Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

300.000 Έλληνες ζουν στα Σκόπια

Δίνει αγώνα να μην χαθεί η Ελληνική γλώσσα

Κατερίνα Βίδα. Μια Ελληνίδα που ξεχωρίζει για την αξιοπρέπεια και την σεμνότητά της, παρόλο το δύσκολο εθνικό έργο που έχει αναλάβει.
Την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, στους ομογενείς μας των Σκοπίων, βοηθώντας έτσι τα Ελληνόπουλα να μην χάσουν την εθνική τους ταυτότητα.
Αυτά τα οποία μας είπε, είναι αποκαλυπτικά για την πραγματικότητα που ζει ο Ελληνισμός στα Σκόπια και συνάμα αποτελούν μια έκκληση για βοήθεια προς όλους τους εθνικά σκεπτόμενους Έλληνες, ώστε να μην χαθεί ένα κομμάτι του Ελληνισμού, το οποίο αποδεικνύεται περισσότερο ζωντανό από όσο μπορούσαμε να φανταστούμε.
Πόσο δύσκολο είναι να διδάσκει κανείς την ελληνική γλώσσα στα Σκόπια σήμερα;
Δεν είναι δύσκολο, εάν την διδάσκει κάποιος όπως εγώ, σε ιδιωτικό φροντιστήριο. Στο οποίο διδάσκονται και άλλες γλώσσες όπως αγγλικά, γερμανικά κ.λπ. Το δύσκολο είναι να γίνει μέσα από δημόσια σχολεία ή κάποιους ελληνικούς συλλόγους.
Δηλαδή οι αρχές των Σκοπίων δημιουργούν προβλήματα στην εκμάθηση των ελληνικών;
Εσείς αντιμετωπίσατε εχθρότητα;

Από συγκεκριμένους κύκλους, ναι. Δέχτηκα μάλιστα και επιθέσεις. Αλλά γενικότερα η γνώμη των πολιτών των Σκοπίων απέναντι στους Έλληνες και στην Ελλάδα είναι μοιρασμένη. Άλλο τι κάνει το επίσημο κράτος.
Από το ελληνικό κράτος και το υπουργείο εξωτερικών, είχατε κάποια βοήθεια μέχρι στιγμής;
Όχι, μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμιά ενίσχυση, αλλά έχουμε υποσχέσεις ότι αυτό θα αλλάξει στο μέλλον. Μας έχουν βοηθήσει πολύ όμως, διάφοροι ιδιώτες από την Ελλάδα και σύλλογοι με την αποστολή σχολικών βιβλίων, cd με ελληνικά τραγούδια, πράγματα τα οποία είναι αυτά τα οποία έχουμε περισσότερο ανάγκη και καλούμε τον οποιονδήποτε Έλληνα μπορεί να βοηθήσει με αυτόν τον τρόπο, να το κάνει.
Τελικά πόσα είναι τα άτομα ελληνικής καταγωγής στο κράτος των Σκοπίων;
Προσωπικά τους υπολογίζω σε τουλάχιστον 300.000, συμπεριλαμβανομένων σε αυτούς και των Βλάχων με ελληνική συνείδηση. Είναι όμως δύσκολο να καταγραφούν, καθώς η δημιουργία ελληνικών συλλόγων δεν είναι εύκολη. Οπότε πολλοί, και ειδικά νέοι, δεν συνειδητοποιούν την καταγωγή τους ή δεν μπορούν να την εκφράσουν.
Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών όμως, έχει κάνει αναφορά για μόνο 6.000 Έλληνες στα Σκόπια...
Αυτό το νούμερο δεν ισχύει σε καμιά περίπτωση, απλά η κατάσταση είναι αυτή η οποία σας περιέγραψα προηγουμένως. Ελπίζω όμως σύντομα να αλλάξουν τα πράγματα, καθώς μας έχουν υποσχεθεί από την Ελλάδα ότι θα βοηθήσουν στην δημιουργία ελληνικού συλλόγου στην πόλη την οποία ζω και ελπίζω το ίδιο να γίνει και σε άλλες περιοχές των Σκοπίων.
Πηγή
Ας μιλήσουμε επιτέλους

Δεν υπάρχουν σχόλια: