Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Τι έλεγαν οι τραπεζίτες ακούγοντας Καραμανλή στην ΔΕΘ




Του Γιάννη Αγγέλη
Με λίγες ώρες διαφορά από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην ΔΕΘ, με την οποία δεσμευόταν για ένα μακροπρόθεσμο πλάνο αυστηρής «δημοσιονομικής προσαρμογής», στο όχι και τόσο μακρινό Λονδίνο, οι υπουργοί οικονομίας του G – 20 κατέληγαν σε τρεις αποφάσεις:

* Ζήτησαν από τις κυβερνήσεις των 20 ισχυρότερων οικονομιών να διατηρήσουν ή και να ενισχύσουν τα πακέτα στήριξης των οικονομιών, καθώς η παγκόσμια οικονομία παραμένει σε αβέβαιη κατάσταση και τυχόν απόσυρση των πακέτων στήριξης θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην παγκόσμια οικονομία.

* Αναθέτουν στο Financial Stability Board (με έδρα την Βασιλεία) -λόγω διαφωνίας μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών- να ετοιμάσει για τη Σύνοδο Κορυφής του G-20, που θα συγκληθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου στο Πίτσμπουργκ (ΗΠΑ), πρόταση για τον τρόπο περιορισμού των τραπεζικών αμοιβών (Bonus) έτσι ώστε το μέγεθός τους να συναρτάται με τη μακροπρόθεσμη και όχι τη βραχυπρόθεσμη αποτελεσματικότητα (κερδοφορία) τους.

* Στην ίδια πρόταση θα διαμορφωθεί πλαίσιο για αύξηση των προβλέψεων σε συνάρτηση με το μέγεθος αλλά και την επικινδυνότητα των χρηματοπιστωτικών επενδύσεων και συναλλαγών. Βέβαια το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αποφάσεων αυτών τοποθετείται στο τέλος του 2010.

Τραπεζίτες που βρέθηκαν στην ΔΕΘ σχολιάζοντας τις αποφάσεις αυτές την επόμενη ημέρα παραδέχθηκαν μιλώντας στο Capital.gr ότι η διεθνής οικονομία, αλλά και η περιοχή του ευρώ ιδιαίτερα, παραμένει στην επικίνδυνη ζώνη «παρά τα προσωρινά σημάδια μικρής ανάκαμψης που εκδηλώθηκαν στη Γερμανία και τη Γαλλία...».

Επιτόκια

Όπως τόνισαν «τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί στην ΕΚΤ δείχνουν ότι η ευρω-οικονομία έχει πιάσει «πάτο», αλλά δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις για το πότε μπορεί να ξεφύγει από την κατάσταση αυτή...».

Εξηγούν μάλιστα τις θετικές ενδείξεις που εμφανίσθηκαν στη Γερμανία και τη Γαλλία ως «φυσιολογικό αποτέλεσμα των πολιτικών στήριξης των οικονομιών αυτών» από την Μέρκελ και τον Σαρκοζί και δηλώνουν ανησυχία για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί όταν εξαντληθεί η θετική επίδραση των πακέτων. Και τοποθετούν χρονικά αυτή την στιγμή στο α΄ δίμηνο του 2010.

Για το λόγο αυτό, όπως παρατηρούν, η Σύνοδος Κορυφής του G-20 «είναι βέβαιο ότι θα υποστηρίξει τη διατήρηση των πολιτικών στήριξης των οικονομιών παρά το υψηλό κόστος που την συνοδεύει...».

Τις εκτιμήσεις αυτές φαίνεται να επιβεβαιώνουν και οι τελευταίες συζητήσεις που γίνονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι οποίες φαίνεται να απομακρύνουν το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων για το β΄ εξάμηνο του 2010 τουλάχιστον. Ο κ. Τρισέ φρόντισε μάλιστα να καθησυχάσει κυβερνήσεις και αγορές με δηλώσεις του ότι όταν θα αρχίσει να εφαρμόζει την πολιτική εξόδου από την τρέχουσα έκτακτη κατάσταση δεν θα ξεκινήσει με «αύξηση των επιτοκίων», αλλά με τη «σταδιακή απόσυρση των άλλων μέτρων νομισματικής πολιτικής», δηλαδή της παροχής ρευστότητας. Να υπενθυμίσουμε ότι η ΕΚΤ έχει «ρίξει» στο ευρω-σύστημα 440 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα για να αποφύγει την κατάρρευση ευρωπαϊκών τραπεζών...

Κρυφές «πληγές»

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η Κομισιόν η οποία έχει αυξήσει σχεδόν σιωπηρά σε 50 δισ. ευρώ (από 12 δισ. ευρώ) το Ταμείο για τη στήριξη των οικονομιών (και κυρίως του χρηματοπιστωτικού συστήματος) των χωρών της Ε.Ε. στην Αν. Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Η προσοχή της Κομισιόν στην Αν. Ευρώπη έχει αυξηθεί τελευταία καθώς τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Φρανκφούρτη θεωρούν ότι η παράταση της κρίσης μπορεί να προκαλέσει στην περιοχή αυτή εξαιρετικά σημαντικά προβλήματα με «μη αξιολογημένες συνέπειες» για την ευρωζώνη.

Πληροφορίες από την ΕΚΤ αναφέρουν ότι οι υπηρεσίες της επανεξετάζουν την κατάσταση στην περιοχή αυτή, καθώς αρχίζουν να αναγνωρίζουν ότι η κατάσταση εκεί εμφανίζεται να είναι πολύ χειρότερη από όσο αρχικά είχε υπολογισθεί από τις Εκθέσεις του περασμένου Μαρτίου.

Στο πλαίσιο αυτό οι Έλληνες τραπεζίτες –σχεδόν στην πλειονότητά τους– παρ’ ότι εμφανίζονται (και πράγματι είναι) θιασώτες της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, εκτιμούν ότι η προώθηση των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα, θα πρέπει «να δρομολογηθεί προσεκτικά και να μη αποκλίνει από τις κεντρικές πολιτικές στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας που θα συνεχίζουν να «τρέχουν» στην Ευρώπη όσο η κρίση είναι παρούσα...». Και αυτό ανεξάρτητα εκλογικού αποτελέσματος.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: