Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Η Τουρκία να σέβεται τους κανόνες της ΕΕ για τη λαθρομετανάστευση

Την ανάγκη σεβασμού εκ μέρους της Τουρκίας των κανόνων, οι οποίοι αφορούν στην επανεισδοχή των μη νόμιμων μεταναστών, τόνισε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι εφόσον η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ οφείλει να τηρεί το κοινοτικό κεκτημένο, μέρος του οποίου είναι, μετά τον περασμένο Οκτώβριο, και το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

«Είμαστε ανοιχτοί στα βήματα που θα κάνει η Τουρκία στην Ευρώπη, αλλά με ταυτόχρονα βήματα εκσυγχρονισμού της και κυρίως σεβασμού του κοινοτικού κεκτημένου», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.


Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που διεξήχθη στο Συμβούλιο με θέμα τη λαθρομετανάστευση, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε στην παρέμβασή του ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.


Σημείωσε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να καλύψουν το σύνολο των αναγκών της ΕΕ και να συμπληρωθούν με ανάλογη αναφορά στην ιδιομορφία της Ανατολικής Μεσογείου, όπου το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης είναι αφενός οξύτερο και, αφετέρου, πιο ουσιαστικό για την ΕΕ.


Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι από τη χώρα αυτή φθάνει στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ και πρωτίστως στα σύνορα της Ελλάδας, ένας εντυπωσιακά μεγάλος αριθμός μη νόμιμων μεταναστών.

Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Έλλάδα ζήτησε από την Τουρκία την επανεισδοχή περίπου 65.947 μη νόμιμων μεταναστών σε διάστημα επτά ετών, ωστόσο η τελευταία έκανε δεκτούς, χρησιμοποιώντας διάφορες προφάσεις, μόνο 2.271.


Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα θεωρεί σκόπιμη τη σύναψη, εκ μέρους της ΕΕ, Συμφωνιών Επανεισδοχής και με άλλες χώρες προέλευσης, ή διέλευσης μη νόμιμων μεταναστών, όπως το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, η Νιγηρία, το Αφγανιστάν και η Σομαλία - από τις οποίες εισέρχεται σ' αυτήν μεγάλος αριθμός μη νόμιμων μεταναστών.


πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια: