθες ότι είναι αποφασισμένος να τα δώσει όλα και να ταξιδέψει σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων σε κάθε γωνιά της χώρας. Μπορεί ο κ. Καραμανλής να λέει πλέον όλη την αλήθεια για την κατάσταση της οικονομίας, αλλά για τα προσωπικά του σχέδια όλο και περισσότεροι συνεργάτες του βεβαιώνονται πως κάτι τους κρύβει...


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί θα μπεί η Βάνα Μπάρμπα στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ..!