Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Μια ματιά στο χθες: "Τα διπλά βιβλία του ΠαΣοΚ"

Του Χρήστου Ζιώτη
Δαπάνες άνω των 5,5 δισ. ευρώ που κινούνται στην "γκρίζα ζώνη της δημοσιονομικής διαχείρισης" του κράτους, πραγματοποιήθηκαν μόνο το 2002 μέσω ...89 "ειδικών λογαριασμών".
Τους έφερε στο φως της δημοσιότητας χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος σε κοινή συνέντευξη τύπου παρόντων και των κ.κ. Παπαδημούλη και Λαφαζάνη
Η πρακτική τήρησης "διπλών βιβλίων" που εφαρμόζει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εξωραΐσει την πραγματική εικόνα της δημοσιονομικής διαχείρισης και διατηρήσει το έλλειμμα σε ανεκτά επίπεδα, θέτουν σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία της κυβέρνησης.
Ο κ.
Κωνσταντόπουλος επέκρινε τον πρωθυπουργό, γιατί την τελευταία οκταετία διακυβέρνησής του, ο αριθμός των ..."ειδικών λογαριασμών" διπλασιάστηκε, γεγονός που αντανακλά αδιαφάνεια και άτακτη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες, έχουν συγκεντρωθεί από τον βουλευτή του ΣΥΝ Παν. Λαφαζάνη αναδεικνύουν σε όλο του μεγαλείο το δαιδαλώδες σύστημα καταγραφής δημόσιων δαπανών, προκειμένου να καλυφθούν υπέρογκα ελλείμματα και καταναλωτικές δαπάνες εκτός προϋπολογισμού.
Είναι ενδεικτικό ότι για τα έτη 2001 και 2002 το υπουργείο Οικονομικών δεν κατόρθωσε να συλλέξει τα στοιχεία για τους ειδικούς αυτούς λογαριασμούς εξαιτίας της χρονοβόρας διαδικασίας.
Επιπλέον για τους λογαριασμούς αυτούς δεν κατατέθηκε κανένα πιστοποιητικό έλεγχου.
Εντούτοις ο κ. Χριστοδουλάκης διαβεβαίωσε χθες "...ότι οι λογαριασμοί ελέγχονται από τις υπηρεσίες που προβλέπει ο Νόμος..."
Η μερίδα του λεόντος των δαπανών μέσω των ειδικών λογαριασμών έχει πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών.
Μόνο το 2002, οι συνολικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με το σύστημα αυτό ξεπέρασαν τα 4,8 δισ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι από τους λογαριασμούς αυτούς καταβάλλονται μέχρι και επιδόματα σε δημοσίους υπαλλήλους, τα οποία είναι κατοχυρωμένα από συλλογικές συμβάσεις.
Βέβαια ανάμεσα στο "μπουκέτο" των 23 ειδικών λογαριασμών που τηρούνται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καλύπτονται και δαπάνες που αφορούν από την προμήθεια ειδικού εξοπλισμού δίωξης έως και μεταβίβαση μελλοντικών εσόδων (τιτλοποίηση) του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Σε όλα σχεδόν τα υπουργεία πλήθος δαπανών καλύπτονται με την ίδια μεθόδευση.
Για παράδειγμα, στο υπουργείο Πολιτισμού υπήρχε ειδικός λογαριασμός.
Εσοδα από τη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στο Μετοχικό Κεφάλαιο του ΟΠΑΠ, ο οποίος τροφοδοτείται με έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις (όπως προέκυψε από το έγγραφο που είχε δώσει στη δημοσιότητα πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Φαρμάκης), η διαχείριση γίνεται από τον υπουργό Πολιτισμού χωρίς να υπόκεινται οι δαπάνες αυτές στον προληπτικό έλεγχο Νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας τηρείται ειδικός λογαριασμός Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, ο οποίος ανήκει στην κατηγορία των εντός-εκτός προϋπολογισμού με έσοδα 1,1 εκατ. ευρώ το 2002 από πρόστιμα και τέλη. Στοιχεία για τις δαπάνες δεν παρατίθενται.
Με αφορμή τις αποκαλύψεις αυτές ο βουλευτής της Ν.Δ Γ. Αλογοσκούφης επεσήμανε ότι ο "...κρυφός αυτός προϋπολογισμός άρχισε να ξηλώνεται σταδιακά από την Eurostat πέρυσι και κάθε μήνας που περνάει φέρνει και μια νέα αποκάλυψη..."
Την πλήρη στήριξή του στη γραμμή που ακολουθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και κυρίως ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, στο θέμα των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, προσέφερε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος.
"...Και βέβαια έχουμε αντιδικία με την Ε.Ε. σε σχέση με το ετήσιο έλλειμμα του προϋπολογισμού που αναθεωρήσαμε...", τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός μιλώντας σε ημερίδα της ΓΣΕΕ.

Την ύπαρξη του ελλείμματος απέδωσε ο Ακης στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Οπως δε, είπε επί λέξει:
"...Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν τεράστιο κόστος και η Ελλάδα είναι η μικρότερη χώρα που τους διοργάνωσε. Πληρώνουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες τα τελευταία τρία χρόνια και μέχρι το 2005 εξοφλούμε όλη την υπόθεση. Οι εργολάβοι, όπως γνωρίζετε, αν δεν πληρωθούν, δύσκολα παραδίδουν έργο. Και επειδή θέλουν να τα πληρωθούν όλα τώρα, μόνο το 2004 έχουμε 1,8 δισ. ευρώ επιβάρυνση στον προϋπολογισμό μας από πληρωμές στα έργα. Ετσι έχουμε μία διεύρυνση του ελλείμματος στο 1,4% από 0,9% που προβλέπαμε. Και λέει ο κ. Σόλμπες ότι θα είναι λίγο περισσότερο. Εν πάση περιπτώσει, υπάρχει αντιδικία σε αυτό το θέμα, αλλά γεγονός είναι ότι εμείς καλύπτουμε πλήρως το έλλειμμα αυτό στο φετινό προϋπολογισμό με το άνοιγμα. Ετσι, είναι εξασφαλισμένος ο προϋπολογισμός του 2004, που είναι και βασική προϋπόθεση για τη συνέχιση της πορείας μας..."

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/11/2003
________________________________________________________
Καλό είναι κ. Παπανδρέου να μη "χτυπιέστε" κάθε φορά και να επαναλαμβάνετε το ίδιο σλόγκαν:

"Πού πήγαν τα λεφτά;" "Πού πήγαν τα λεφτά;" "Πού πήγαν τα λεφτά;"
Εεεεεε, κάπου πήγαν τα λεφτά... Για ψαχτείτε λίγο περισσότερο.!!!
gianniotis

Δεν υπάρχουν σχόλια: