Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Τα κομπρεσέρ


Ι. Κ. Πρετεντέρης

Πριν από καμιά δεκαριά χρόνια, δίπλα στο σπίτι μου χτιζόταν μια πολυκατοικία. Ενα μεσημέρι και για κάποιον λόγο που αγνοώ, τα κομπρεσέρ και οι μπετονιέρες δεν σεβάστηκαν τις ώρες κοινής ησυχίας. Βγήκαν στον δρόμο οι περίοικοι, έβαλε τις φωνές η γειτονιά, άρχισαν οι συνήθεις διαπληκτισμοί, κατέβηκα κι εγώ να χαζέψω τη φασαρία.

Τι το ήθελα; Ενας εύσωμος Ελληνάρας, με παντελόνι φόρμας και μακό φανελάκι, μόλις κατάλαβε ότι απέκτησε ακροατήριο, έβαλε τις φωνές.

- Εδώ! Να έλθει εδώ ο Σημίτης να δει που διέλυσε την Ελλάδα!

Oμολογώ ότι δεν κατάφερα να αντιληφθώ την ευθύνη του τότε πρωθυπουργού επειδή το μεσημέρι δεν σταμάτησαν τα κομπρεσέρ. Μάλλον έκανα λάθος!

Διότι χθες διάβασα σε μια εφημερίδα της λεγόμενης «αντιπολιτεύσεως» μια οξύτατη επίθεση στον Καραμανλή επειδή, λέει, συνελήφθη η κόρη του Καραβέλα. Υποθέτω ότι αν κάποιος περαστικός από τη χώρα έπαιρνε την εφημερίδα στα χέρια του, θα υπέθετε ότι ο Καραμανλής είναι ο σερίφης της περιοχής που περιφέρεται και συλλαμβάνει άτακτες κοπελίτσες.

«Μα είναι δυνατόν όλοι να φταίνε για όλα;» ήταν η πρώτη μου σκέψη. Την οποία έσπευσα να απωθήσω μόλις αντιλήφθηκα ότι εκεί ακριβώς βρίσκεται το κόλπο: όταν πολλοί φταίνε για όλα, τότε κανείς δεν φταίει για τίποτε. Αν η ευθύνη για τα κομπρεσέρ ή για την απόδραση του κάθε Καραβέλα αποδίδεται στα ανώτατα κλιμάκια της πολιτικής ηγεσίας, αυτό σημαίνει απλούστατα ότι απαλλάσσονται όλοι οι ενδιάμεσοι.

Δεν νομίζω να υπάρχει χώρα στον κόσμο στην οποία η έννοια της «πολιτικής ευθύνης» να έχει υποστεί τέτοια κακομεταχείριση όπως στην Ελλάδα.

Βγαίνει η Μπακογιάννη και αναλαμβάνει την «πολιτική ευθύνη» που πήγε καθυστερημένα το σήμα για τον Καραβέλα στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ποια πολιτική ευθύνη; Διότι εδώ δύο τινά συμβαίνουν. Είτε η καθυστέρηση οφείλεται στη συνήθη γραφειοκρατική ολιγωρία, οπότε αρκεί να τιμωρηθούν εκείνοι που καθυστέρησαν, είτε είναι σκόπιμη, οπότε πρέπει όλη η κυβέρνηση να πάει σπίτι της. Η πολιτική ευθύνη της Ντόρας σε ποια από τις δύο περιπτώσεις κολλάει; Oλοι όμως συνωθούνται γύρω από το ακατανόητο. Φταίει ο υπουργός Δικαιοσύνης όταν ένας κατηγορούμενος την κοπανάει στο εξωτερικό; Φταίει ο Πρωθυπουργός όταν ο άλλος χάνει τα λεφτά του στο Χρηματιστήριο; Φταίει ο Σημίτης για τα κομπρεσέρ; Και ο Καραμανλής για την κόρη Καραβέλα;

Προφανώς δεν φταίνε. Αλλά μόνο όταν φορτώνονται το παραμικρό θα καταφέρουν να παραμείνουν ανεύθυνοι κι εκεί όπου πραγματικά έχουν την ευθύνη.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=271437&dt=03/06/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: