Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Η αναμενόμενη παράνοια για την νέα γρίπη στα σχολεία

Γράφει ο Dimmy the Greek

Σε πείσμα της καυτής πολιτικής επικαιρότητας εγώ, όπως και χιλιάδες άλλοι, παραμένω πατέρας παιδιού που σε λίγες μέρες θα πάει στο σχολείο και ενδεχόμενα θα αντιμετωπίσει την παράνοια του φόβου για την νέα γρίπη.

Από μέρες ήθελα να εκφράσω δημόσια την άποψη μου, που προκύπτει από πολλές πηγές, πως η νέα γρίπη είναι, ως τώρα τουλάχιστον, πολύ λιγότερο επικίνδυνη από την κοινή γρίππη με την οποία όλοι μεγαλώσαμε και οι εγγύκλιοι που ακούω ότι κυκλοφόρησαν στα σχολεία περίπου για άμεση καραντίνα κάθε παιδιού που θα φτερνιστεί μπορούν να οδηγήσουν ευθυνόφοβους δασκάλους σε παραλογισμό.

Απέφυγα να εκφραστώ γιατί αντιπαθώ πολύ αυτούς που όντας μη ειδικοί γίνονται νομικοί, γιατροί, χειρούργοι, κ.α.

Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να προτείνω να διαβαστεί άρθρο της κ. Παπαδομαρκάκη στην Ναυτεμπορική με αποτελέσματα διεθνούς συνεδρίου για την πανδημία της γρίπης.

«Μη φοβού» τη νέα γρίπη

Αντίστοιχα χαρακτηριστικά με την εποχική γρίπη παρουσιάζει ο ιός της νέας γρίπης Α (Η1Ν1), καθώς η θνητότητα παραμένει στο ένα τοις χιλίοις και η μεταδοτικότητά του δεν είναι δραματική.

Υπολογίζεται ότι κάθε ασθενής μπορεί να «κολλήσει» άλλο 1,5 άτομο, ενώ ο «χρόνος γενεάς», δηλαδή ο χρόνος που μεσολαβεί από την προσβολή μέχρι την ασθένεια από τον ιό, είναι ..........

χαμηλότερος από τις δύο ημέρες.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης, Τάκης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο «Πανδημία της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) και πολιτικές προάσπισης της δημόσιας υγείας» που γίνεται στην Αθήνα.

Το συνέδριο οργανώνεται από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στα σενάρια της πανδημίας, είπε ότι με το χειρότερο σενάριο τα σοβαρά κρούσματα της νέας γρίπης σε σχέση με την ετήσια εποχική, αναμένεται να τριπλασιαστούν, οπότε αντίστοιχες θα είναι και οι πιέσεις που θα υποστεί το σύστημα υγείας.

Η προσβολή μπορεί να φθάσει και το 30% σε διάστημα 1,5-2 μηνών που θα διαρκέσει το κύμα της πανδημίας, η κορύφωση του οποίου μπορεί να αφορά το 6,5% του πληθυσμού.

Σύμφωνα με μελέτη στους ασθενείς της πόλης La Gloria στο Μεξικό, διαπιστώθηκε ότι το 75% αφορούσε παιδιά ηλικίας μικρότερης του ενός έτους, ενώ το υπόλοιπο 25% αφορούσε άτομα όλων των ηλικιών από 15 ετών και πάνω.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε την προειδοποίηση του ΠΟΥ και για δεύτερο κύμα της γρίπης, ενώ σημείωσε ότι η μεγαλύτερη επίπτωση της νόσου παρατηρείται σε ηλικίες μεταξύ 10-29 ετών.

Στην Ευρώπη

Στο συνέδριο, ο επικεφαλής της μονάδας Ετοιμότητας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), Ντένις Κουλομπιέ, τόνισε ότι οι πανδημίες δεν αποτελούν συχνό φαινόμενο, γεγονός που επιτρέπει την έγκαιρη προετοιμασία για την αντιμετώπισή τους.

Σημείωσε πως τα σοβαρά περιστατικά, σε ποσοστό 50%-80% παρουσιάσθηκαν σε άτομα με προηγούμενο ιατρικό ιστορικό, ενώ διαπιστώθηκε πως παράγοντα κινδύνου αποτελεί και η νοσηρή παχυσαρκία.

Παρατήρησε πως στην Αγγλία οι επιπτώσεις από τον ιό βρίσκονται σε φάση ύφεσης, ενώ αυξάνονται σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Νορβηγία και Ισλανδία.

Ο κ. Κουλομπιέ, σημείωσε πως ο ιός είναι σταθερός και δεν έχει ακόμη παρουσιάσει μετάλλαξη, ενώ παράλληλα είναι ευαίσθητος στα φάρμακα, ενώ υπογράμμισε πως δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη πόσο λοιμογόνος είναι.

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των σχολείων, ο κ. Κουλομπιέ τόνισε πως για να υπάρξει αποτέλεσμα, σε αυτή την περίπτωση, τα παιδιά θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι.

Εμβόλια

Τα πρώτα εμβόλια στη χώρα μας, θα φθάσουν εντός Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την εταιρεία Novartis τα πρώτα εμβόλια θα είναι περίπου 60.000 δόσεις και για την ανοσοποίηση θα απαιτείται μόνο μία δόση.


ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΜΑΡΚΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: