Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Τόσο...Αμερικανόδουλος; Μαζέψτε τον...που είναι το πατριωτικό ΠαΣοΚ; ( Δείτε το video )

Στην ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «η ΝΔ διαφημίζει τον περίφημο αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη για τον οποίο παλέψαμε και εμείς, αλλά η διακρατική συμφωνία κατοχυρώνει τα συμφέροντα μόνο της μιας πλευράς. Εμείς θα διασφαλίσουμε τους περιβαλλοντικούς όρους σε ξηρά και θάλασσα».



Με άλλα λόγια ο κ. Παπανδρέου αποδέχθηκε αυτό το οποίο έλεγαν οι διάφοροι εκπρόσωποι των ΗΠΑ (πιέζοντας αφόρητα την κυβέρνηση Καραμανλή) όλα αυτά τα χρόνια. Ότι δηλαδή η διακρατική συμφωνία εξυπηρετεί τα συμφέροντα μόνο της ρωσικής πλευράς.

Το χειρότερο, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα επαναδιαπραγματευτεί την συμφωνία.



Όταν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι «η διακρατική συμφωνία κατοχυρώνει τα συμφέροντα μόνο της μιας πλευράς» τι διαφορετικό λέει από τον βοηθό υπουργό Eξωτερικών των HΠA και αρμόδιο για θέματα Ενέργειας, Μάθιου Μπράιζα που στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα επέκρινε την κυβέρνηση Καραμανλή ότι ακολουθεί μια επικίνδυνη πολιτική μονοπωλιακής εξάρτησης στο θέμα των αγωγών; «Aποτελεί στρατηγικό λάθος το 80% του φυσικού αερίου της χώρας σας να προέρχεται από την Gazprom … η πρακτική αυτή πλησιάζει σε αυτό που λέμε μονοπώλιο» είχε πει τότε και συμπλήρωσε: «Αναρωτιέμαι ποια πολιτική ηγεσία δεν βλέπει ότι μια τέτοια εξάρτηση είναι επικίνδυνη».



Προφανώς στο πρόσωπο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε η ηγεσία που θεωρεί «επικίνδυνη εξάρτηση» το στρατηγικό άνοιγμα στην Ρωσία.


Η ΝΔ αντέδρασε έντονα και κάλεσε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να ανασκευάσει την δήλωσή του, «αλλιώς δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά».



Μέχρι αργά χθες το βράδυ είχε απαντήσει μόνο ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έκανε λόγο για «ενορχηστρωμένη και ταυτόχρονα κωμική προσπάθεια διαστρέβλωσης» και πρόσθεσε: «Το ΠΑΣΟΚ είχε και έχει θέσεις ξεκάθαρες …θα επιταχύνει τις διαδικασίες κατασκευής του αγωγού με γνώμονα και προτεραιότητα το σεβασμό προς το περιβάλλον και σε συμφωνία με τις τοπικές κοινωνίες».



Ωστόσο, παρά την δήλωση του κ. Χρυσοχοίδη οι εντυπώσεις μένουν.



Όπως εξάλλου εκτιμά το www.olympia.gr ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να επαναδιαπραγματευτεί το θέμα του αγωγού καθότι συνδέεται άμεσα με το θέμα της Θράκης.

Σύμφωνα με το ίδιο, η λήξη της στρατηγικής συμμαχίας με τη Ρωσία είναι επιτακτική απαίτηση των συμμάχων που ο κ. Παπανδρέου δείχνει να συμμερίζεται, ακόμα και αν αυτή η απόφαση στερήσει οικονομικούς πόρους από τη χώρα.

Η γεωστρατηγική θέση της Θράκης όμως είναι πολύτιμη για την προώθηση των Ρωσικών συμφερόντων γεγονός που οι σύμμαχοι θέλουν να αποτρέψουν με μια σίγουρη και μόνιμη λύση.


Factorx


Δείτε το video με τις δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη...


Δεν υπάρχουν σχόλια: